Brief Nedir?

Brief, dilimizde “kısa” olarak karşımıza çıkmakta olup, markaların reklam planlamalarındaki brief dosyasıyla, ilgili çalışmadan beklentilerini özetlemesidir.

Söze başlamışken göz atmak isterseniz, yeni yayınladığımız “İşletmeler İçin Dijital Pazarlamaya Giriş Rehberi” ekitabınızı da aşağıdaki butona tıklayarak indirebilirsiniz.

[no_button button_hover_animation=”default” icon_pack=”” target=”_self” font_weight=”” text=”Dijital Pazarlamaya Giriş Rehberi” color=”#ffffff” hover_color=”#fc1f66″ background_color=”#fc1f66″ hover_background_color=”#ffffff” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#fc1f66″ border_radius=”5″ link=”https://netvent.com/isletmeler-icin-dijital-pazarlamaya-giris-rehberi-e-kitap/”]

 

Bir müşteri size bir proje ile geldiği zaman öncelikli olarak müşterinizin ne iş yaptığını bilmek/öğrenmek istersiniz. Öğrenmek istediğiniz konu; müşterinizin bir ürün pazarlaması, web sitesi tasarımı, SEO ya da başka bir hizmet almak isteyip, istemediğidir.  Sizce müşterinizin size sadece; “Ben, web sitesi tasarımı yaptırmak istiyorum.” demesi yeterli olur mu? Tabii ki yeterli olmaz!

Öncelikli olarak sormanız gereken sorularınız vardır. “Web sitenizin yapısı nasıl olsun? Custom Design? WordPress? HTML?…” peki bu sorularınızın doğru cevabını müşteri size verebilir mi? İşte burada devreye Brief giriyor.

Brief hem İngilizce’de hem Türkçe’de, “kısa”, “kısa ve öz”, “özlü özet” anlamlarına gelmektedir. Brief , anlatılması istenilen mesajın doğru bir ifade ile işin gerçekleşeceği tarafa aktarılmasıdır.

Benim tanımım ise; “ Leziz bir yemeği oluşturan malzemelerin listesi ve ön hazırlık süreci.” Hastasıyız! (Ayhan Sicimoğlu <3 )

Brief alan ve brief veren için öncelikle brief’e neden ihtiyaç duyulduğunun anlatılması gerekir.

İlk etapta malzemeleri brief’e eklemeden önce pişirme yöntemini seçmemiz gerekir.

  1. Brief’inizi müşteriniz mi hazırlasın?
  2. Brief’inizi bu konuda deneyimli müşteri ile görüşmelerini yapmış ve gerekli notları almış kişi/kişiler mi hazırlasın?
  3. Brief’iniz hem bu konuda uzman kişiler ile hem de müşteriniz ile mi oluşturulsun?

shutterstock_253978963

Bir sonraki adım brief’i oluşturmak için gelecek olan sorulardır. Seçtiğiniz pişirme yöntemine göre bu soruların soruş biçimi değişebilir ancak süreçler değişmez.

  1. Müşterinizin ve markasının geçmişini araştırmalısınız. İlk etapta marka veya ürünün var olması için ne tür bir strateji izlenmiş. Geçmişte bununla ilgili nasıl çalışmalar yapılmış. Sonuçları nasıl olmuş.
  2. Marka ve ürün hedef kitlesi nedir? Hedef kitleye hitap edebilmiş mi/edebiliyor mu?
  3. Marka algısının doğru yaratılması gerekir. Bu algı bulunduğu lokasyonda, seçtiği hedef kitleye göre şekillenmeli ve hepsinde aynı etkiyi yaratmalıdır.
  4. Müşterinin istediğini dinlemek, istediğini anlamak ve ortak paydada her iki tarafın da düşüncelerini paylaşması gerekir. Ortak bir karara bağlanma aşamasında ilk öncelik müşteriyi dinlemektir.
  5. Inbound pazarlamada en önemli şeylerden biri faydalı içerik oluşturmaktır. Hazırlanan brief, tam olarak markanın, ürünün veya hizmetin faydalarını müşteriye anlatmalıdır.
  6. Brief’te mutlaka pazarlama stratejisinin de yer alması gerekmektedir.
  7. Doğru zaman! İstenilen her şeyi yapabilmek için zamana ihtiyacımız vardır, evet! Peki, hazırlanan içerik ve tasarımları yayınlamak için doğru zaman nedir?
  8. Brief’te mutlaka konuşulması gereken en önemli şeylerden biri bütçedir.
  9. Müşterinizi tanıma işlemi tamamlandıktan sonra müşteri tarafının olmazsa olmazlarını tanımlamamız gerekir.

shutterstock_250911238

Ardından pişirme stratejinizi konuşmanız gerekir. Burada yapmanız gereken şey;

Stateji Sunumu-Debrief’dir. Debrief, Brief’in doğru anlaşılıp anlaşılmadığını ölçer.

Brief, dijital pazarlama ajans çalışanlarını ilgilendiren herkes ile paylaşılmalı; (sekreterden, muhasebeciye kadar) alınan iş sürecinde iş dağılımından sorumlu kişilerin nasıl bir düzen alacağı brief’e göre düzenlenmelidir. Daha sonra müşteriye bu planların iletilmesi gerekir. Bu planlar iletilirken toplantı yapılmalı ve bu toplantıda içerik ekibi-SEO ekibi-idari-yönetim ile ilgilenen kişilerin olduğu ekip toplantıda hazır bulunmalıdır. Bu hem ekibin çalışacağı müşterisini birebir tanımasına hem de müşterinin ekibi tanımasına faydalı olacaktır.

Brief, dijital tasarım, dijital pazarlama ajansları vb. ajanslar için çok önemli bir unsurdur. Doğru brief hayat kurtarır. Peki kötü bir brief nasıl olur diye sorarsanız o konuyu önümüzdeki hafta ele alacağız.

Herkese iyi hafta sonları dilerim. 🙂

No Comments

Yorum Yap