Göz Kamaştıran Sinemagraf (Cinemagraph) Tekniği Nasıl Yapılır?

:Gözkamaştıran sinemagrafi tekniği nasıl yapılır-01

Herkese merhabalar,

Bu hafta sizlere Facebook’unda yakında kullanacağını duyurduğu bir görüntü tekniğinden bahsedeceğiz: Sinemagraf!

Peki nedir bu Sinemagraf?

Hareketli bir görsel türünde, sadece seçilmiş bir alanın hareket edip diğer bölgelerin sabit bir şekilde kalmasıdır. Aslında hareketli fotoğraf da diyebiliriz.

Bu teknik oldukça basit bir teknik olmakla birlikte çok etkileyici ve göz kamaştırıcı! Size bu yazımızda bu tekniği nasıl yapabileceğinizi en basit yoluyla anlatmaya çalışacağım.

Tekniğimizi Photoshop Programında gerçekleştiriyoruz.

1- Öncelikle Photoshop’ta Pencere-> Zaman Çizelgesi’ni aktif hale getiriyoruz.

1

2- Ardından çektiğimiz videoyu zaman çizelgesine sürükleyip bırakıyoruz.

2

3- Videomuzu zaman çizelgesine attığımız zaman, sürekli olarak loop dediğimiz olayı gerçekleştirmesini istediğimiz bir sahne aralığı seçmemiz gerekiyor. Bu sahnenin herhangi bir süresi olmamakla birlikte max 7-8 sn işimizi görebiliyor.

3

4- Video layer’ımızın üzerinde yeni boş bir layer açıyoruz. Bu layer açma işlemini isterseniz Windows’ta CTRL+Shift+N, Mac’te CMD+Shift+N tuşlarına basarak ya da layer menüsünün altında sağ köşedeki simgeye tıklayarak açabilirsiniz.

4

5- Yeni açtığımız Layer’ı video layer’ımızın üstüne taşıyoruz. Ardından Brush aracımızı seçiyoruz. Bu brush aracı ile hareket etmesini istediğimiz alanı boyayacağız. Boyama yapacağımız alanı, görsel üzerinde olmayan zıt bir renk ile yaparsak alan seçim konusunda bize çok yardımcı olacaktır.

5

6- Hareket etmesini istediğimiz alanı zaman çizelgesinde belirli aralıklar ile dolduracak şekilde boyuyoruz.

6

7- Detaylı boyama işlemine devam ediyoruz.

7

8- Eğer bir tabletiniz var ise ekranı “R” tuşu ile çevirirseniz daha kaliteli ve rahat bir boyama deneyimi yaşarsınız.

8

9- Boyama işleminiz bittikten sonra ekranı normale döndürmek için klavyeden “ESC” tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

9

10- Boyama işlemi bittikten sonra önemli bir aşamaya geçiyoruz. Boyama işlemini yaptığımız layer’ın gözünü kapatıyoruz.Video layer’ımızın üzerine gelerek; Windows’ta “Shift+CTRL+Alt+E”, Mac’te “Shift+Alt+Cmd+E” tuşlarına basıyoruz. Bu işlem Video layer’ından bir sahne fotoğrafı çekmemize yarıyor. Bundan sonra bu görselin üzerine hareket etmesini istediğimiz boyalı alanı maskeleyeceğiz. Bunun için kapadığımız layer’ın üzerine gelip Windows’ta “CTRL” Mac’te “CMD” tuşu ile birlikte tıklıyoruz. Böylece kapalı olduğu halde boyalı alanı seçmiş oluyoruz.

10

11- Daha sonra seçtiğimiz kapalı layer seçili iken, videodan fotoğraf çektiğimiz layerın üzerine gelip küçük okun gösterdiği “MASK” simgesine tıklıyoruz. Layer’ımızın yanında aynı boyutta bir pencere açıldığını görüyoruz. Burada ilk başta siyah zemin üzerine beyaz olan pencerenin renklerini tersine çevirmek için Windows’ta “CTRL+i” Mac’te “CMD+i” tuşlarına basarak tersine çevirme işlemi uyguluyoruz.11

12- Şimdi gelelim kaydetme işlemine. İşlemimizi Gif olarak kaydetmemiz gerekiyor. Bunun için Windows’ta “Shift+Alt+Ctrl+S” Mac’te “Shift+Alt+cmd+S” Tuşlarına basarak “Web için kaydet” Sayfasını açıyoruz. Buradan sırasıyla aşağıdaki gösterdiğim alanları dolduruyoruz.

12

13

14

15

16

17

18

Evet! Bizim sinemagrafımız da hazır. Bu yapımı çok kolay ve bir o kadar göz kamaştırıcı görselimizin bitmiş hali ve hoşuma giden Sinemagrafileri aşağıda sizler için paylaşıyorum. Eğer aklınıza takılan bir soru olursa bana her zaman beril@netvent.com ve ya info@netvent.com mail adreslerinden ulaşabilirsiniz. Umarım sizlere bu konuda yardımcı olabilmişimdir.

 

İyi günler dilerim ^_^

deneme

denem2

 

 

 

 

 

 

No Comments

Yorum Yap