E-Ticarette Sosyal Medya Yönetimi için 10 Altın Kural

E-Ticaret Sitelerinin Sosyal Medya-Yönetimi için 10 Altın Kural-

Google Tüketici Barometresi 2014 sonuçlarına göre, Türkiye’de son 3 yılda, hem akıllı telefon, bilgisayar ve tablet hem de internet kullanımı arttı. Bunlarla birlikte, internet kullanıcılarının alışveriş alışkanlıkları da online mecralara yönelmeye başladı. Hâlâ nüfusun büyük bir çoğunluğu alışverişi internetten yapmıyor olsa da, Y jenerasyonu ile başlayan online alışveriş trendi, Türkiye’de e-ticaret pazarının gelişmesine vesile oldu. Artan rekabet de e-ticaret sitelerini alternatif “öne çıkma” yöntemleri kullanmaya yönlendirdi. Sosyal medyanın bu yöntemler arasında en etkililerden bir tanesi olmasının sebebini de yine Google açıklıyor. Rapora göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının %92’si sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor! Peki, rekabetin bu kadar yoğun ve kitlenin bu denli kalabalık olduğu sosyal medya mecralarında, e-ticaret siteleri öne çıkmak için neler yapabilir?

 

1.  Sosyal mecraları mağaza vitrini olarak görmeyin. Paylaşımın psikolojisini öğrenerek işe başlayın. İnsanlar ürün değil, duygu paylaşır. Yapılan bütün araştırmalar, sosyal medya paylaşımlarının; heyecan, korku, sevinç, eğlence, endişe ve değer yaratma güdülerinin sonucunda ortaya çıktığını gösterir. Bu yüzden ürün paylaşımlarınızı, haftalık planlarınızda minimumda tutmaya çalışın ve markanızı sosyal medyada “onlardan biri” haline getirin.

Yemek Sepeti

2. Sosyal paylaşım butonlarını doğru yerlerde kullanın. Araştırmalar, İnsanların %25’inin, ürünün yakınında sosyal medya butonunu gördükleri için satın alma işlemini gerçekleştirmediğini gösteriyor. Özellikle ürün kategori ve detay sayfalarınızda, sosyal paylaşım butonlarını “Satın Al” butonlarından olabildiğince uzakta konumlandırmaya özen gösterin.

Trendyol

3. Sevildiğinizi göstermekten çekinmeyin. İnsanlar psikolojik olarak çoğunluğa ayak uydurmaya yatkındırlar. Sosyal mecralardaki bilinirliğinizi kullanmak otomatik olarak bu bilinirliğin sayıca artmasına yardım edecektir. Bunun en bilinir yollarından bir tanesi takipçilerinize teşekkür etmektir. Sosyal mecralardan ve web sitenizden“5000 takipçimize teşekkür ederiz” demekten çekinmeyin. Bunu bir yazıyla, görselle ya da video ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Daha fazla insana ulaştığınızı göreceksiniz.

4. Sosyal mecralarda paylaştığınız içeriklerin, ulaştığınız bütün kitle tarafından desteklenmesini beklemek hayalperest bir yaklaşım olur. Destekleyicileriniz olduğu kadar karşı çıkanlar da olacaktır. Bu durum sizi korkutmasın. Tepki alıyorsanız ulaştığınız kitle artıyor demektir.

Onedio1

Onedio2

5. Web sitenizde kullandığınız ürün görsellerini sosyal medyada direkt olarak paylaşmak işinizi kolaylaştıracak ama kitlenizi de kaçıracaktır. Sosyal medyada kullandığınız ürün görsellerine özen göstermeyi ihmal etmeyin.

Very Cupcake

6. Pinterest ve Instagram, e-ticaret siteleri için fırsat olabilecek nitelikte sosyal mecralardır. Doğru kampanyalar, uygun görseller ve uygun içerikler ile istediğiniz geri dönüşü yakalamanıza yardım edebilirler.

Mac

7. Sosyal medyada yarışmalara ve kampanyalara en elverişli markalar e-ticaret siteleridir. Belirli aralıklarla paylaşımlarınıza rekabet katarak etkileşim yaratmayı ihmal etmeyin. Bu yarışmalar ile web sitenize trafik çekmek için yarışma sonuçlarını web sitenizden açıklamak ya da web siteniz üzerinden bir yarışmayı sosyal mecralarda duyurmak etkili olacaktır.

BBM

8. E-ticaret siteleri için en etkili sosyal medya aktivitelerinden bir tanesi de kullanıcı katkılı içerik yaratmaktır. Paylaşımlarınızı daha basit hale getirmek istiyorsanız, bırakın takipçileriniz de sizin için bir şeyler paylaşsın. Hem aidiyeti hem de popülariteyi arttırabilen bu yöntem ürünlerinizi sizden önce fanlarınızın pazarlamasına yardım edecektir. Tecrübe edip beğendikleri ürünlerinizi ve tecrübelerini sayfalarınızda paylaşmalarına teşvik edici kampanyalar başlatın.

Teknosa

9. Artık özellikle e-ticaret siteleri için geçerli olan bir pazarlama gerçeği varsa; o da ürün bazlı değil, marka bazlı pazarlamanın kazandığıdır. Sosyal medya sayfalarınızda ürün çeşitliliğini bir kenara bırakarak, sosyal açıdan sorumlu, topluma değer veren ve katkı sağlayan, birey haline gelmiş bir marka olmayı hedef edinin. Başlattığınız çok küçük bir toplumsal duyarlılık projesinin ne kadar geniş bir kitleye ulaşacağını göreceksiniz.

evidea

10. Sosyal medya yönetimi ölçümlenebilir! Sizin için çok değerli olan satış geri dönüşlerini, ölçümleyip yönettiğiniz sosyal medya pazarlaması ile arttırmanız mümkündür. Ancak konuya sadece Facebook fanı ya da Twitter takipçi sayısı olarak bakmayın ve niceliği arttırmaktan ziyade niteliği kaliteli hale getirmeye çalışın.

 

Unutmayın! Sosyal medya bir zorunluluk değil, fırsattır. Doğru hamleler ile web siteniz için istediğiniz geri dönüşleri yakalayabilirsiniz.

[hs_action id=”2687″]

No Comments

Yorum Yap