2020 İçerik Stratejinizde Odaklanmanız Gereken Trendler

İzleyeceğimiz program için sahip olduğumuz seçeneklerin o anda televizyonda ya da radyoda yayınlanan birkaç programdan her an ulaşabileceğimiz binlerce seçeneğe dönüştüğü günümüzde, içerik üreticileri için muhteşem bir rekabet var. Bu da 2020’de odaklanılması gereken kanallar ve stratejileri belirlerken öncelikleri belirlemenin her zamankinden daha önemli olacağını gösteriyor.

 

Bu yazımda, içerik üretimi ve pazarlamasında 2020 yılında neler değişecek, bu değişikliklere hazırlanmak için neler yapabiliriz anlatacağım. Okumak uzun sürer, daha hızlısı yok mu derseniz sizi bu konuda yaptığımız podcaste alalım:

 

Öncelikle 2020 içerik trendleri kısa liste:

  • Dinamik görseller
  • Video içerik
  • EAT sahibi içerikler
  • Kullanıcı odaklı içerikler
  • Kullanıcı katkılı içerikler
  • Sesli içerikler
  • Mesajlaşma uygulamaları
  • Artırılmış gerçeklik

 

Dinamik Görseller

Search Engine Journal’a göre 2020’nin en önemli trendlerinden biri içeriklerdeki görsellerin çağ atlaması olacak.

 

Pew Research Center’ın sosyal medya üzerine yaptığı araştırma, yetişkin olmak üzere olan genç neslin en yaygın olarak kullandığı kanalların Instagram, YouTube ve Snapchat; yetişkinler için de Facebook’u da geçerek Youtube olduğunu belirtiyor.

Dinamik ve interaktif içeriklerin artması ile, görsel odaklı platformların yükselişi 2020’de de devam ediyor. Snapchat kullanıcıları artık kendi yüzlerini deepfake özelliği ile GIFlere yerleştirebiliyor ve daha kişiselleşmiş bir deneyim sahibi olabiliyor. Snapchat’te kendi artırılmış gerçeklik (AR) filtrelerinizi de oluşturabiliyorsunuz.

 

Bu sebeple 2020’de, daha dinamik ve özelleştirilmiş, daha fazla sayıda markalı içerik olması bekleniyor.

 

Video İçerik, Hatta Video Hikaye Anlatıcılığı

2019’da video önemine önem katan bir mecra oldu. Youtube’un, dinamik görsellerin ve AR’ın yükseldiği bu dönemde video da tabii ki onlarla beraber yükselişte.

Hubspot’un bir araştırması, 25-44 yaş arasındakilerin yarısından fazlasının takip ettiği markalardan en fazla video içerik görmek istediğini söylüyor. Bu araştırmadaki bir diğer önemli nokta, tüketicilerin %62’sinin videoları ‘tamamen’ tükettiğini söylemesi. Kullanıcıların dikkat süresinin azaldığı ve her yerden dikkat dağıtıcı bir şeyin çıktığı günümüzde, videonun etkisini gösteren bir veri.

 

Video içerik hepimizin günlük hayatında da fark ettiği üzere günden güne artıyor, bu da biz dijital pazarlamacılar için rekabetin kızışacağı anlamına geliyor. Burada belirleyici fark, hikaye anlatıcılığını iyi yapanlar ve ‘sırf olsun diye yapanlar’ arasında olacak.

 

EAT Sahibi İçerikler

Google’ın içeriğin kalitesini değerlendirme sistemlerinden olan EAT, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness yani Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik anlamlarına geliyor. Google’ın her yerde tekrar tekrar vurguladığı EAT’i geliştirmek için;

  • Diğer otoriter sitelerden link alarak ve link vererek,
  • İçeriklerden kimin sorumlu olduğunu açıkça belirterek ve web sitesindeki künye bölümünde ilgili bilgileri vererek,
  • Siteyi ve içeriği düzenli olarak güncelleyerek,
  • Ve tabii ki kullanıcılara fayda sağlayan iyi hazırlanmış içerikler üreterek.

 

Kullanıcı Odaklı İçerikler

Aylardır, belki yıllardır söylediğimiz bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta içerikleri kullanıcılar için yarattığımızın farkında olup onları merkeze koymak. Anahtar kelimesi yapıp içerikleri ona göre hazırlamak 2020 yılı için yeterince güçlü bir strateji değil. Kendimize, “Nasıl daha fazla değer veririm?” diye sormamız gerekiyor.

 

Bunu yaparken gözetmemiz gereken önemli konulardan biri sesli arama mesela. Bunun için long tail kelimeler, konuşur gibi yazmak ve feature snippet hedeflemek yapabilecekleriniz arasında. Diğer önerilerimize “2020 Sesli Aramanın Yılı Olacak!” Yazımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Kullanıcı Katkılı İçerikler

Artık iletişimin pasif bir parçası olmakla yetinmeyen ve aktif olarak merkezde olmak isteyen kullanıcıların sayesinde yükselen bir diğer konu kullanıcı katkılı içerik. Tüketicide güven duygusu uyandırmada en güçlü yöntemlerden olan kullanıcı katkılı içerik, marka ve müşteri ilişkisini güçlendiriyor, satışları ve takipçi sayısını arttırıyor. Peki 2020 yılında ne tür kullanıcı katkılı içerikler daha etkili olacak derseniz:

  • Kullanıcıların karar verdiği, devam ettirdiği ve sonuçlandırdığı interaktif içerikler,
  • Alternatif sosyal medya: TikTok,
  • Farklı kanalların birbirini tamamladığı bir hikaye anlatım çeşidi olan transmedya akımı,
  • Markaların dilinin insanlaşması ile oluşan “ben dili”,
  • Influencer marketing olarak da bilinen etkili kişi pazarlamasını sayabiliriz.

 

2020 Yılı İçin Öngörülen Diğer İçerik Trendleri:

  •  Ses. Tüketiciler akıllı hoparlörlerle daha fazla ve daha kompleks iletişimler kurmaya başladıkça biz de sesle etkinleşen içeriklerde daha farklı kuralları takip etmeye başlayacağız 2020’de.

 

  • B2C davranışların B2B’deki beklentileri etkilemeye devam etmesi. Accentur’un bir raporuna göre B2B (Firmadan firmaya) işlemlerin %61’i online başlıyor ve müşterilerin %51’i ilk araştırma için sosyal medyaya yöneliyor. Yani yalnızca son tüketici değil, firmaları etkilemek için de güçlü bir sosyal medya sahibi olmak gerekiyor.

 

  • Mesajlaşma uygulamaları ve arttırılmış gerçeklik de 2020’nin diğer içerik trendleri arasında. Bunları görmezden gelmeyen bir içerik stratejisi oluşturmamız gerekiyor.

2020 Sosyal Medya İçerik Trendleri

İçerik demişken sosyal medyayı unutmamak lazım, sosyal medyada yükselmesi beklenen içeriklerden de bahsetmemiz gerekirse:

 

Geçici İçerikler (Hikaye, Snap)

 

Influencer Marketing Hub’ın raporuna göre “kısa, ilgi çekici ve bağımlılık yapıcı” olarak betimlenen hikayeler, 2020’nin en önemli konseptlerinden. Geçici olması ve diğer içeriklere göre daha sık paylaşılabilir olması hikayelerin artılarından. Hootsuite’in araştırmasına göre pazarlamacıların %64’ü Instagram hikayelerini strateji planlarına ekliyor.

Niş Platformlar (TikTok, LinkedIn, Twitch)

 

2020’de niş platformların da yükselmesi bekleniyor. Tiktok’tan zaten bahsettik. Sosyal medyanın çok değer görmeyen bir platformu olan LinkedIn ve oyun komünitelerinin oluşturduğu Twitch 2020’nin yükselen kanallarından olacak.

 

Beğenilerin kaldırılması sonrası görülecek değişiklikler

 

Instagram’ın beğenileri kaldırması sonucu görülecek değişeceklerden çok bahsediliyor.

 

Social MediaToday’de bu konuda yazılmış bir yazıda beğeniler kaldırılınca Influencer başarısını kontrol edebileceğimiz 3 metrikten bahsediliyor:

 

  • Görüntülenme sayıları,
  • ‘Anlamlı etkileşimler’ yani rastgele ya da bot’tan gelmiş yorumlar elendikten sonra kalan ilgili yanıtlar
  • Ve dönüşüm.

Sosyal E-ticaret

 

Sosyal medya platformlarının birer satış kanalı olarak kullanılması 2020’de çok sık rastlayacağımız bir konu. Sosyal e-ticaret, web site ve fiziksel mağazaların yanında yer alacak gibi.

 

 

Özetle, 2020 planlarını tamamlarken dikkate almamız gereken çok fazla konu var. Bu yazı ile, size en önemlilerini aktarmaya ve stratejinizi oluştururken beslenebileceğiniz bir kaynak oluşturmaya çalıştık, umarız faydalı olabilmişizdir. Soru ve yorumlarınızı bengisu@netvent.com’a bekliyorum!

 

 

1 Comment
    • bluee
    • 24 Şubat 2020
    Yanıtla

    çok güzel bir içerik olmuş teşekkürler

Yorum Yap