Etkinlik Molası: TEDxHacettepeUniversity İzlenimlerimiz

Herkese merhaba. TED Talks projesini bilmeyen yoktur herhalde. Cuma günü Netvent ekibi olarak; “Paylaşmaya değer fikirler” mottosu ile yola çıkan dünyaca ünlü ilham verici konuşma etkinliği TED Talks’un lisanslı ve bağımsız ayağı olan TEDxHacettepeUniversity etkinliğindeydik. 50 farklı üniversite öğrencisinin farklı mülakatlarla görevlendirilmesi ile organize edilen etkinlik, ekibimizden Onurcan Eki’nin küratörlüğünde gerçekleşti. Bizler de hem makul dozda ilham almak hem de kendisine destek olmak için ekipçe toplanıp soluğu Hacettepe Üniversitesi’nde aldık.

 

İlk oturumda Popular Science Turkey yazarı ve Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Kozan Demircan, Yapay Zekâ ile Zihnin Geleceği üzerine bilgi ve yorumlarını aktardı. Operatör Doktor Banu Çiftçi’nin “Çocukluk Hayallerimizi Unutmazsak Her Şey Mümkün” ve Pınar Kanık’ın “Toplumdaki Tabuların Kadınların Hayallerine Ket Vurması” başlıklı konuşmaları da dinlemeye değerdi. Buraya kadar olan kısımdan, etkinliğin temasının “Hayal Gücü” olduğunu fark etmişsinizdir. Benim kendi adıma en çok keyif aldığım kısım ise, Kötü Kedi Şerafettin’in yaratıcısı karikatürist Bülent Üstün’ün “Herkesin Hayal Gücü Eşit” konuşmasıydı. Hatta daha büyük keyif aldığım bölüm, konuşmasının ardından kahve arasında kendisiyle yarım saatlik bir sohbet fırsatı yakalamamızdı.

 

Bülent Üstün, Objeart ile ilgileniyor. Objeart bildiğimiz, özellikle Instagram’da çeşitli sanatçıların paylaşımlarına ve buna özel oluşturdukları hesaplarına sıkça denk geldiğimiz; çeşitli objeler kullanılarak yapılan çizim sanatı. Konuşmasında Şerafettin’den, çizdiklerinden, çocukluğundan, hayallerinden, filminden bahseden Bülent Üstün, Objeart tarafına büyük vakit ayırdı ve bizlere gösterdiği neredeyse her bir Objeart çizimini hikayeleştirdi. En ihtiyacımız olan, en sevdiğimiz: Hikayeler. Bazen gözümüzün önünde, burnumuzun ucunda olan şeyi göremeyiz de hikayesini duyunca somutlaşır ya hani. Bir çocuğu eğitirken, onunla oyun oynarken de mesela; çocuk ortada bir hikaye yoksa, basit olanı anlamakta, onu görmekte ve ona inanmakta direnir.

 

Hikaye ve hayal gücü. Birbirini besleyen iki kavram. Ne kadar çok hikayen varsa hayallerin o kadar çok, o kadar renklidir. Ne kadar çok hayalin varsa, yaratacağın hikayelere boyamaya hazır bir tuval gibi zemin hazırlarsın. Bülent Üstün ile sohbetimizde onun ne kadar çok hayali ve hikayesi olduğunu gördük. Hayallerin ve hikayelerin herhangi bir sınırı olmadığı için, yaptığı işlere gelen sansürlere nasıl gülüp geçebildiğini gördük. Baskıların ve yanlış eğitim sisteminin yarattığı bir travmadan hayalleri ve hikayeleri ile çıkış yolu bulan ve bu travmayı kendine en güzel, en renkli biçimde yontmayı becerebilen bir çocuk gördük.

 

 

Dolayısıyla, ne iş yapıyor olursanız olun ve karşınıza ne tür engeller çıkmış olursa olsun; sanırım sizi, sanırım bizi, hepimizi güzel hayaller, sınırı olmayan fikirler ve hayallerimizden beslenen, hayallerimizi besleyen hikayelerimiz geliştirecek. Bizlere çocuk kalmanın iyi biri olduğunu ve hayal gücünün aslında herkese eşit olarak verilip, sonradan onu bizim körelttiğimizi hatırlattığı için, en çok da keyifli sohbeti için Bülent Üstün’e teşekkür ederiz.

 

Sevgiyle.

No Comments

Yorum Yap