Dijital Çay Saati: Siz Hiç İnternette SEO Aradınız mı? [Trivago]

Hiç internette SEO aradınız mı? Netvent sizi büyük bir yükten kurtararak , hem uluslararası hem de yerel yüzlerce bağlantısı ve deneyimi ile hizmetlerini sunar . Böylelikle ideal gereksiniminizi en uygun fiyata bulduğunuzdan emin olabilirsiniz. SEO mu? Netvent.

Geçtiğimiz 2016 yılında hem dijital hem de geleneksel mecralarda sıkça karşımıza çıkan, agresif reklam kampanyası ile adından bahsettiren Trivago, bugün Dijital Çay Saati konuğumuz oluyor. Önceki yazılarımız için;

Almanya merkezli olan Trivago’da reklamda bahsedildiği üzere 200’den fazla internet sitesi ve 1.4 milyondan fazla oteli karşılaştırarak en uygun fiyatlarla tatil avantajları sunuyor. Ülkemizde gösterdiği büyüme ve marka bilinirliği, booking.com sonrasında daha da önemli bir pazar oyuncusu olmasını sağladı.

Bugün Dijital Çay Saati’nde Trivago’nun kıdemli Uluslararası SEO yöneticisi Emirhan Yasdıman ile birlikte hem Trivago’yu hem de SEO dünyasına ilişkin güncel gelişmeleri konuşacağız.

Daha önce 7 yıl boyunca Türkiye’nin önde gelen pazarlama ve SEO ajanslarında görev alan Yasdıman, yaklaşık 6 aydır Trivago’nun uluslararası SEO operasyonlarını yürütüyor.

 

Öncelikle hoş geldiniz diyorum ve ilk sorumla başlıyorum; 7 yıllık ajans deneyiminin ardından tek bir marka ile ilgilenmek nasıl bir şey? Ajans hayatı ile karşılaştırırsak kolaylık ve zorluklarından bahsedebilir misin? Bu konu özellikle ajanslarda çalışan SEO uzmanları tarafından merak edilen bir nokta.

Hoş bulduk. Aynı anda 2010 yılından bugüne 5’ten az müşterim hiç olmamıştı, tek site ile ilgilenmek enteresan bir duygu.

Tabii Trivago’da teknik altyapıları %99 aynı olan 55 farklı sitemizin olduğunu da unutmamak lazım. Eskiden kafamda işler müşteriler arasında bölünürdü, şimdi projeler arasında bölünüyor. Trivago’da 1000’den fazla kişi çalışıyor. Dolayısıyla projelerimizin bağımsız 2-3 ekip tarafından yürütüldüğü durumlarda herkesin aynı markadan olması çok bir şey değiştirmiyor, yine farklı Slack kanalları, yine farklı insan tipleri, farklı iletişim ve “iş yaptırma” yöntemleri. 🙂

İş yaptırma konusu ajans ile marka arasındaki en büyük fark diyebilirim. Ajans sunumunu hazırlar, müşteriye sunar, önerilerini veri ile destekler ve burdan sonra işi yapacak olan ekibe destek verir. Ekip yoğunsa, yapamıyorsa bu ajansın problemi değildir. Ajans adam/saat tablosunu dolduracak başka işler bulur kendine. 🙂 Ama markada önerdiğiniz her proje sizin sorumluluğunuzda. O projeyi veri ile desteklemek, potansiyel getirisini hesaplamak ve projenin hayata geçirilmesi için kimlerin ne yapması gerekiyorsa yaptırmak zorundasınız.

Markanın en iyi yanı da toplantıların vakit darlığı yaratmaması. İstanbul’da 3 toplantımın olduğu gün ajansa uğra(ya)madığım oluyordu, markada 3 toplantı günün yarısı bile etmiyor. 🙂

 

Trivago’da SEO operasyonlarında neler yapılıyor?

Teknik anlamda daha çok altyapıyı ilgilendiren optimizasyonlar yapıyoruz. Crawl budget, index optimizasyonu, çapraz ve iç linkleme gibi konular sürekli aktif ve bu konularda sürekli yeni şeyler deniyoruz.

Ancak asıl önceliğimiz içerik üretimi. Platformda toplam 20 civarında dil ve tüm bu dillerde dünyadaki tüm şehirlerin ve 2 milyona yakın otelin bulunduğunu düşünürsek her sayfa için içerik üretmenin imkanıiz olduğunu söyleyebiliriz sanırım. Bu nedenle içerik üretiminde önceliklendirme bizim için çok önemli.

 

Trivago’da SEO, dijital pazarlama operasyonlarının neresinde yer alıyor? Güncel bir trafik dağılımı verisi sunabilirseniz, organik trafiğin oranı nedir?

Pazarlama, dijital ve geleneksel olarak ayrılmıyor. SEO ve SEM birleşik bir trafik kanalı olarak konumlandırılmış durumda. Trafik verisi maalesef paylaşamayacağım. NASDAQ’a kote olunduktan sonra gizlilik ilkelerimiz direkt olarak ABD yasalarına bağlı artık.

 

Siz o dönemde Trivago’da değildiniz ancak geriye dönük verilere bakarak bir değerlendirme yapmanız gerekirse ülkemizde patlayan o meşhur “İnternette hiç otel aradınız mı” reklam filminin etkileri nasıl oldu?

Trivago aynı formatı onlarca ülkede TV ve YouTube reklamlarında kullanıyor. Türkiye, Hindistan, ABD gibi bir çok ülkede marka bilinirliğimiz TV ve YouTube reklamları sayesinde oluşuyor desem abartmış olmam sanırım. Her çekimde mutlaka bir öncekine göre bir şeyler optimize edilmiş, değişmiş oluyor.

 

Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini durdurması hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu olayın Trivago’ya yansıması nasıl oldu?

Bildiginiz gibi Trivago “otel arama motoru” yani rezervasyon/ödeme işlemleri Trivago’da degil. Trivago’nun sizi yönlendirdiği sitede yapılıyor. Trivago’ya gelip fiyat arayan müşteri eğer yasaktan habersiz ise, neden Booking’i göremediğini sorgulayabiliyor. (Yazardan not: Gizlilik nedeniyle istatistiksel bilgi alamıyoruz 🙂 )

 

SEO dünyası Mart ayında Fred adı verilen güncelleme ile bir sallantı yaşadı. Fred güncellemesine ilişkin sizin gördükleriniz neler oldu? Fred’i de yorumladıktan sonra tüm güncellemelerin çekirdek güncellemesinde toplanması hakkında ne düşünüyorsun? (Core Update)

Benim anladığım kadarıyla Fred aslında arka arkaya yayınlanmış iki farklı güncellemeydi. Hem içerik kalitesi – near duplicate (neredeyse kopya) konusunda bir update geldi hem de backlink hesaplamaları ile ilgili. Yıllar önce ceza almış ve temizlenmiş sitelerin bir anda ve aynı anda toparlandığı bir çok örnek var.

Öte yandan aslında güncellemelere çok da önem vermemek lazım. Google Guideline’ları ortada, hangi sitenin öne geçmesini istediğini Google açık açık anlatıyor. Doğru yolda ilerledikten sonra hiçbir update sitenize zarar veremez. 🙂

 

Olmazsa olmaz SEO araç listeni bizimle paylaşır mısın? 

 

#OfTheRecord: (Bu kısımda röportajla çok da ilgili olmayan bir soru yönelteceğim) Trivago’nun bu yaza özel bir agresif reklam stratejisi, hazırlıkları bulunuyor mu? 🙂

Bildiğim kadarıyla TR için ekstra bir plan bu sene için yok. Reklamlar aynı hızda devam edecek. 🙂

Bu keyifli söyleşi için Emirhan Yasdıman’a çok teşekkür ediyorum.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Sevgi, saygı ve barış.

No Comments

Yorum Yap