Facebook ve Twitter’dan Reklam Politikalarında Şeffaflık Hamlesi!


28 Haziran’da Facebook ve Twitter tarafından, platformlarda yayınlanan tüm reklamların kullanıcılar tarafından görünmesini sağlayan araçlar kullanıma açıldı. Başta Facebook olmak üzere Campbridge Analytica skandalından sonra çalkantılı bir dönemden geçen internet dünyası devleri bu hamleleri ile kullanıcılarına daha şeffaf bir reklam deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Markalar ise izledikleri reklam stratejilerinin kolay bir şekilde erişime açık olması durumunun stratejilerinin verimliliği üzerine etkileri açısından endişeli. Bazı reklam verenlerden gelen açıklamalar, markaların bu durumdan oldukça rahatsız olduklarını gösteriyor.

Facebook’un Şeffaf Reklam Aracı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sayfalara eklenen ‘Bilgi ve Reklamlar’ sekmesi ile kullanıcıların sayfalar hakkında genel bilgilere erişmekle birlikte, sayfa tarafından Facebook, Instagram, Messenger ve Facebook’un ortak ağında reklamlarıda görüntüleyebilecek. Bunun dışında yayınlanan her reklam hakkında şikayet bildirimi yapmak için bir seçenek de mevcut.

 

Peki ya Twitter?

 

Twitter’ın Reklam Şeffaflığı Merkezi adını verdiği bu yeni araç, arama deneyimine benzer şekilde, herhangi bir reklamverenin reklamlarını görüntülemek için belirli bir reklamvereni kolayca arayabilmenizi sağlamaktadır. Reklamverenin son 7 gün içinde yayınlanan tüm reklam kampanyalarının erişebilirken aynı zamanda, uygunsuz bir reklamı Twitter’a bildirebilme imkanı sunuyor. Twitter uygunsuz olarak bildirilen bu reklamın, Reklam Şeffaflığı Merkezi’nde incelendikten sonra uygunsuz olduğu doğrulanırsa yaklaşık 24 saat içinde kaldırılacağını belirtiyor.

 

İki Şeffaflık Uygulamasının Arasındaki Farklar Neler?

 

İki farklı araç incelendiğinde Facebook, kullanıcıların araca erişmek için bir Facebook hesabında oturum açmasını talep ederken Twitter’da ise bir hesabınızın olması gerekmemektedir. Öte yandan Facebook reklamlardan , politikayla ilgili olmadığı sürece yalnızca kendi ürünlerinde ve ortak reklam ağındakileri gösterir ve sonraki yedi yıl boyunca arşivler. Twitter, ise son yedi gün içinde gerçekleşen ve politik içerikli olmayan reklamları göstermektedir. Twitter’ın şeffaflık merkezi aynı zamanda Facebooktan farklı olarakşuan sadece ABD’de hizmet vermektedir.

 

Twitter ve Facebook’un şeffaflık kurallarının açık bir şekilde politik reklamları koruyucu nitelikte, ancak bu durum markaları da çeşitlişekillerde etkileyeceği öngörülüyor. Sosyal medya platformlarında reklamveren çoğu marka ve şirket pazarlamacılarının marka güvenliği ile ilgili endişeleri bakalım ilerleyen süreçte bu ‘şeffaflık’ politikası üzerinde etkili olacak mı?

 

Devamı gelecek…

No Comments

Yorum Yap