Boston’da Bir Türk Girişimi: ONEPIN

BOSTON’DA BİR TÜRK GİRİŞİMİ- ONEPIN-01

 

Türk girişimci ekosistemi ile ilgili birçok bilgiye Webrazzi ve benzeri kanallardan ulaşıyoruz. Bu sayede hepimiz Mobile Action ve Aykut’u, Grou.ps ve Emre’yi tanıdık. Örnek verdiğim bu iki girişimin ortak özelliği Silikon Vadisi’nde Türk girişimciler tarafından kurulmuş olması.

Belki çoğumuzun haberi yok ama kıtanın öbür yakasında da bizden birileri var.

Daha da ilginci; bir Türk girişimcinin kurduğu, şimdiye kadar dört Amerika Risk Sermayesi (Venture Capital) firmasından 26 milyon A.B.D Doları yatırım alan ve halihazırda pozitif nakit akışı ve kârlılığı yakalamış bir şirket hakkında hiçbir platformda bilgi yoktu. Bunu göz önüne alarak, Webrazzi’den Fırat Demirel’i bilgilendirdim. Feyzi Bey’den detayları aldıktan sonra Webrazzi Onepin ile ilgili yazıyı geçen hafta yayınladı. Bence Türk girişim ekosistemini biraz daha derinden tanımamız açısından faydalı oldu.

OnePIN CEO’su Feyzi Çelik ile 10 yıl önce OnePIN’e başvurduğumda tanışmıştım. İki yıllık iş tecrübemle İş Geliştirme Müdürü pozisyonuna başvurmam dikkatini çekmiş olacak ki (!) benimle o zaman bir görüşme yaptı ve o günden itibaren bir mentör ve en önemlisi bir ağabey gibi beni desteklemeye devam ediyor.

 

 

fotoğraf 2

Feyzi Çelik OnePIN’den önce Koç Grubu’nun Amerika operasyonlarının başındaydı. Böylesine prestijli ve güçlü kurumsal rolden sonra girişimci olarak yoluna devam etmesi, sahip olduğu girişimci ruhu da anlatıyor. Feyzi Çelik ODTÜ Makine mühendisliği bölümü mezunu.  Sonrasında Boston Üniversitesi’nde mühendislik, Babson College’da da girişimcilik master’ı yapmış.

OnePIN ve Feyzi Çelik’i ayrı ayrı anlatmak gerçekten zor. OnePIN genel bir soruna basit bir çözüm üretiyor aslında. Ama arkasında çok sağlam ve kopyalanması zor bir ar-ge süreci var. 20 tane onaylanmış ve birçok da onay sürecinde olan uluslararası patenti var. Kısacası fikrin teknoloji ile buluşmasına şahit oluyoruz OnePIN hikayesinde.

OnePIN’in ilk ürünü CallerXchange iletişim bilgisi değişim çözümü. Sosyal Medya entegrasyonları ile yılların problemine basit ama kesin çözüm getiriyor. Ancak CallerXchange’i mobil operatörünüz destekliyorsa kullanabiliyorsunuz.  Telefon veya işletim sisteminden bağımsız ve herhangi bir uygulama yüklemenize gerek kalmadan CallerXchange’in kullanılabilmesi ise en büyük avantajı. Türkiye’de hali hazırda Vodafone ile anlaşması olan OnePIN hızlı büyüme sürecinde ve yakında tüm operatörlerde kullanılmasını beklemek yanlış olmaz.

OnePIN CallerXchange ürünü yanında sekiz değişik mobil servis piyasaya sürüyor.  Yeni servisler mobil reklam üzerine yoğunlaşmış ve çok büyük bir gelecek vaat ediyor. OnePIN mobil reklam konusuna çok değişik bir açıdan yaklaşmış.  Mobil abonelere ilgilendikleri marka konusunda reklam sunuyorlar.

Çalışma modelinden anlayacağınız üzere OnePIN’in hedef kitlesi mobil operatörler. Şu anda dünyada 23 mobil operatör ve 285 milyon kullanıcıya hitap eden OnePIN, katma değerli hizmetleri de çözüm haritasına ekleyerek rakipsiz pozisyonunu korumaya kararlı.

OnePIN bütün bu çözümleri, patentleri, pazar pozisyonunu sadece 20 kişilik bir ekiple başarmış. OnePIN 19 ülkede mobil servis hizmetini veriyor; bunu da kurduğu  uluslararası stratejik ortaklıklar ile sağlamış.  Bu ekipler de dahil edildiğinde 150 kişilik bir ekip bu projeleri destekliyor.   OnePIN’in ar-ge ekibi ise Ankara’da. Ankara girişim ekosisteminde bu tip şirketlerin olması ise gelecek adına ayrıca sevindirici.

OnePIN Boston ofisi ise şehrin biraz dışında Türkiye’deki teknokentlere benzer bir lokasyonda. Firma Boston’un telekomünikasyon firmalarının bulunduğu Route 495 üzerinde stratejik olarak yerleşmiş.

fotoğraf 3

 

fotoğraf 1 (1)

Hubspot’un Inbound14 etkinliği için gittiğim Boston’da, yoğun programına rağmen Feyzi Çelik ile vakit geçirebilmek gerçekten keyifliydi. Feyzi Bey, Boston’daki yatırımcıların daha gerçekçi konulara yatırım yaptıklarını anlattı.  Bu nedenle Boston’lu yatırımcılar San Francisco’ya göre daha yüksek bir başarı oranı yakaladıklarını, ancak bu sağlamcı yapının da Boston civarından bir Twitter veya Whatsapp çıkma olasılığını da düşürdüğünü belirtti. Bu açıdan Türkiye’deki yatırımcıların büyük kısmının Silikon Vadisi’nden çok Boston ve New York yatırımcılarına benzediğini düşünüyorum.

OnePIN ve Feyzi Çelik’in hikayesini birçok açıdan önemli. Öncelikle ciddi miktarlarda yatırım almayı başarmış, bu yatırımın geri dönüşü başlamış, uzun vadede başarıya ulaşmış, ve benim açımdan en önemlisi ar-ge ekibini Türkiye’de konumlandırarak ülkemize katma değer yaratmaya çalışmış.

 

Umarım Türk girişim ekosistemi olarak daha fazla girişimle global pazarda kendimize yer buluruz.

No Comments

Yorum Yap