İnternette, düşünmek bile istemediğimiz kıyamet sonrası bir senaryo.
İşte bu yüzden ne zaman ne olacağını bilemeyiz. İnternet’in Google merkezli olduğu düşünülürse, hayatın bu sanal ve gerçek dünyadan kaybolacak olsaydı ne olurdu?
Bu mümkün mü? Google kötü zamanlara düşerse, başarısız olmasına izin verilir mi? Bu makale içerisinde ortadan kaybolduğunu varsayalım. Google’ın ortadan kaybolmasından kastım şu: Bir arama motoru olarak değil de bir şirket olarak yoluna devam edebilir ya da tamamen ortadan kaybolabilir. Uyandığınız güzel bir günü hayal edin ve yıllardır günlük tarayıcılarınız olan herhangi bir Google ya da hizmetinin olmadığını düşünün.
Ne olurdu?
Öncelikle şok ve merak ilk tepkilerimiz olurdu. Öte yandan bazı insanlar ise internetin sonunu bile tahmin edebilir. Ama gerçekçi olursak, tüketiciler ve işletmeler nasıl etkilenirdi?
Geniş kapsamlı sonuçlara sahip olacağını söylemek, bir eksikliktir. İşte akla gelen olumlu ve olumsuz senaryoların bir karışımı.
İnternet araması topsy-turvy (karmakarışık) olacak
Google, tek arama motoru olmasa da, kesinlikle en yaygın olanıdır.
İlk şok düştükten ve tıklama yapmak için masaüstlerimizde daha fazla Chrome kısayolu olmadığından, başka uygulamalar da olduğunu keşfedeceğiz.
Yahoo! Bing. Baidu. Sor. Bütün bu zaman zarfında masaüstünüz de bulunacak.
En son istatistiklere göre Google, ABD’deki pazar payının% 64,4’üne sahiptir; Bing% 19.8; Yahoo% 12.8; % 1,8 ve AOL% 1,1’i ne sahiptir.
Diğer arama motorlarına akın edeceğiz. Arama sonuçlarının ne kadar güvenilir olacağını bilmesek de, yemek için yakın yerler ve yeni filmleri kontrol etmeye devam edeceğiz.
Google öncesi günlere dönüş olsa da, spam sonuçlarında belirgin bir artış göreceğiz. Google’daki arama sonuçlarındaki görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmak için vaatlerde bulunan ve site sahiplerini kandırmaya çalışan web siteleri, çok sıkı bir şekilde çalışmalar yürütmüştür. Google’un verdiği güveni göz önünde bulundurursak, bu arama motoru devi bir anda ortadan kaybolduğunda yerini alanların sağladığı arama sonuçları aynı güveni sağlayabilecekler mi? İşte bu distopik karmaşaya topsy-turvy deniliyor.
Diğer arama motorları etkili olur mu?
Yeni bir arama lideri ortaya çıkacak
Rekabetin yoğunlaşmasını bekleyebiliriz. Yeni oyuncular (arama motorları), küçük işletmeler için iyi bir olacak ve arenaya girecek.
Bu çalkantının içinden, sonunda yeni bir arama lideri ortaya çıkacak. Google pazardan çekilirse, çalışanlar başka bir yerde iş arayacaklar ve bazı kurumsal firmalara veya özel şirketlere yönelecekler, Google’ın eski değerlerinden yararlanmak için kendi sırlarını satacaklar ve / veya bir arama motoru geliştirecekler.
Diğer arama şirketlerinde çalışan parlak akıllar, bize Google ile kullandığımıza benzer bir şey sunmak için kendi algoritmaları ile ortaya çıkacaktır. Bize daha iyi bir şeyler bile verebilirler. Bununla birlikte, bu uzun bir zaman alacaktır. Roma bir günde inşa edilmedi ve aynı şekilde Google de öyle olmadı.
İşletmeler yoğun olarak acı çekecekler (Geçici olarak)
Dijital pazarlamayı ciddiye alan tüm işletmeler, özellikle küçük olanları çok zorlayacaktır. Ücretli reklamların yanı sıra, SEO çalışmaları yapan büyük siteler hali hazırda Google’dan elde ettikleri tecrübeleri yeni arama motorlarının optimizasyonları için kullanacaklar. Fakat diğer arama motorlarının optimizasyonları tıpatıp Google ile aynı olmayacağı için bu durum küçük işletmeler ve SEO puanında fazlasıyla geride kalmış siteler için bir fırsat olarak görülebilir.
Google, aramalar sonuçları için içeriğinin optimize edilmesine bugüne kadar çok fazla yatırım yapmıştır. Google yeni güncellemeleriyle her saldırdığında, diğer tarayıcıların yaklaşımlarını gözden geçiriyor. Burada esas parametre ise Google’da 1. sıralaya yerleşen içeriklerin, ilgili konuda otoriter olarak kabul edilmesidir. Yani Google’un en çok kullanılan tarayıcı olmasının bir sebebi var.
Google’un var olmadığı senaryolarda:
İşletme bilgileri ve içeriği diğer arama motorlarında mı görünecek? Orada milyonlarca kişi tarafından hala bulunacak mı?
Hala bulunacaklar, evet, ama pek fazla insan tarafından değil. Çünkü diğer arama motorları onları alacak, ancak o arama motorlarına uygun optimizasyonlar yapılamadığı için sıralamalarını garanti etmiyor.
Bu gelişme, dünyanın dört bir yanındaki işletmeleri, özellikle Google geri bildirimlerini temel alan web siteleri için SEO’yu geliştirmeye adanmış olanları kapatabilir. Bing’de bir web sitesinin nasıl üst sıralarda yer aldığını merak eden bir SEO geliştiricisi ile tanıştınız mı?
Veri kayıpları çok büyük olurdu
Şirketler ve bireyler, Google’ın Bulut hizmetlerine Google Dokümanlar’dan Google Drive’a, Fotoğraflar’a ve Picasa’ya bir ton veri kaydettiler. Tüm bu sanal makineler Compute Engine’de mi? Kayboldu! Bu hizmetlerin ortadan kalkması durumunda milyarlarca dolarlık kayıplara bakıyoruz.
Google araçlarına ağırlıklı olarak güvenen şirketler bile iş dışı kalabilir.
Geleneksel pazarlama yöntemleri bir destek görecek mi?
Google’ın kaybolması, insanların çevrimiçi reklamcılık dünyasına olan inancını sarsacak ve bu inanç kolayca geri yüklenmeyecek.
Özellikle yerel işletmeler için geleneksel pazarlama cazibesini yeniden kazanacak. Bu elle tutulur ve uzun yıllar güvenilir bir şekilde işe yaradı.
E-posta pazarlaması, dergilerde ve gazetelerde yayın yaparak, yol kenarındaki broşürleri dağıtarak, radyo ve televizyonda görünen çağrıları göstererek, bunların hepsi SEO için web sitenizi değiştirmekten daha önemli görünecektir.
SEO ile mücadele eden küçük işletmeler, Google’ın geçişi sırasında bile bir rahatlama geçirebilir.
Küçük işletmeler daha rekabetçi olabilirler.
Bu iki ucu keskin bir kılıçtır. Bazı işletmeler çok fazla para kaybedecekler.
Google’ın anahtar kelimeleri sıralama yöntemi, yeni işletmeler için giriş engellerinin oldukça yüksek olduğu anlamına gelir. En iyi sonuçlar genellikle yüksek alan yetkisi olan web siteleri tarafından yönetilmektedir. Elbette, arama motorlarının web sitelerini nasıl sıraladığını tam olarak bilmiyoruz, çünkü her birinin kendine ait bir algoritması var, ancak Google aramaları bittiğinde, daha küçük oyuncuların dijital dünyadaki şansları hakkında daha iyimser davranmaya başlayabileceğini düşünebiliriz.
Yeni bir dijital düzen kuruluncaya kadar, küçük işletmelerin kitleleri internetten çekmek için büyük şirketlerle bütçe bazında yarışa girmesi gerekmeyecek. Geleneksel pazarlama harcaması artacak ve birçok küçük şirket dijital pazarlarda büyük oyuncular haline gelebilme fırsatı bulacak.
Mobil Markalar İçin Yeni Bir Pazar Açılacak
Google, şu an mobil markalar için çok geniş bir pazar. Sürekli gelişmekte olan işletim sistemleri geride kalan yıllarda bazı markalar için ölüm nedeni olmuş durumda. Günümüzde Android ve İOS işletim sistemleri pazarı ele geçirmiş durumdalar. Şu anda Android, iOS’un sahip olduğu pazarın %13,9’unun aksine, akıllı telefon işletim sistemi küresel pazar payının %82,8’ini elinde tutuyor. Eğer Google yok olursa bu pazarı elinde bulunduran markalar avantajını yitirecek ve ölüm döşeğinde olan markalar için tekrar pazarda yer alma fırsatı doğacak.
YouTube hayatta kalacak
Bu bizim açımızdan arzulanan bir düşüncedir. YouTube, yok olmak için fazlasıyla popüler. Bu sadece popülerlik değil, YouTube dünya çapında yüz milyonlarca İnternet kullanıcısı tarafından ziyaret ediliyor.
Bu basit bir kavram
Videoları bu platforma yüklemek ve onları arkadaşlarınızla paylaşmak, Google satın almadan önce bile çok iyiydi. Bu yüzden başarısını Google’a değil, sadece hayranlarına borçludur. Hayatta kalacağından ve gelişmeye devam ettiğinden çok eminiz. Hayranlar YouTube’un ölmesine izin vermiyor.
Sosyal medya pazarlaması daha da önemli hale gelecek
Facebook ve Twitter, şirketlerin fark edilmeleri için daha belirgin yerler haline gelebilir. Onlar zaten önemlidir.
Tüm sosyal ağlar artan pazarlama aktivitesini görecek. Sosyal medyada iyi bir çalışma, arama sonuçlarınızı artırır. Sosyal medyada popüler olmak için arama motoru sonuçlarında ne kadar başarılı olduğunuzun önemi yoktur. Tabi ki Google aramalarında üst sıradaki işletmeler daha çok tanınma potansiyeline sahiptir. Fakat sosyal medyada popülerliği belirleyen metrik kullanıcılarla olan etkileşim ve kurulan bağdır.
Borsa düşecek ve toparlanacak
Dünyada patlayan haberlerle (ve hatta dünya dışı haberlerde) olduğu gibi, borsalar Google’ın düşüşüne dramatik bir şekilde tepki verecek. Google’ın hisse senedi stoğu ya da silme işlemiyle zengin insanlar milyonlarca dolar kaybedecek ve genel olarak teknoloji hisseleri arasında domino etkisini tetikleyecek. Genel ekonomi kısa bir süre sonra kasvetli bir şekilde enjekte olacak ve çılgınlık dünya çapında orman yangını gibi yayılacaktır.
Birkaç ay veya hatta birkaç yıl sürebilir, ancak dijital dünya Google’ın düşüşüne uyum sağladıkça borsalar iyileşir.
Tüm dünyada verimli olan işletmeler de sıkıntı çekecek
İşleri belirli bir şekilde yapmaya alışkın olduğunuzda ve bu yol artık geçerli veya uygun olmadığında, size yardımcı olacak diğer araçlara bakmak zorundasınız. Bu zaman alıcı bir süreçtir. İşletmeler,
a) Google’ın sağladıkları kadar güvenilir veya verimli olan tarama araçlarını bulmak için işe koyulacak.
b) İş gücünü becerilerini en iyi şekilde kullanmaları için öğretme beklentisiyle karşı karşıya kalacaktır.
Bu, geçişlerin en yumuşağı olmayacak, bu nedenle her türlü hizmette gecikmelerle karşılaşırsanız şaşırmayın.
Darknet gelişecek (DARKNET-DEEPWEB)
Google, İnternet erişimi olan herkes için en iyi şekilde yararlanarak bilgiyi demokratikleştirdi. İnsanlık tarihinde daha önce hiç böyle bir bilgi yayımı görmemiştik. Google’ın ölümünden sonra popüler kabul gören arama motorları Google’ın ayak izlerini takip etmiyorsa, büyük bir olasılıkla değerli bilgilerin yeraltına taşınması muhtemeldir. Burası internetin karanlık yeri.
Cesur Yeni Dünya
Google olmadan farklı bir dünya olacak. Ancak 1999’da olmayacağız, Google’ın sahneye ilk geldiğinde nasıl olduğunu çoğumuz bilmiyoruz ama bu kadar gelişmiş bir durumda değildi. Zaman içinde gelişerek bu kadar veriyi ve güncellemeyi bir araya getirdi. Google’ın yok olduğu bir senaryoda, geri gelmesi için bilgi açısından muazzam derecede zenginiz. Bu bizi minnettar kılarken, aynı zamanda bize bir şirkete çok fazla güvenmenin tehlikeleri üzerinde kafa yorduruyor.
Bazı insanlar kötü günler için mutlu olacak, ama çoğumuz bu şekilde devam edecek ve nihayetinde Google olmadan hayata alışacak. İnternet hala yararlı olacaktır. Trenler hala çalışacak. Uçaklar hala uçacak ve belki de yeni, daha büyük teknolojiler ortaya çıkacaktır ve kahvenin hala tadı güzel olacak belki de. Yine de her şeyin güzel olacağından hiçbir zaman emin olamayacağız.
İşvereniniz Google’ın ortadan kaybolmasıyla zorlanmaya başlarsa, başka bir yerde iş aramak zorunda kalabilirsiniz. Ancak bu mutlaka kötü bir şey olmayabilir. Yetenekli olursanız, kısa bir süre içinde kendinizi bir girişimci haline getirebilirsiniz.
Konuyla ilgili görüşleriniz neler?
Google’ın aniden bitmesi durumunda nasıl etkileneceğinizi düşünüyorsunuz? İşletmeler, Google sonrası bir dünya için acil durum planlarına sahip olmalı mı?
Yoksa sadece bunu muhtaç mıyız?
Bu blog’un size ne düşündürdüğünü bizimle paylaşın