Ey Google Söyle Bana Kim Bu ‘Aptal’ Arama Motorunda
- 28 Temmuz 2018
- İçerik Pazarlaması, SEO Teknikleri
Google’da arama yaptığımızda kimin istediği sonuçları görüyoruz hiç düşündünüz mü? Google’ın görevi, temelinde kullanıcılara aradıklarını en doğru şekilde vermektir. Bu konuda gittikçe daha iyi sonuçlar veriyor aslında. Fakat bazı zamanlar manipülasyonlara da maruz kalmıyor değil. Sonuncusu ise ‘idiot’ yazıldığında görsel aramalarda Donald Trump’ın çıkması.
“idiot” Meselesinin Özü
Google’ın arama sonuçlarındaki algoritmalarından kısacak bahsedecek olursak, üretilen içeriklerin anahtar kelimelerle uyumuna göre arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkarmasına dayanmaktadır. Yani bir durum hakkında ne kadar çok içerik üretilirse ve kullanılan anahtar kelimeler ne kadar büyük oranda eşleşirse, Google bu durumu karşılayan anahtar kelimeyi birine bağlıyor. Sonuç olarak anahtar kelime aratıldığında bahsi geçen durumla ilgili sayfalar karşınıza çıkıyor.
Google’a “idiot” yazıldığında görsel sonuçlarda karşımıza Donald Trump’ın çıkması da bu şekilde açıklanabilir. Bir grup Reddit aktivisti gerçekten Trump’tan nefret ediyor olacak ki, binlerce Trump görselini paylaşırken idiot açıklamasını ekleyerek Google’ın “idiot” kelimesini Trump ile eşlemesini sağladı. O kadar çok içerik, o kadar çok yorum ve beğeni ortaya çıktı ki Google bu şekilde indeksledi. Buna Google Bombing deniyor.
Tarihte Birçok GoogleBombing Örneği Var
Tarihte çeşitli yöntemlerle yapılmış Google Bombing örnekleri var. Bunlardan bazıları sırf mizah ve yapılabileceğini kanıtlamak amacıyla yapılmışken, bazılarıysa bir tepki olarak ortaya çıkmış.
George W. Bush “Miserable Failure”
2005 yılında Google’da “miserable failure” araması yaptığınızda karşınıza W. Bush’un biografi sayfası çıkıyordu. Hem de beyaz sarayın resmi sitesinde!
Google, bu duruma bir çözüm bulduğunu söylese de Bush bu yıllarda 3 kez saldırıya uğramış. O zamanlar dijital ortamın etki alanı küçük olduğu ne kadar da belli ki Bush yıllarca başkanlık yapmaya devam etti. Günümüzde Google aramalarının kampanya olarak kullanılmasından tutun, stratejik ir silah olarak bile kullanılabiliyor.
“Find Chuck Norris”
Eğer Google’da Chuck Norris’i arıyorsanız ve “Find Chuck Norris” araması yaptığınızda karşınıza ilk çıkan sayfa sizi şu şekilde karşılıyor:
Bu manüpilasyonun yapıldığı zamanlarda ise mantık şu şekildeydi:
Google’da “Find Chuck Norris” araması yaptıktan sonra “kendimi şanslı hissediyorum” butonuna tıkladığjnızda sizi Arran Schlosberg’in sitesi karşılıyordu. Oldukça basit ve etkili olan bu bombing örneği görenlerin yüzünü gülümsetiyor.
Nicolas Sarkozy – “Trou du cul du web”
İngilizcesi “the a**hole olan Fransızca cümlenin Türkçe’sini yazmıyorum J Bir zamanlar Google’da “Trou du cul du web” araması yaptıklarında karşılarına Nicholas Sarkozy çıkıyordu. Trump için yapılan saldırının aynısı gibi görünse de o zamanki Google ile bizim zamanımızdaki aynı değil. Bugün bu manüpilasyonu yapabilmek için çok fazla içeriğe ihtiyaç vardır.
Özellikle aktivist hareketlerden ortaya çıkan Google Bombing olayından etkilenen en çok başkanlar olmuş. Google, 2007 yılında algoritmalarında düzenlemeler yaparak düzelttiğini söylemiş olsa da günümüze kadar çeşitli yöntemlerle Google manipüle edilmiştir. Bu durum biraz da hack’leme olaylarına benziyor. Her zaman saldıran ve savunan bir taraf vardır ve her zaman da saldırılacak bir açık olacaktır. Google bu duruma organik çözümler üretiyor. Gelecekte ne kadar iyi sonuçlar verdiğini gözlemleyecek fırsatımız olacaktır.