Bir Sonraki IPhone’u Yapmanıza Yarayacak 7 İnovasyon Yöntemi

BİR SONRAKİ IPHONE'U YAPMANIZA YARAYACAK 7 İNOVASYON YÖNTEMİ-01

İnovasyon denildiğinde aklımıza bir ağacın altında otururken Newton’un yer çekimini keşfetmesi geliyor olabilir. Ya da Edison’un binlerce denemesi sonucu ampulü keşfetmesi. Aslında bir şeyi icat etmenin veya bir yenilik getirmenin de yöntemleri olabileceğini söylesem nasıl hissedersiniz? Bununla ilgili bir sürü kaynak ve hatta eğitim bulabilirsiniz. Ben size benim favorim olan inovasyon yapmak için size kılavuz olabilecek 7 yöntemi özetleyeceğim.

1- Bir ürünü güçlendirin, zayıf yönlerini azaltın veya yeni bir özellik ekleyin.

1

Bu inovasyon yöntemi belki de en sık kullanılan yöntemlerden biri. Bir problem ile karşı karşıyasınız ve elinizdeki araç bu problemi çözmede yetersiz kalıyor. Elinizdeki çözümü masaya yatırın ve bu çözümün pozitif yönlerini ve yetersiz kalan yönlerini sıralayın. Pozitif yönlerini geliştirmek ya da yeni bir pozitif etki sağlayacak bir iyileştirme ya da mevcut eksikliğini giderecek bir yenilik ürününüzü veya servisinizi diğerlerinden ayıracaktır. Örnek vermek gerekirse; yeni bazı akıllı telefonlarda su geçirmezlik özelliği sayesinde veya çift sim kart özelliği sayesinde üründe farklılaştırmalarla karşılaştık.

 2- Mevcut çözümün özelliklerini listeleyin ve geliştirin.

2

Elinizde bütün işinizi gören bir ürün ya da çözüm var diyelim. Yine de elinizdekiyle yetinmeyip bunu geliştirip fark yaratabilirsiniz. Örneğin en basitinden yıllar önce Edison tarafından keşfedilen ampulü ele alalım (benim de aklıma Edison geldi). Bir ampulün özellikleri nelerdir; elektriği kullanarak ışık yayar, dış cephesi camdan oluşur, 5-6 ay sürekli çalışabilir gibi. Bu ürünü ele aldığımızda özelliklerini geliştireceğimiz pek bir şey varmış gibi gözükmüyor. Sonuçta aydınlatma işlevini sorunsuzca yerine getiren bir ampulden bahsediyoruz. Yine de biraz düşünelim. Neden daha uzun ömürlü bir ışık kaynağı olmasın? Klasik ampuller ile aynı miktarda ışık yayan ve daha az enerji tüketen hatta çok çok daha fazla uzun ömürlü LED ampuller bu madde için çok güzel bir örnek.

 3- Basitleştirin.

3

Hâlâ o kadar kompleks cihazları öğrenmek zorunda kalıyoruz ki. Bu hem vaktimizi hem de enerjimizi çalabiliyor. Son yıllarda çıkan akıllı cihazlar hayatımızdaki bazı zor işleri basitleştiriyor. NEST firması bu işi yapan en iyi örneklerden biri bence. Kombinize veya klimanıza sürekli çeşitli durumlarda farklı ayarlar girmeniz yerine öğrenen ve kısa sürede her şeyi sizin istediğiniz gibi ayarlayan kullanımı basit kumandalar yaptı NEST mühendisleri.

 4- Birleştirin.

4

Farklı ürünleri inceleyin ve kendi çözümünüzü başka çözümlerle birleştirin. Aslında önümüzde bununla ilgili bir sürü örnek var. Cep telefonları; mp3 çalarlar, navigasyon cihazları ve bir sürü şeyle birleşti. Elektrik motorları, benzin motorlarıyla birleşerek hibrit araçlar gelişti. Farklı alanlarda kullanılan farklı çözümler yeni bir üründe ilham kaynağınız olmaya aday. Gözlerimizi açık tutmakta fayda var.

 5- Mevcut bir çözümü başka bir alana uygulayın.

5

Yıllarca uzay sanayinde yapılan araştırmalar neticesinde hayatımıza bir çok ürün girdi ve girmeye devam ediyor. Barkod, kablosuz enerji iletimi, teflon, MRI NASA’nın kendi araştırmalarından sonra günlük hayatımızda kendine yer bulmuş adaptasyonlar. Bu inovasyon yöntemi daha basit bir şekilde de karşımıza çıkabilir. Dokunmatik ekranlı tabletlerden sonra artık dokunmatik ekranlı laptop hatta desktoplarımız bile var. İlk ipod touch aldığım gün bunu açıkçası hayal etmemiştim.

 6- Yok edin veya eksiltin.

6

İnovasyondan bahsederken yok etmeye nasıl geldik acaba? Önemli inovasyonlar bir şeyi yok etmekten geçer aslında. Çok kabiliyetli bir grup mühendisin aracınızın lastiklerindeki havayı yok etmesini ve patlamayan lastik yapmasını istemez miydiniz? Ya da evdeki ses sisteminizin can sıkan kablolarını ses kalitesinde ve seviyesinde herhangi bir eksilme olmadan yok etmelerini (durun bir dakika, bu zaten yapıldı). Günlük hayatınızda onlarca örneğini göreceğinizden eminim.

 7- Ters çevirin.

Ya elimdeki çözümün tersini uygulasaydım, mevcut çözümün önerdiği adımların yerini değiştirsem, biraz yavaşlatsam ya da biraz hızlandırsam, tamamen tersine alsam. Bu yaklaşımda bu veya buna benzer sorunlarla farklılık yaratmak ana hedefimiz. Alışılagelmiş yöntemler bizi yanıltabilir. Her şeyin en güzelinin mevcut işleyiş ya da mevcut sıralama olduğunu düşünebiliriz. Fakat bu çoğu zaman geçerli değildir. İnovasyonun genel prensibi zaten mevcut ile yetinmemek yeni yöntemler keşfetmektir. Bu son madde hem bir yöntem hem de bir sonuç maddesi aslında.

Keşfedecek ya da değiştirilecek o kadar şey var ki. Sadece bir bakış açısı gerekli bunun için. Problemlerimize farklı bir gözden bakmaya ihtiyaç var. Elimizdekilerle yetinmek yerine daha iyisi, basiti, ucuzu, güveniliri nasıl olabilirdi sorularına ihtiyaç var. Her yerde geliştirecek veya değiştirecek şeyler bulacağımıza eminim.

 

No Comments

Yorum Yap