Link Alım Stratejimizi Nasıl Kurgulamalıyız? [Google Patent İncelemesi]

Önceki SEO yazılarımızda, ülkemizde özellikle link stratejisi konusunda bilgi ve kaynak eksikliği olduğundan bahsetmiştik. Netvent SEO ekibi olarak bu konuda çalışmalara başlamış ve büyük bir seriye girişerek “Link İnşası Stratejileri Rehberi”ni yayına aldık. Buradan yazımız ile ilgili de güncel bilgiyi aktarmış olalım; serimiz tamamlandı ve herkesin faydalanabileceği bir şekilde güzel bir formata çevirdik. En kısa zamanda SEO severlerle buluşturacağız 🙂

(bkz: SEO ne demek?)

Bugünkü yazımızda link alımı stratejilerimizi Google Patentlerine dayanarak nasıl yapmamız gerektiğini, Google’ın nasıl işlediğini anlayarak anlatacağız. Öncelikle Google patentleri içerisinde link aktivitesinin nasıl algılandığına dair işleyişin şemasını paylaşalım ve üzerinden ilerleyelim.

Google-Patent-Link-Alımı

Yukarıda inceleyeceğimiz ve dikkat etmemiz gereken temel fonksiyonlar “tⁿ” değişkenini içeren denklemler. Company A, B, C ve D yazan kısımları rakiplerimiz olarak düşünelim.
Tanımlamalar ve anlamları;

Time t⁰ = (T sıfır anı) Bu noktayı SEO çalışmalarına başladığımız nokta olarak tanımlayabiliriz. İster yeni açılmış bir web sitesi, isterse belli bir geçmişi ve trafiği olan bir web sitesi olsun, SEO çalışmalarına başladığımız an olarak t⁰ anını referans alacağız.

Time t¹ = SEO çalışmalarının başlamasından sonra artış gösterilen ilk ana t¹ olarak tanımlayalım. Tabi t¹ anına ulaşana kadar rakiplerimizde boş durmayacak ve SEO çalışmalarına devam ederek rekabeti artıracaklar. Ancak bu aşamaya kadar sizin ne yaptığınız gerçekten oyunu değiştirebilecek bir adım olmalı. İlerleyen paragraflarda daha detaylı olarak bahsedeceğim için şimdilik özet geçiyorum.

 

NOT: Burada tⁿ nereye kadar sürecek diye bir soru sorabilirsiniz; hemen cevaplayalım. SEO’nun sürekli olarak değiştiğini ve her gün yeniliklerle karşılaştığımızı söylüyoruz. Sıralamalarımızın sabit bir yere geldikten sonra orada devam ettiğini söyleyemeyiz ve garantisini veremeyiz. Dolayısı ile SEO var olmaya devam ettikçe değişkenlerimizin değerleri de artarak ilerleyecek. Ancak şöyle bir örnek verebiliriz; rekabet oranı çok yüksek kelimelerde iyi pozisyon elde etmek uzun sürede olduğu için tⁿ değerimiz yüksek değerlere ulaşabilir; ancak “long-tail” diye tabir ettiğimiz ve rekabet oranı düşük kelimelerde t⁴ anında istediğiniz sıralamaya ulaşabiliriz.

 

#ŞİMDİ NE YAPMALI?

Şemamızı inceledik ve tanımlamalarımızı gerçekleştirdik. Peki şimdi ne yapmalıyız? İlk paragraflarımızda SEO çalışmalarımızın başlangıcını t⁰ olarak almamız gerektiğini söylemiştik. Burada iki senaryo karşımıza çıkıyor;

  • Yeni açılmış bir web sitesi için SEO çalışmalarını yürütmek: Burada t sıfır anımızı tanımlamak çok kolay(Easy Case).
  • Belirli bir geçmişi olan ve mevcut bir trafik akışı ve grafikleri olan bir web sitesi için SEO çalışmalarını yürütmek(Hard Case).

 

Easy Case: Yeni açılmış bir web sitesi için SEO çalışmalarını yürütmek

Yeni açılmış bir web sitesi için t⁰ anımızı tanımlamak ve SEO gelişim sürecini incelemek oldukça kolay. Trafiğimiz 0, SEO değerlerimiz 0. Herşeye sıfırdan başlıyoruz ve değişim anlarını yakalamak hiç de zor değil.

Link Alım Stratejisi Nasıl Olmalı?

Burada marka aramalarından başlamak üzere sitemiz açıldıktan sonra genel durumu incelememiz gerekiyor.

Sitemizin adresi xmarka.com olsun. “XMARKA” şeklinde yaptığımız marka aramasında ne durumdayız? İlk sırada çıkıyor muyuz? Yoksa ilk sayfada bile yer almıyor muyuz? SEO’nun değiştiğini ve marka algısının artık daha çok kabul görüldüğünü anlatıyoruz. Dolayısı ile önceliğimiz marka aramalarında sitemiz açıldıktan sonra tabiri caizse “İlk sayfayı bizimle ile ilgili web sayfalarıyla donatmalıyız”.

Dolayısı ile marka aramalarında ilk sayfada yer almak için önceliğimiz “markamızın adını içeren” anchor text’lerle link alımı olmalı.

Sürekli aynı sayıda link almak istediğiniz pozisyona ulaşmak için yeterli olmayacaktır.

 

Anına Nasıl Geçeceksiniz?

t¹ anına geçmek için ilk önce ana sayfamıza markamızı içeren anchor text’ler ile alım yapıp, Google Analytics üzerinden trafik değişimimizi izlememiz gerekiyor.  Aynı zamanda unutulmaması gereken nokta da sitemiz içerisinde bulunduğumuz sektör ile ilgili ürettiğimiz içerikler. Anahtar kelime analizi doğrultusunda iyi pozisyonlar elde etmek istediğimiz kelimeler ile ilgili ne kadar içerik üretiyoruz? Rakiplerimiz neler yapıyor? Bu soruları sormalı ve pararelde içerik takvimi oluşturarak ilerlemiz gerekiyor. t⁰ anında başladığınız operasyonda markanıza yönelik link aldığınızda organik trafik artışınız ne kadar oldu? 0’dan günlük 5’e mi çıktınız? Yoksa 0’dan 100’e mi çıktınız? Gözle görülebilir ve grafik artışınız yoksa çalışmalara devam etmeli ve artışı yakaladıktan sonra yeni an için hazırlanmalısınız.

Markamızı aradığımızda ilk sayfada sitemiz ile ilgili web sayfalarını görmeye başladıktan sonra organik trafik ve SEO değerlerindeki değişiklikleri takip ederek yükseliş başladığında t¹ anını başarıyla tamamlamış olacağız. Sonraki süreçte de sitemiz ve bulunduğunuz sektördeki arama hacimlerini hesaplayarak KPI belirleyebilir ve ilerleyebilirsiniz.

Aşağıda anlattıklarımızla bağlantılı olarak yeni açılmış bir web sitesinde elde ettiğimiz başarılı sonuçları ve t değişim anlarını tanımlayan bir grafiği paylaşıyoruz.

t1 başlangıç anı

 

 

Hard Case: Belirli bir geçmişi olan ve mevcut bir trafik akışı ve grafikleri olan bir web sitesi için SEO çalışmalarını yürütmek

Time t sıfır anı ile ilgili olarak yeni açılmış bir web sitesinde değişimleri daha kolay inceleyebileceğimiz söylemiştik. Peki belirli bir geçmişi olan ve SEO gelişim sürecinde belirli bir noktaya ulaşmış bir web sitesi için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Burada Netvent SEO ekibi olarak önerimiz, yeni çalışmalara başlangıç anını  t⁰ olarak tanımlamanız ve Google Analytics üzerinden geçmişe yönelik t anlarını yakalamaya çalışarak analiz etmeniz. Aynı sayıda link alımı ile devam eden bir link inşası sürecinde trafiğinizde değişiklik yaşanmadıysa yeni t anına geçememişsiniz demektir. Bu da site dışı SEO operasyonlarınızı gözden geçirmeniz ve strateji değişikliğine gitmeniz gerektiğini gösterir.

Öncelikli olarak web sitemizi incelemeli ve site içi SEO eksikliklerimiz varsa onları kapatmalı ve en iyi performansı yakalamalıyız. Çoğunlukla karşılaştığımız örneklerden bir tanesi site dışı SEO değerleri iyi olan bir web sitesi, site içi SEO performansı artırıldıktan sonra t¹ anına geçebiliyor. Dolayısı ile örnek olarak karşımıza çıkan bu durumu paylaşmakta ve site içi SEO’nun önemine değinmekte de fayda var.

 

Link Alım Stratejisi Nasıl Olmalı?

t anında değişikliği yakalamak için yapmamız gereken ilk adım az önce bahsettiğimiz gibi site içi SEO performansını en üst seviyeye çıkarmakla başlamak ve anahtar kelimelerdeki mevcut pozisyonumuzu incelemek olmalı.

Burada bir “Traffic Forecast” analizi yapmalıyız. Yani sıralama yükselişlerimizde trafiğimiz tahmini olarak ne kadar artacak? SEO Analizi Yapmak İçin Kullanabileceğiniz Araçlar yazımızda yer verdiğimiz Searchmetrics ile bunu gerçekleştirebiliyoruz. Tahmini trafiği gördükten sonra organik trafik KPI’yı belirlemeli ve buna göre hareket etmeliyiz.

  • “Potansiyel trafiğimiz ne kadar?” Bunu Google Search Console üzerinden de görebiliyoruz.

potansiyel trafik

Yukarıda Search Console üzerinden bir örnek paylaşıyoruz. Sitemiz toplamda 100 binden fazla arama sonuçlarında görüntülenmiş.

  • “Yapılan çalışmalar ile aşamalı olarak ne kadar yüzde almak istiyoruz?” Yine yukarıdaki örnekten yola çıkarak, tıklanma sayısını ne kadar artırmak istiyoruz?

Bu sorulara cevap vererek ilerleyebilir ve değişken anlarını tanımlayabilirsiniz.

 

Link alım stratejisinde rakiplerinizi inceleyebilir ve güncel link alım grafiklerini inceleyerek ilerleyebilirsiniz. (Blogumuzda ayrıntılı olarak incelediğimiz Majestic üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilrisiniz.)

Aşağıda mevcut bir geçmişi olan ve geçmiş t anlarını incelediğimiz ve çalışmalarımızı yeniden kurguladığımız bir müşterimizin grafiğini paylaşıyoruz.

t anı2

Yukarıda t1 anı olarak paylaştığımız okta artış çalışmalara başladığımız andan itibaren yaptıklarımızın sonucu olarak kendini göstermiş ve yeni ana geçmemize yönelik sinyali vermiştir.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. İlerleyen günlerde Google Patent incelemelerimiz ve elde ettiğimiz çıktılar üzerinden SEO yazılarımıza devam edeceğiz. Bir sonraki yazımıza dek görüşmek üzere!

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap