A/B Testi Nedir & Nasıl Yapılır?

Dijital marketing ile ilgilenip A/B testini duymayan yoktur. Hatta araştırmanızı iyi yaptıysanız şu cümle ile birkaç kez karşılaşmışsınızdır: “A/B testi yapmıyorsanız paranızı çöpe atıyorsunuz demektir!” Peki durum gerçekten böyle mi derseniz cevap: Kesinlikle!

 

O halde en başa dönerek A/B testi eğitimimize başlayalım.

A/B Testi Nedir?

 

A/B testi, kampanyanızın çeşitli varyasyonlarını test etmek ve hangisinin daha iyi performans gösterdiğini belirlemek için tüm değişkenleri sabit tutup tek bir değişkeni farklılaştırmayı ve hangisinin daha iyi performans gösterdiğini test etme işlemidir.

 

Örneğin test ettiğiniz değişken başlık ise her şeyi aynı olan iki kampanya üretir ve sadece başlıkları değiştirip yayınlarsınız. En son da ulaşmak istediğiniz sonuç ne ise, örneğin web site trafiği, hangi kampanyanın daha çok trafik getirdiğine bakıp hangi başlığın daha iyi olduğuna karar verirsiniz.

 

A/B testi; reklamlar, web site içerikleri ve e-posta gibi dijital pazarlamanın birçok alanında kullanılmaktadır.

 

Neden A/B Testi Yapmalısınız?

 

Eğer bu yazıyı okuyorsanız halihazırda A/B testi yapmanız gerektiğinin farkındasınız, ancak biz yine de sıralayalım:

 

 

Artan dönüşüm oranları: Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını gördükten sonra kullanıcılarınıza daha iyi hitap eden kampanyalara ulaşacak ve dönüşüm oranlarınızda artış gözlemleyeceksiniz. Statista’nın 2018 verilerine göre online alışverişlerin %74.6’sında ürünler sepette bırakıldı ve satışa dönüşmedi. Bu alandaki ögeleri test edebildiğinizi ve kullanıcının tercihlerine göre optimize ettiğinizi düşünün. Eğer girdiğiniz site sizin alışkanlıklarınıza göre şekil değiştirse, siz de daha çok alışveriş yapmaz mısınız?

 

Hemen çıkma oranlarında düşüş: Kampanyalarınızı test ederek daha uygun içerik, görsel veya kitle ile daha optimize edilmiş ve hedefli bir kampanya elde edersiniz, bu da hemen çıkma oranlarında düşüş anlamına gelir.

 

Analiz kolaylığı: A/B testi ile ilgili en güzel şeylerden biri, analizinin oldukça anlaşılır olması! Test genellikle kazanan ve kaybedenin kim olduğunu açıkça belirtir, size kalan tek şey gerekli düzenlemeleri yapmak.

 

Riskleri azaltması: Sitenizde köklü bir değişim yapacağınızı ya da yüksek bir bütçe ile reklam kampanyası yayınlayacağınızı düşünün. Öncesinde emin olmadığınız detayları test ederek eforlarınızın veya paranızın boşa gitmesini önlemiş oluyorsunuz.

 

A/B Testinde En Çok Kullanılan Elementler Nelerdir?

 

Pazarlamada kullandığınız bazı elementler diğerlerinden daha fazla etkiye sahiptir. Örneğin e-postanızın orta paragrafındaki bir kelimeyi değiştirmek ile e-postanın başlığında ya da harekete geçirici cümlesinde değişiklik yapmak ile aynı etkiye sahip olmaz.

 

Zamanınızın değerli ve sınırlı olduğunu düşünecek olursak en önemli elementleri test etmekte fayda var. Simple Grain’e göre o elementler ise şu şekilde sıralanabilir:

 

 

    1. Başlık / E-posta konu başlığı
  1. CTA / Harekete geçirici mesaj
  2. Görsel ya da video
  3. Landing page / Form uzunluğu
  4. İçeriğin yerleşimi / düzeni

 

 

 

 

A/B Testi Nasıl Yapılır?

 

En önemli aşama şimdi başlıyor: A/B testi öncesi, sırasında ve sonrasında neler yapmalı?

 

  1. Hedefinizi belirleyin. Teste başlamadan önce sizin için neyin önemli olduğuna karar verin. Eğer bakacağınız parametreyi testten sonra belirlerseniz test değişkeninizin etkisiz olduğunu ya da en iyi test aracı olmadığına çok geç karar verebilirsiniz.

 

  1. Test edeceğiniz değişkeni seçin. Etkisinden emin olamadığınız ve hedefiniz için önemli bir parametre seçin. Bu süreçte birden fazla element test edebilirsiniz, sadece sıra ile gitmelisiniz.

 

  1. Diğer parametrelerin sabit kaldığından emin olun. İki ya da daha fazla, kaç tane farklı içerik hazırladıysanız hepsinde aynı parametrelerin aynı, tek bir parametrenin farklı olduğundan emin olun. Örneğin test ettiğiniz şey reklamınızın görseli ise; A, B ve C testlerinizde başlık, açıklama ve kitlenin aynı, sadece görsellerin farklı olmasını sağlamalısınız.

 

  1. Hedef kitlenizi aynı tutun ya da rastgele seçin. Eğer test ettiğiniz şey hedef kitle değilse bunu sabit tutmanız gerekir. Eğer aynı kitleye ulaşamıyorsanız ise testi yaptığınız kişileri rastgele seçerek tarafsızlığı korumalısınız.

 

  1. Testinizin ne kadar kesin olmasını istediğinizi belirleyin. İki günlük test ile bir aylık testin ya da 10 kişiye yapılan test ile 1000 kişiye yapılan testin aynı seviyede kesin sonuçlara sahip olmasını bekleyemeyiz. Bu sebeple kesin sonuçlar konusunda beklentimizi ayarlamalı ve zaman-bütçe ayarlamasını ona göre yapmasınız.

 

  1. Testi başlatın. Sıra geldi testi gerçekleştirmeye! Şu aşamada yapabileceğiniz tek şey belirlediğiniz sürenin geçmesini ve testin sonuçlanmasını beklemek.

 

  1. Sonuçları analiz edin. Test bittiğinde sonuçları inceleyin ve belirgin bir kazanan olup olmadığını belirleyin. Eğer fark belirginse harika, test edeceğiniz başka bir element yoksa kampanyanız hazır. Başka bir elementi test edecekseniz ise şu an tam sırası. Ancak önemli bir fark yoksa; süre, kitle ya da bütçeyi arttırarak tekrar test edebilirsiniz.

 

Başarılı Örnekler

 

Kiva.org: SSS, istatistik ve sosyal kanıt ekleyerek dönüşümlerini %11.5 arttırdı.

 

İnternet üzerinden düşük gelirli girişimcilere ve öğrencilere borç verilmesini sağlayan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan kiva.org, bağış sayısını arttırmak için açılış sayfalarında A/B testi yaptı.

 

Kiva.org, daha fazla bilgi vermenin bağışları arttırıp arttırmayacağını test etmek istedi ve aşağıdaki şekilde iki versiyon hazırladı. Orijinal hali soldaki gibi olan sayfalarının en altına sosyal kanıt, istatistik ve ekstra bilgileri eklediler ve test ettiler. Bilgileri içeren sayfa ile bağışların %11.5 arttığını gözlemledi.

 

Açılış sayfanızın ziyaretçilerin aklındaki tüm soruları yanıtladığından emin olmanız gerekir, bu örnek ile kullanıcıların ihtiyacı olan bilgiler sayfaya eklendiğinde ne kadar etkili olduğu gözlemlenmiş oldu.

 

Designhill.com, e-postanın konu başlığını değiştirince açılma oranlarını %2.57, tıklama oranlarını %5.84 arttırdı.

 

Grafik tasarımcıların buluştuğu bir platform olan designhill.com, içeriklerini tanıtmak ve tıklanma oranlarını arttırmak için bir test yaptı.

 

E-postalarının bir kısmının konu başlığını “Top 10 Off-Page SEO Strategies for Startups in 2015”, bir kısmının ise “Check out My Recent Post – Top 10 Off-Page SEO Strategies for Startups in 2015” şeklinde hazırladılar ve sadece blog yazısından oluşan mailin daha çok açılıp açılmayacağını test ettiler.

 

Konu kısmına sadece blog başlığının yazıldığı e-posta, %5.84 daha yüksek TO ve %2.57 daha yüksek açılma oranına sahip oldu. Kullanıcıların e-postanıza baktıklarında ilk gördükleri şey olan konu satırının önemi de bir kez daha görülmüş oldu.

 

 Test Et & Analiz Et & Başa Dön

A/B testi, dijital pazarlamada sahip olduğunuz en önemli silahlardan biri. Kullanıcılarınızın sahip olduğu deneyime zarar vermeden onlar hakkında içgörü kazanmanızı sağlayan bu yöntem markanızın hedeflerine daha etkili bir şekilde ulaşmasını sağlayabilir. 90’lar reklam sloganı gibi bitirmemiz gerekirse: “A/B testi yapın, paranızı çöpe atmayın!” J

 

No Comments

Yorum Yap