VR, AR, MR Kavramları ve İmmersiyonun Asıl Anlamları

 

Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR), Karma Gerçeklik (MR) ve Kuşatıcı İçerik gibi terimlerin kullanımı her geçen gün daha da popülerleşiyor. Ancak, ajanslarla ve reklamverenler ile konuştuğumuzda, bu terimlerin yeteri kadar anlaşılmadığı, benzer ve farklı yönlerin gerektiği kadar açık olamadığı ortaya çıkıyor. Bu duruma netlik kazandırmak istedik.

 

Genel Terim : Sanal Gerçeklik veya VR

Sanal gerçeklik (VR), akıllı telefon (mobil VR) yada HMD (başa takılan ekran) tarzında cihazlar tarafından oynatılabilen içeriğin genel terimidir.  360 derecelik bir kamera ile kaydedilen lineer film veya oyunlarda kullanılanlar gibi, kullanıcıların kendini odaklamasını sağlayan etkileşimli bir 3D simülasyon anlamını da taşır.

 

İmmersiyon: Sanal Dünyalara Dalış

Bu terimin kökeni aslında sinema filmlerine dayanıyor. “İmmersiyon” kelimesi, kişinin kendini başka bir dünyaya tümüyle kaptırmasını yada o dünyada dalıp gitmesini ifade etmek için kullanılır. Sanal gerçeklikte immersiyon, kullanıcının aslında yapay bir dünyada olduğu gerçeğini unuttuğu durumdur. Kişi sanal dünyayı tüm duyularıyla deneyimler ve sinematik “immersiyonun” tersine, sanal ortamla etkileşimde bulunur.

 

YouTube’da Sanal Gerçeklik

YouTube’da sanal gerçeklik için kullanılan çok sayıda içeriği kolayca bulabilirsiniz. Özellikle Google’ın Sanal Gerçeklik (VR) Kanalı titizlikle seçilmiş 360 derece videolardan oluşan çok geniş ve etkileyici bir koleksiyonu kullanıcıların deneyimine sunuyor.

 

Etkileşimli VR : İzlemenin Ötesine Geçip Katılın

Sanal gerçeklikte kullanıcıya karşı tepki veren ortamı “Etkileşimli VR” olarak adlandırırız. Bu daha çok bilgisayar oyunlarında kullanılır. Cihaza bağlı olarak etkileşim noktasına bakarak etkileşim gerçekleştirilebilir. Kullanıcı kontrol cihazı ile dokunma, durdurma, tıklama, kaydırma ve benzeri işlevleri kullanır. Bu yolla öğeler, içeriğe duyarlı bir menü kullanmak zorunda kalmadan seçilebilir, hareket ettirilebilir veya silinebilir.

 

Arttırılmış Gerçeklik

Arttırılmış gerçeklik (AR) sayesinde, sanal içerik gerçek dünyada kullanılabilir hale geliyor. Bu, dijital yardım işlevleri sayesinde mümkün olmaktadır. Bu yardım işlevleri, süpermarketteki bir ürüne giden en kısa yol, yeni bir raf grubunun montajını anlatan nasıl yapılır klavuzu gibi bazı bilgileri sağlamak için kullanılabilir. Eğlence sektöründe ise yaygın olarak oyunlarda kullanılmaktadır. Bunun için en güzel örnek Niantic’in 2016 yılında çıkardığı “Pokémon Go” oyunu olarak gösterilebilir.

 

 

Karma Gerçeklik

Karma gerçeklik (MR) terimi VR içeriğinin gerçek film sahneleriyle birleştiği ve örtüştüğü videolar için kullanılmaktadır. Bunu yapabilmek için, VR’daki yeşil perde teknolojisinin yardımıyla kaydedilir. Daha sonra, gerçek kameranın konumu sanal kameranınki ile birleştirilir. Böylece, dışarıdan izleyenler sanal dünyadaki kişinin o anda yaşadığı deneyimi görebilir

 

360 derece videolar, “Sanal Gerçeklik” ve “Artırılmış Gerçeklik”, tüketicilerin dikkatini çekmek için markaların ve reklamverenlerin çok çeşitli şekillerde yararlanabileceği yeni teknolojiler. Kişinin kendini başka dünyalara kaptırması eylemi olan “immersiyon”, kullanıcılara duygusal yoğunluğu yüksek olağanüstü bir deneyim sağlayarak, geleneksel yöntemlere kıyasla daha büyük bir etki sağlar ve böylece hem müşteri ilişkilerini hem de marka tanınırlığını olumlu yönde etkiler. Bu tür stratejilerin yüksek kaliteli içerikle doğru anda kullanılması, müşteriler ve markalar için olası en iyi nihai sonucu sağlayabilir.

Kaynaklar : Apollogic Foundry, Google

No Comments

Yorum Yap