Günümüzde Kullanılan 8 Kötü Font

Merhabalar,

İnternette uzun bir süre araştırma yaptım acaba sadece ben mi böyle düşünüyorum diye ama yalnız değilmişim! Hemen hemen “Gerçekten kötü be!” dediğim fontlara başkaları da aynı yorumu yapmış. Bir fontu kötü yapan etkenler; biçim, harf aralıkları uyumsuzluğu, fontun fazla yaygınlaşıp her türlü alanda gereksiz yer alması olabilir.

1.Comic Sans

Şüphesiz ki listenin 1 numarası olmayı hakkediyor. Hangi tasarımcıya sorsanız “En sevmediğin font nedir?” diye. Size ‘Comic Sans’ diyecektir.

Peki neden kötü: İnsanlara güzel gelmesinin sebebi eğlenceli, resmi olmayan bir algı vermesinden dolayıdır. Örneğin; Bir parti veriyorsunuz ve davetiye hazırlamak yerine insanlara mail atıyorsunuz. Bunu klasik bir fontla(mesela Times New Roman) yazana kadar, içindekini dışarı vurmanın kolay yolu olan Comic Sansı seçiyor ve eğlenceye davet ediyorsunuz. Bu örnek normal kabul edilebilir. Peki başka bir örnek vereyim; Eminim çoğunuz dikkat etmemişsinizdir ama okuldaki çoğu öğretmen bile hazırladıkları sınav sorularını Comic Sans ile yazıyor.

Comic Sans, adı üzerinde Çizgi Roman gibi şeylerde kullanılmalıdır. Sınav kağıdı, kartvizit gibi önemli şeylerde kullanılmamalıdır. Comic Sans’tan nefret etmiyorum ama bugün Comic Sans’ı gerçek amacı ile kullanan bile yok.

https://www.connare.com/comic.htm

 

ComicSansSpec3

2.Times New Roman

Serif bir yazı tipi olan Times New Roman. The Times gazetesi tarafından kullanılmasıyla yayılmıştır. Okunurluğu kolay olması sebebiyle tercih edilmiştir. Ancak artık oldukça demode bir font olmasından dolayı en kötüler arasında yerini almıştır.

TimesRomanSp

 

3.Arial

Arial Microsoft’un serifsiz olarak yayına sürdüğü yazı fontudur. Oldukça düz bir font yapısına sahiptir. Ama bir Helvetica değildir. Helvetica’nın uzaktan çirkin bir kuzenidir.

ArialMTsp

 

4.Brush Script

Öncelikle Türkiye’de insanlar Kaligrafik yazı tiplerinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor. Örneğin; Başlarken Büyük harfle başlarsınız ama devamında küçük harfle devam etmeniz gerekir. Büyük harf ile yazamazsınız. Ama çoğu davetiyede Brush Script fontunu büyük büyük harfle yazılmış şekilde görürsünüz. Fontun çirkin olmasını geçtim bir de yanlış kullanılınca daha da beter bir durum ortaya çıkıyor.

BSSpec

 

5.Papyrus

Antik bir görünüm vermesi sebebi ile kafe ve dini mekanların tanıtımında kullanılır. Hatta James Cameron‘un 2009 yapımı filmi Avatar‘ın altyazılarında ve filmin logosunda bu font kullanılmıştır. Ama kötüdür!

 Papyrus_Font

 

6.Zapfino

Ve evet! Yine düğün davetiyelerinin vaz geçilmez font’u Zapfino.

zapfino

 

7.Curlz

Neden her pasta-börek yapan kişi bu fontu tercih eder? “Ayy! Çok şirin bir yazı tipi!” değil mi? Kötü bir font gerçeğini değiştirmiyor, maalesef.

CurlzSpec

 

8.Courier

Bir daktilonuz olsa bu fontla harikalar yaratırsınız değil mi? Ama Artık daktiloda yazı yazmıyorsunuz. Sınav kağıtlarında, raporlarda veya günlük yaşantımızda artık daktilo olmadığı için bu fontu görmek zorunda değiliz.

Courier

 

No Comments

Yorum Yap