Dijital Pazarlama Nedir, Nerelerde Kullanılır?
- 10 Mayıs 2017
- Pazarlama Tavsiyeleri, Satış, SEO Teknikleri, Sosyal Medya Pazarlaması
17.10.2019 tarihinde güncellendi.
Son 16 yılda dünyada pazarlama yönünde çok fazla değişiklik oldu. Gelişen teknoloji ile artan bant genişlikleri ve çoğalan mobil cihazlar, yaşam biçimimizi değiştirmekle birlikte alışveriş ve satın alma alışkanlıklarımızı da tümüyle etkiledi. Dijital pazarlama, bir firmanın veya markanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzün en yeni ve en geliştirilmeye müsait olan pazarlama yöntemidir. Dijital Pazarlama. Radyo, televizyon, gazete ve fiziksel panoların aksine daha interaktif yöntemleri kullanarak tüketici ile iletişim halinde olan dijital pazarlama yöntemleri gün geçtikçe yenilikçi yaklaşımlarla güncellenmektedir.
Dijital pazarlama; yazılı basın, radyo, televizyon ve billboardlar gibi geleneksel pazarlama kanallarından uzak yöntemlerle, yani internet ortamında mobil ve diğer interaktif kanalları kullanır. Aynı zamanda interaktif pazarlama, online pazarlama, e-marketing ve web pazarlama diye de çeşitli isimlerle de anılır. Dijital pazarlama her zaman kitlenize doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurmak için vardır; yani internette.
Dijital pazarlama nerelerde kullanılır?
- İnternet sitelerinde
- Blog yayınlarında
- E-kitaplar ve teknik sözlüklerde
- İnfografikler
- Etkileşimli araçlar
- Sosyal medya kanalları (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram vb.)
- Kazanılan çevirim içi kapsam (PR, sosyal medya ve incelemeler)
- Çevirim içi broşürler ve ders kitapları
- Marka varlıkları (logolar, yazı tipleri, vb.)
Dijital pazarlama taktikleri nelerdir?
1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek sıralamalarda gözükecek şekilde optimize etme işlemine denir. Web sitenizin aldığı organik (ücretsiz, doğal) trafik miktarını arttırır. Hubspot‘un verilerine göre pazarlamacılarının %61’inin en büyük önceliği sitelerinin organik görünümünü geliştirmek.
2. İçerik Pazarlama
Marka bilinci oluşturma, trafik artış, potansiyel müşteri oluşturma veya müşteriler yaratmak amacıyla içeriklerin oluşturulması ve tanıtımı. Hubspot’un 2018 araştırmasına göre pazarlamacıların %45‘i, YouTube’u içerik stratejilerine eklemeyi planlıyor.
3. Inbound Pazarlama
Inbound pazarlama, çevirim içi içeriği kullanan müşterileri çekme, dönüştürme, kapatma ve içeriğinizi sevdirmek için huni yaklaşımını ifade eder.
4. Sosyal Medya Pazarlamacılığı
Marka bilincini arttırmak, trafiği arttırmak ve işletmeniz için potansiyel müşteriler yaratmak için doğru bir yöntemdir.
5. Pay-Per-Click (PPC)
Reklamınızı tıklama başı maliyet ödeyerek verebileceğiniz reklam kanallarıdır. Bunun için en çok kullanılan kanallardan örnek olarak Google Adwords’ü örnek verebiliriz.
6. Mail Marketing
Mail marketing, müşterileriniz ile iletişim kurmanın farklı bir yoludur. Genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmak için kullanılır; ayrıca tüketicileri işletmenizin web sitesine yönlendirmenizi sağlar. B2B pazarlamacılarının %59‘u gelir elde etme açısından e-postanın en etkili kanal olduğunu söylüyor.
7. Online PR Çalışmaları
Dijital yayınlar, bloglar ve diğer içerik tabanlı web siteleri (örn: Onedio, BuzzFeed vb) ile elde edilen marka bilinirliği çalışmalarına verilen addır.
Dijital pazarlamanın alt dallarını öğrendikten sonra bu bilgileri geliştirmek için alabileceğiniz sertifikaları görmek isterseniz: Ücretsiz Alabileceğiniz 5 Dijital Pazarlama Sertifikası
Dijital Pazarlamanın Temel Faydaları Nelerdir?
Birçok çevirim dışı pazarlama yöntemlerinin aksine, dijital pazarlama; pazarlamacıların doğru sonuçları gerçek zamanlı olarak görmelerini sağlar. Buna örnek vermek gerekirse; bir gazeteye vermiş olduğunuz reklamın kaç tüketici tarafından görüldüğünü ve gören tüketicilerin % kaçının ilgisini çektiğini ölçümleyemezsiniz. Bu reklamın herhangi bir satıştan sorumlu olup olmadığını bilmenin de kesin bir yolu yoktur.
Öte yandan, dijital pazarlama ile pazarlama çabalarınızın neredeyse her yönünün ROI’sini ölçebilir ve analiz ederek reklamınızın başarısını ölçebilirsiniz.
Dijital pazarlama öğrenmek isteyen biriyseniz Dijital Pusula podcasti tam size göre!
Güzel bir makale olmuş. 🙂
harika içerik teşekkürler
Merhaba Deniz Bey ;
Dijital pazarlamanın ben tamamen psikolojik etmenler ile daha hızlı yönlendirilebileceğine inanıyorum bunu açıklayacak olursam Focus filminde bir adamı istedikleri seçimi yaptırmak için yönlendiriyorlar bir nevi hipnoz diyebiliriz sanırsam.
Sonuç olarak insanların seçimleri etkileyecek temel kriterleri belirledikten sonra temel olarak İnternet ortamında geçirilen süre içerisinde belirli dalgalar şeklinde kullanıcıya empoze edersek çok daha hızlı bir etki alacağına inanan bir düşünce yapısındayım.
Bunu yazmamın amacı ise sizden bu konu hakkındaki düşünceleriniz belki bir yazınızda belki de bu yorumuma yanıt olarak vermenizi isterim.
İnternet sitemi yeni açtım daha başlamadım bile şuanda sadece yazılarımı güncelliyorum.
Yukarıdaki yazdığıma binaen web siteme girdiğinizde boş bir yer gördüğünüz de ne diyor bu gibi bir düşünce oluşmasın diye de açıklamak istedim
Saygılarımla ,