Youtube’da Kitle Oluşturma ve Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Sosyal medya platformlarından spesifik bir misyona sahip monopollerden biri de 15 Şubat 2005’te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulan Youtube. Yaklaşık 15 senelik bir geçmişe sahip olan Youtube, özellikle coronavirüs (covid-19) sonrasında dakikada  600 saatlik içerik yüklemesiyle en çok ziyaret edilen ilk üç sitede yer alıyor. Dolayısıyla sadece kendi branşında değil, internetin en büyük kartelleri arasında elde ettiği repütasyonu muhafaza ediyor.

Oturma odalarında ve akıllı televizyonlarda ailecek oturup youtube içeriği tüketeceğiniz bundan 1 sene önce sorsaydık aklınıza gelir miydi? Özellikle 16-34 yaş arası kullanıcıların tercih ettiği youtube artık görüntülenmelerinin neredeyse yarısını mobil cihazlardan alıyor.  Televizyon ekranlarında görmeye alıştığımız isimler ve yüzleri artık YouTube’dan takip ediyor evlerinin bahçesinden yapabildikleri canlı yayınlar ve vloglarla küresel haberleri takip edebiliyoruz… Burada herkes için bişeyler üretmek mümkün. Anlaşılan siz de şu günlerde bir kanal açsam acaba nasıl olur? sorusunu sordunuz… gelin hep beraber bakalım ”nasıl olacağına?”

Bu kadar üreten-tüketen bir topluluğun içinde YouTube üyeleri’nin kanallarını daha uygun hale getirebilmesi ve içerik oluşturucularına bazı avantajlar sunmak adına  “kanal türleri”ni oluşturdu. Kanallar günümüzde başlık olarak şu şekilde değerlendirilebilir:

  • YouTuber (YouTube’çu): Standart YouTube hesabıdır.
  • Director (Yönetmen): Deneyimli film yapımcıları için ayarlanmıştır. Bu hesaba sahip üyelerin yükledikleri video boyutunda avantaj getirilmiştir.
  • Musician (Müzisyen): Müzik eserleri bulunanlar içindir.
  • Comedian (Komedyen): Mizahi video yapımcıları içindir.
  • Guru (Uzman): İlgi alanına bağlı video yapanlar içindir.
  • Reporter (Bildirici): Uygunsuz videoları rapor edenler içindir. (Fakat daha çok Haber Kanalları kullanıyor bu kanal türünü)

Özellikle son senelerde yaptığı kullanıcıyı koruyan güncellemeler ve içerik sağlayıcılara finansal desteğin önünü açmasıyla Youtube, içerik açısından yoğunluk, hacim ve detay bazında rakiplerini açık ara geride bırakıyor.

Fakat ilginçtir; bütün bunlara rağmen Youtube, sosyal medya optimizasyonunda en fazla ihmal edilen platformlardan birisi idi. Bugüne kadar!

Bu kadar güçlü bir platformun sosyal medya optimizasyonları arasında noksan kalmasına gönlümüz el vermedi.

Hazırsanız başlayalım: (24 Nisan 2020 Tarihinde Güncellendi) 

Youtube’da kitle oluşturma ve arttırmanın yolları nelerdir?

1- Daha Fazla Görüntülen:

Oyunun kuralları çok basit; Youtube’da viral olmak için videolarınızın daha fazla görüntülenmesi gereklidir. Diğer platformlara nazaran Youtube’da avantajınız daha fazla. Çünkü insanlar okumak değil, izlemek ve dinlemek istiyorlar, tiyatral bir gösteri bekliyorlar, yorulmak istemiyorlar. Yani makale-bloglar ile karşılaştırıldığında video-blogların citation flow (aktarım gücü) açısından dolaylı olarak daha kayda değer olması ihtimaldir.

2- Nitelik-Nicelik Farketmez, İzleyiciler Affetmez:

Son güncellemeler sayesinde pek çok sosyal medya platformunda içeriğin niceliğine nazaran niteliği önemsenir. Youtube’da ise nicelik-nitelik eşitliği vardır. Çünkü kanalınız bir günde 10 tane video ile 10 izlenme alabilir fakat 1 video ile 10 izlenme almak zordur. Dolayısıyla nicelik konusunda istikrarlı olun, en azından haftada 1 video girişi yapın. İstikrar ve çalışkanlık, her sosyal medya platformunda olduğu gibi Youtbe’da da mutlak başarıyı getirecektir. Fakat bunu yapmak için asla kaliteden ödün vermeyin. kalitenizin düşmesi bütün emeğinizin çöpe gitmesi anlamına gelebilir. 

3-Abone Olmayı Kolaylaştır:

İzlenme oranının yükseltimesinin bir faktörü de abone sayısını (subscriber) arttırmaktır. Bunun en kolay yolu ise Youtube’un CTA’sı (aksiyon çağrısı) olan açıklama (annotation) eklemektir. Bu CTA modeli butonlar, tıklandıklarında izleyiciyi anında kanal abonesi yaparlar ve bir başka video’ya (yeni içerik) yönlendirerek abonenin memnuniyetini garantilerler. Tam anlamıyla başarılı Inbound metodoloji prototipi!

1

İstatistikler, annotations sayesinde bir kanalın %200’e kadar abone kitlesinin artabileceğini söylüyor. Tabi, ilk başta kullanılan annotation’ın verimini aynı başarı seviyesinde ilerletmesi beklenemez. Fakat her halükarda, annotation kullanmamak için bir sebep yok; aksine, kullanmanız için tatmin edici sebepler mevcut.

 

Fakat suyunu çıkarmamak gerekir. Stuffing, video bloglar için de geçerlidir. Tavsiye ettiğimiz Inbound metodolojisi yönteminde biz, kullanıcı deneyimini merkeze alırız. Dolayısıyla kullanıcıyı irite etmemek gerekir. Sayfanızın, videonuzun ya da kanalınızın optimizasyonu muhteşem olabilir ama siz kullanıcıyı rahatsız ediyorsanız, bütün çabalarınız boşa gidecektir.

2

İşte bir stuffing örneği. Emin olun; içerik beklentiyi fazlasıyla karşılayabilir fakat bu tarz bir stuffing sayesinde her zaman 1-0 geride başlayacaksınız. Ayrıca en son isteyeceğiniz abone kaybı da ihtimaldir.

4 – İzlenmeye giden yol paylaşılmaktan geçer:

Çok izleyiciye ulaşmanın bir yolu da izleyicilere, izlediklerini tekrar izletebilmek ve onlara yeni içerikler sunmaktır. Şahsen büyük bir Astor Piazzolla hayranıyım. Oblivion isimli eseri sayısız dinlemişliğim ve bu esere hazırlanmış koreografileri de sayısız izlemişliğim vardır. Pek çok kez de bu eseri ve koreografilerini sosyal mercilerde paylaştım. Bu demektir ki o video, benim aracılığımla +1,000 kişiye ulaştı. Böylece, o videoya ve o kanala, yeni aboneler kazandırmış oldum.

4-Aşamalı Olarak Tatmin Edici İçerik Üretmeyi Planlayın:

Fakat çoğu kişi, bir kanala abone olmadan önce tatmin edilmek ister. Dolayısıyla diğer içerikleriniz en az bir önceki videonuz kadar tatmin edici olmalıdır;  pek tabii ki daha iyi olması tercih edilir. Dolayısıyla video içeriklerinizin optimizasyonuna dikkat etmelisiniz. Kalite, CTA, süre vs. bunların hepsi önemli değerlerdir. Maalesef ki bu faktörler için kesin bir söylem oluşturulamaz, çünkü içeriğe göre sizden 45 saniyelik videolar da talep edilebilir, 45 dakikalık videolar da. Burada temel nokta uzun vadeli planlama yapmanız gerektiğidir. İçeriğinizin o an izleyiciyi tatmin etmesi daha sonra da aynı methodun tatmin edeceği anlamına gelmez, planlamalarınızı ve izleyicinin beklentilerini düzenleyebilecek şekilde kurgulayın.

5- Bot musun? İnsan mı?

Bir başka unsur da etkileşimdir. Siz, video yayınlama botu musunuz? Yoksa içerik oluşturan ve bunun hakkındaki düşüncelerinizi dile getirirken diğer insanlar ile etkileşimde de bulunan kanlı canlı bir insan mı?

3

Aslına bakarsanız sosyal medyada iktidar olabilmenin yegane yolu, kendinizi izleyicinizin, takipçinizin yani kitlenizin yerine koymanız, kısaca empati yapmanızdır. Sizden ne bekliyorlar? Siz bunu ne kadar karşılıyorsunuz? Etkileşiminiz ne durumda? Bu tarz soruları cevaplandırdığınızda başarının gelişi yakındır.

5- Videolarınız 10 dakikadan uzun olsun:

Evet, yanlış okumadınız. İçerik üretirken videolarınızın youtube algoritmasına göre daha kıymetli olması için dolu dolu 10-15 dakikalık bir içerik sunmanız sizi bir adım önden başlatabilir bu yarışa. Eğer içeriğiniz bu süreyi dolduramıyor ise de süreyi uzatmak için izleyiciyi irite edebilecek yada uzaklaştırabilecek bir şey eklemeyin tabiki. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın. Videonuz kısa ama  nitelikli ise hakkettiği değeri her durumda bulacaktır.

6- Lider videolarınızı önemseyin:

Bu kadar düzenli bir çalışma ortamında bazı videolarınızın diğerlerinden daha öne çıkması çok doğaldır. Bu videolar aldığınız yüksek veriler size oluşturacağınız oynatma listeleri hakkında fikir verebilir. takipçilerinizin bu videoları özellikle tercih etmesinin bir sebebi muhakkak olmalı. O sebeplerin tespitine odaklanın . Buradan yola çıkarak oynatma listeleri oluşturmaya neden lider videonuzdan başlamayasınız?

7-Video açıklamalarınızı özenle hazırlayın:

Öyle yarım yamalak 2-3 cümle ile yaptığınız işi küçümsemeyin. İzleyicinin dikkatini çekebilecek özetler yada videonuzu iyi anlatan,yönlendiren iletişim bilgileri vermeyi unutmayın. Videonuzda kullandığınız element ve kaynakların listesi bile bir çok izleyici tarafından oldukça sempatik karşılanıyor.

Son olarak her şey tıkırında gitmeye başladıysa da yolunuza devam ederken Jo Harland’ın şu sözlerine kulak verin:

” Bir YouTube stratejisi geliştirirken işletmelerin bütçe ve kaynaklarını israf etmelerini önlemeye yardımcı olacak önerilerim şu şekilde:

  • Kitlenizi dinleyin, geri bildirimleri mutlaka takip edin ve bu geri bildirimlere göre hareket edin.
  • Üretim değerlerinin kitlenin beklentilerine uygun olduğundan emin olun; kalite ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır.
  • Dijital platformda düzensiz, rastgele eylemlere soyunmak yerine içerikten tutarlı bir sonuç elde etmeyi planlayın.
  • Kitle verilerini toplayıp kullanın. Kullanıcıların ne zaman, nasıl ve hangi cihazda içerik izlediği de dahil, erişilebilecek olağanüstü miktarda alakalı bilgi vardır.
  • Doğru içeriği, doğru yere, doğru zamanda yerleştirdiğinizden emin olun. “

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz yeni e-kitabımız: YouTube Kanalınızın Performansını 30 Günde Nasıl Arttırabilirsiniz?

43 Comments
    • Mehmet Elbeyli
    • 11 Mayıs 2020
    Yanıtla

    Güzel bilgiler verilmiş.Web Tasarımına ve Teknolojiye merakı olanları beklerim.

    • Arif
    • 8 Mayıs 2020
    Yanıtla

    merhaba hocam uzun süre youtube kanalı yönettim ancak çaldılar yine de bilgiler için teşekkürler

    • isacotur Blog
    • 2 Mayıs 2020
    Yanıtla

    Son Güncellemeyle 2020 popüler youtube abone kasma sitelerini bir araya topladık.

    • Abone Ol
    • 2 Mayıs 2020
    Yanıtla

    Arkadaşımın Sesli Kitap ve Bilgilendirici video kanalı Abone olup destek olursanız çok müteşekkir olur..

    • Murat
    • 30 Nisan 2020
    Yanıtla

    Arkadaşlar abone kasmak isteyen kişilerin şiddetle bu videoyu izlemesini öneririm

    • tuana
    • 30 Nisan 2020
    Yanıtla

    Değerli Netvent ekibi ellerinize sağlık. Harika bir içerik olmuş sanırım son ziyaretimden sonra da güncellemişsiniz.
    E-kitap için de teşekkürler onu da indirdik arkadaşlarımla da paylaştım.

    • Ahmet Hakan Güven
    • 29 Nisan 2020
    Yanıtla

    inşallah emeğinizin karşılığını alırız.

    • Mücahit Eren
    • 24 Nisan 2020
    Yanıtla

    ben emeğimin karşılığını şuana kadar alamadım ama ben pes etmiyeceğim 🙂 sizde yardımcı olursanız cok sevinirim 🙂

    • yunus
    • 24 Nisan 2020
    Yanıtla

    bende yeni başladım youtube platformuna video eklemeye. Eksik veya yanlış yaptığım konular varsa beni uyarabilir misiniz? kanalımın ismi Yunus Aşçı

    • abone ol
    • 22 Nisan 2020
    Yanıtla

    Bir youtube kanalı için abone sayısı gerçekten çok önemli. Youtube kanalı geliştirmeye çalışanlar için harika bir yazı olmuş. Teşekkür ederim.

    • Murat Hocam
    • 18 Nisan 2020
    Yanıtla

    Merhaba Bilişim Sektörü adına açtığım youtube kanalım sürekli video çekip attığım halde bir türlü abone sayım artmıyor.

    • Cihat
    • 17 Nisan 2020
    Yanıtla

    Bilgi amaçları kanalımıza emek verip içerip üretiyoruz hakettiğimiz rakamlara ulaşamadık.

    • NAZIM
    • 16 Nisan 2020
    Yanıtla

    Bu benim yeni youtube kanalım. acelem yok. 20 gündür yayında emin adımlarla ve gerçek abonelerle ilerlemeyi seçtim. paylaşımları arttırdıkça izlenmeler de artıyor. Şu anda kanalımın net bir konusu yok deneme devam. güncelliğe önem verdim. öncelikle kendi davranışlarımızı izleyenlerle kıyaslamalıyız. biz izlediğimiz bir videoyu beğeniyoruyuz veya beğendiğimiz bir kanala abone oluyormuyuz.

    • cengizhan
    • 14 Nisan 2020
    Yanıtla

    ModaSky site ile abone ve reklam nasıl bulabilirim.

    • Ali Ceyhun Duman
    • 31 Mart 2020
    Yanıtla

    karantina boyz isminde bir kanala denk geldim yakın zamanda ciddi bir viral geliyor gibi gözüküyor

    • Ahsenin Elinden
    • 30 Mart 2020
    Yanıtla

    Ben Şubat 2020′ den beri içerik üretiyorum fakat istediğim rakamları elde edemedim daha çabuk nasıl büyürüm bunun hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    • DİLŞAD K
    • 30 Mart 2020
    Yanıtla

    ben de yeni bir içerik üreticisiyim ama karantinadan sonra bırakacağım.

    • Berat
    • 28 Mart 2020
    Yanıtla

    Abone hic artmıyor kendi kanalınmda ne yapmalıyım kanalımın adı berat öget arkadaslar abone olun 2000 abone de kaldık arkadaslar

    • Berkay
    • 26 Mart 2020
    Yanıtla

    Bende yeni başladım youtube platformuna video eklemeye. Eksik veya yanlış yaptığım konular varsa beni uyarabilir misin?

    • DOGUKAN
    • 22 Mart 2020
    Yanıtla

    Rica etsem yazıyı günümüz için de biraz güncelleyebilir misiniz? Malum corona virüs sebebiyle güncellenen kullanıcı alışkanlıklarını da ele alarak.

    • DoğayOnline
    • 13 Mart 2020
    Yanıtla

    Merhaba bende 2018 de youtubeye video çekmeye başladım. kanalım çok dağınıktı ama 79 abonem vardı çok düşüktü bende dağınıklıktan dolayı sandım ve o kanalı sonsuza dek silip yeni bir kanal açtım videoları yetiştirebiliyorum ama ne izlenme sayım var ne abonem nede like en fazla 25 izlenmem var videolarıma en fazla 3 like geliyo abone sayım 6 nekadar iyi edit yapsam,içerikleri düzgün çeksem bile bişey değişmiyor

    • w over
    • 8 Mart 2020
    Yanıtla

    merhaba,
    benim bir youtube kanalım var ve oyun oynuyorum ama ne abonem artıyor ne de videolarım like alıyor sizden ricam gözatarsanız sevinirim.kanalımın linki https://www.youtube.com/channel/UC9MFaH2I52P63QYJqLt7-KA?view_as=subscriber

    • Sezer
    • 27 Şubat 2020
    Yanıtla

    Faydalı bilgi olmuş öncelikle emeğinize sağlık… Takipcilerinize şöyle blog.kocakbilisim.net adresinde bulunan bilgilerinde fayda sağlayacağı kanaatindeyim… Teşekkürler

    • hüseyin
    • 25 Şubat 2020
    Yanıtla

    abone olursanız sevinirim

    • Mad Poet
    • 25 Şubat 2020
    Yanıtla

    Çok iyi ve başarılı bir makale, tebrik ederim.
    2018’den beri bende müzik ile çalışıyorum, yani rap müzik.
    Ve, YouTube’da klip ve videolarımı paylaşıyorum.
    Lakin, abonem çok az, atığım hiç bir videoya beklediyim görüntülenme ve begeni gelmiyor.
    Yani söylemek istediyim bana destek olursanız çok sevinirim.

    • Ahmet Gürdal
    • 21 Kasım 2019
    Yanıtla

    Benim sıkıntım
    Abone sayım organik 4300 ama izlenmelerim hep 200 ün altında bir türlü çözüm bulamadım gitti bu duruma

  1. Yanıtla

    Nolursunuz 500 abune verin

  2. Yanıtla

    Mehaba

    • Parmaksız eyüp
    • 6 Kasım 2019
    Yanıtla

    Çok başarılı bir anlatım olmuş.

    • Davut Keskin
    • 4 Kasım 2019
    Yanıtla

    Ben de bir çılgınlık yapıp youtube işine bulaştım.

    • Adem yavuz kose
    • 27 Eylül 2019
    Yanıtla

    Selamlar, elinize sağlık kendim için çok yararlı buldum, eğer olabilirse sesli kitap okuyorum youtube da paylasırmısınız?

  3. Yanıtla

    Merhaba bu uygulama çok güzel

  4. Yanıtla

    Merhaba

  5. Yanıtla

    Güzel

  6. Yanıtla

    Efso

  7. Yanıtla

    Başarılı bir makale olmuş

  8. Yanıtla

    Merhaba,
    Şu an yaptığım ne kadar doğru bilmiyorum fakat YouTube da bende abone sayımı arttırıp o aileye dahil olmaya çalışıyorum fikri olan ve destek olmak isteyen olursa çok mutlu olurum 2012 de başladı YouTube üyeliğim 19 yıldır oyuncuyum kanalımda sadece oyunadığım filmlerden Videolar paylaştım izlenme oranı güzel fakat abone sayım 200 bile değil YouTube ise işlem başlatmak içi en az 1000 abone istiyor :(( https://www.youtube.com/user/ayfercalgici sayfam bu destek olabilirmisiniz ?

      • Mad Poet
      • 25 Şubat 2020
      Yanıtla

      Abone oldum.
      Çok iyi.

    • Esra
    • 24 Şubat 2019
    Yanıtla

    Ellerinize sağlık çok güzel yazı olmuş

    • müslüm güzel
    • 11 Şubat 2019
    Yanıtla

    Ne kadar etkili ve güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

  9. Yanıtla

    Cok iyi

    • alev
    • 22 Aralık 2018
    Yanıtla

    ModaSky sitesinde youtube videolarını paylaşarak kendilerine sponsor ve reklam bulabilirler arkadaşlar

      • müslüm güzel
      • 11 Şubat 2019
      Yanıtla

      teşekkürler yararlı bir bilgi oldu

Yorum Yap