Windows İşletim Sistemine Ruby Kurulumu

Ruby-Eğitim-Serisi

Merhaba arkadaşlar daha önceki blog yazılarımızda size Ruby’den bahsetmiştim. Bugün Ruby’i windows işletim sistemli bilgisayarımıza nasıl kurarız bununla ilgili bilgiler vermeye çalışacağım.

Öncelikle Ruby indirmek için gideceğimiz adres “rubyinstaller.org”, bu adresi Ruby resmi sitesinde de görebilirsiniz. Web sitesindeki Download linkine tıkladıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan işletim sisteminize uygun sürümü indirebilirsiniz. Bu sürümlerden 2.1 şuan için pek stabil olmadığı için ben 2.0 kullanmayı tercih ediyorum.

Ruby kurulum sırasında varsayılan olarak Yerel Disk C altına kurulmaya çalışacaktır, eğer isterseniz bu konumu değiştirebilirsiniz ve yine kurulum aşamasında size bir kaç seçenek sunulacak bu seçeneklerin işlevleri hakkında kısa açıklamaları aşağıdan görebilirsiniz.

Seçenekler

Install Tcl/Tk support : Masaüstü yazılımı yapmak istediğiniz zaman bu seçeneği işaretleyebilirsiniz fakat çok eski kütüphaneler oldukları için pek tercih edilmiyorlar, bunun yerine QT kütüphanelerini de tercih edebilirsiniz.

Add Ruby executables to your PATH :  Sisteminizde komut satırı açtığınız zaman hangi dizinde olursanız olun Ruby komutlarının çalıştırılmasını istiyorsanız, bu seçeneği işaretleyebilirsiniz.

Associate .rb and .rbw files with this Ruby installation :  .rb uzantılı dosyalara çift tıkladığınız zaman direkt Ruby ile çalışmasını istiyorsanız bu seçeneği işaretleyebilirsiniz.

 

Kurulumu tamamladıktan sonra, kurulum yaptığınız dizin altında Ruby ile ilgili tüm çalıştırılabilir dosyaları bin dizini altında görebilirsiniz ve bu dizin Windows Path ayarları içine eklendiğinden herhangi bir komut satırı aracılığı ile Ruby ye ulaşabilirsiniz.

Kurulumuzu test etmek için bir komut satırı açalım ve “ruby -v” yazalım. Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır ve Ruby bize versiyonunu söyleyecektir.

konsol
Ruby kurulumu gerçekleştirdik artık Kütüphane(Gem) kavramına giriş yapabiliriz. Gem kısaca yazılımcılar tarafından paketlenmiş kod kütüphaneleri olarak tanımlanabilir. Bu kod kütüphanelerine erişmek için “rubygems.org” adresini kullanabilirsiniz, bu site aracılığı ile binlerce Gem’e erişim sağlayabilir ve isterseniz kendiniz de katkıda bulunabilirsiniz.

Ruby üzerinde geliştirdiğiniz bir uygulamaya dışarıdan kütüphane(Gem) ekleyebilmek oldukça kolaydır. Aşağıdaki kod satırlarını kullanarak Rack ismindeki Gem’i çok rahat bir şekilde sisteminize kurabilirsiniz.

gem install rack

Ancak bazı Gem’ler native olarak değerlendirilir yani kendileri derlenip, derlendikten sonra da Ruby’e entegre olmaları gereir, işte bu noktada Windows’da bazı sorunlar ile karşılaşıyorduk ama artık bu sorunlar Ruby topluluğu tarafından geliştirilen Development Kit aracılığı ile aşıldı. Dev-Kit sayesinde Gemlerin %90 ından fazlasına erişebiliyoruz.

Development Kit’i sistemimize kurabilmemiz için yine https://rubyinstaller.org/downloads/ adresine gidip Ruby sürümünüze uygun Dev-Kit’i indirmeniz ve sıkıştırılmış dosyaları uygun bir dizine çıkartmanız gerekiyor, ben Ruby’nin kurulu olduğu dizine çıkartmanızı tavsiye ederim. Ardından kurulumu tamamlayabilmek için bir kaç komut çalıştırmanız gerekiyor. Böylece Dev-Kit, kurulu olan Ruby’e kendini entegre edecektir. Dev-Kit’in kurulu olduğu dizini komut satırında açtıktan sonra sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırabilirsiniz.

ruby dk.rb init

ruby dk.rb install

Bu adımların ardından Dev-Kit de kullanılmaya hazır hale gelecektir.
Artık uygulama veya kendi kişisel Frameworklerinizi Ruby ile sorunsuz bir şekilde geliştirebilirsiniz. Bir sonraki makalede görüşmek dileği ile hoşçakalın…

1 Comment
  1. Yanıtla

    kullanımı nasıl detaylı anlatırmısın?

Yorum Yap