Google Güncellemeleri: 2016’da SEO Çok Farklı!

Webrazzi’de yazdığım yazıma şu cümle ile başlamıştım: ‘’2015 yılının sonlarına doğru geldiğimiz günlerde, 2016 yılı ve sonrası için SEO dünyasını çok heyecanlı bir sürecin beklediğini belirtmek isterim.’’

1

2

Üstteki görsellerde göreceğiniz üzere 2016 yılı bizler için oldukça gizemli ve hareketli başladı. Yaşanan ve 13.01.2016’da adı konulan/doğrulanan güncelleme ile birlikte pek çok şey konuşuldu, yazıldı, çizildi. Güncelleme başladığından bu yana, Algoroo ve Mozcast üzerindeki verileri incelediğimizde, 2015 yılında yaşanan güncellemelerden çok daha etkili ve büyük bir güncellemenin yayına alındığını gördük. Bazı SEO otoriteleri bunun yapay zeka ile ilişkilendirilebileceğinden bahsetti. Bir önceki yazımda bu konu ile ilgili daha fazla bilgi vereceğimi belirtmiştim. “Neden”leri ve “Nasıl”larıyla biraz derine girelim.

Google’da her gün yapılan aramaların %15’i daha önce yapılmayan aramalardan oluşuyor ve bu kompleks arama kuyrukları Google’ın temel amaçları arasında yer alan en doğru ve en kaliteli bilgiyi ulaştırmak ile bağlantılı olmak durumunda. Üstelik şunu da belirtmekte fayda var:

“İnsanlar artık arama motorlarına soru soruyorlar ve bu sorular her geçen gün farklı yapılarla artmaya devam ediyor.”

3

Yapılan aramaların her geçen gün artması, farklı kuyruklarla yeni veriler sağlaması, Google’ın işlerini bir nebze zorlaştırıyor olmalı. Ayrıca Google kullanıcılarının yaptıkları farklı aramalar incelendiğinde arama davranışlarının da değişmeye başladığını söylemek mümkün. Dolayısı ile elde edilen bu büyük verinin de işlenmesi ve bir çıktı vermesi gerekiyor. Tam da burada uzun zamandır konuşulan Google’ın yapay zeka algoritması olan RankBrain karşımıza çıkıyor. RankBrain ile birlikte yapay zeka, daha önce yapılmamış aramalara da cevap verebilecek duruma geliyor. Hatta, kullanıcı davranışları doğrultusunda daha önce yapılan aramalarla bağ kurulabilecek ve kullanıcının ne istediği anlayabilecek.

Bir örnek inceleyelim ve noktalamaya da dikkat etmeden bir arama yapalım:

webrazzinin ceosu

5

Google’ın Arda Kutsal ve Webrazzi’yi ilişkilendirebildiğini biliyoruz. Arama sonuçlarından şu anda sorumuzun cevabını dolaylı yollardan görebiliyoruz(Title, Meta Description’lar). Peki ya bu soruya da tıpkı akıllı arama sayfalarında olduğu gibi bir yanıt verebilseydi nasıl olurdu?

Bir diğer örnek anlatmaya çalıştığım durumu daha net ortaya koyacaktır:

koç holdingin ceosu

4

Tıpkı yukarıda olduğu gibi akıllı bir alan vasıtasıyla bize daha fazla soruda cevap verebilecek.

Şimdi sizlere daha teknik bilgiler verebilmek için 2015 yılının Ağustos ayında Google tarafından yayınlanan RankBrain algoritmasına ilişkin bir patentini göstermek isterim.

google-rankbrain-patent

Geleneksel arama motoru yapılarında sorguda ikiden daha fazla kelime olması durumunda veritabanında bir sonuç yoksa gösterilen sonuçlar hatalı olabiliyor. Lakin tanıtılan bu sistemde ikiden fazla kelime içeren sorgularda çıktı vermesi mümkün kılınıyor. Kelime yerleri değiştirilen aynı anlamları içerebilen arama sorguları tanınabiliyor ve dolayısı ile kaliteli arama sonuçları kullanıcılara sağlanıyor.  Bu şemada dikkati çeken modüller “Query Reviser Engine”, “Substition Rules” ve “Concept”.

Query Reviser Engine, yapılan aramayı revize ederek veritabanından veri çekilmesini sağlıyor. “Substition Rules”, yapılan aramalardaki öbeklerin yerlerini değiştirerek anlamlı bir sonuç bulmaya çalışıyor. “Concept” ise yapılan arama ile ilgili kullanıcıların ardı sıra yaptıkları aramaları inceleyerek anlamlı bir sonuç bulmaya çalışıyor. Bu yazdıklarım patenti inceledikten sonra 2-3 dakikamı aldı ancak Google bu işi saniyenin altında gerçekleştiriyor. 🙂

Durum böyleyken Algoroo ve MozCast’te yaşanan ani değişim sinyalleri hem yapay zeka hem de gerçek zamanlı Penguen/Panda güncellemesini akıllara getirdi.

Tüm SEO dünyası geçtiğimiz hafta sonu yaşanan bu güncelleme ile ilgili analizlerini, düşüncelerini paylaştı ve yukarıda da belirttiğim gibi bir Penguen/Panda güncellemesi ihtimali üzerine tahminler artmaya başladı.

Ta ki Twitter üzerinden bazılarının favori adamı olan John Mueller tarafından duyurulana kadar 🙂

6

Konu ile ilgili yapılan tartışmalar devam ederken, Gary Illyes de Penguen ya da diğer sevimli hayvan isimleri ile ilişkilendirilen bir güncellemenin değil, çekirdek bir güncellemenin yapıldığını söyledi.

7

SEO otoritelerinin Twitter üzerindeki konuşmalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Panda Güncellemesi, TheSEMPost’ta Google yöneticilerinden Gary Illyes’ın katıldığı online söyleşide şu şekilde belirtildi;

‘’Panda, web sitelerinin tümüne uygulanan ve artık Google’ın çekirdek güncellemesine dahil olan bir sıralama sinyali oldu. Panda, web sitelerinin kalitesini ölçer ve bunu da Sıralama Faktörleri Rehberimizde okuyabilirsiniz. Panda, Google’a bir web sitesinin kalitesi ve sıralamasının belirlenmesi konusunda yardımcı olur.’’

(Not: Gerçek zamanlı bir güncellemenin henüz yayınlanmadığını da Illyes’in tweet’indeki yorumlardan teyit etmekteyiz.)

Bunun anlamını tekrar belirtmekte fayda var; Google’ın yayınladığı son Panda güncellemesinin 4.2 olduğunu ve aylar önce yapıldığını, gelecekte de sadece Panda özelinde bir güncelleme beklenmediğini söyleyebiliriz. Panda tamamen çekirdek güncellemeye katılmak için hazırlanıyor(TheSEMPost’ta katıldı diyen Illyes, Twitter’da henüz tam anlamıyla katılmadığını söyledi), içerisinde bulunan bazı metrikler çekirdek güncellemede mevcut. Şunu da eklemekte fayda var; Panda’dan daha önce etkilenen siteler, bu güncelleme ile birlikte yeni bir incelemeye alınmayacaklar. Yani bir “Recovery” söz konusu değil.

Daha önceleri bir blog yorumunda okuyup not aldığım bir formülü de sizlerle paylaşmak isterim. Sanırım Google’ın sıralama algoritmasını en basit ve anlaşılır kılan anlatımlardan birisidir. Algoritma 3 aşağı 5 yukarı şu şekilde diyebiliriz;

Anahtar Kelime Sıralaması = P(x^2  y^3  sin z)/Qπ(abc ^ -2/cos d)

P = Panda algoritma değer sabiti

Bu aslında sabit bir formül ve her site için de hemen hemen aynı. Değişkenler periyodik olarak Google tarafından güncelleniyor elbet. x, y, z, a, b, c, d gerçek zamanlı çekirdek algoritma faktörleri. Bunlar gerçek zamanlı ölçüldüğü için değişkenler günlük/haftalık/aylık/dakikalık bazda etki eder.

Google şu anda bu değişkenleri topyekûn nasıl birlikte ölçebileceği üzerinde çalışıyor. Bu hafta sonu yaşadığımız güncelleme ise bunun işaretçisi olmalı. Bazı değişkenler çıkarılmış veya yeni değişkenler eklenmiş olabilir. Önem dereceleri değişmiş olabilir.

Şahsım da dahil olmak üzere Webmaster dünyasının geneli bir Penguen (anlık) güncellemesi bekliyordu. Açıkçası biraz şaşkınlık ve biraz heyecan oluştu bende.

Google yetkililerinin doğrulamaları, tartışmaları ve tanımsal formülün öncesinde sizlere neden RankBrain algoritmasını gösterdiğimi umarım şimdi daha iyi anlıyorsunuzdur. 2016 yılının başlarında yaşadığımız bu güncelleme Panda/Penguen/Kalite güncellemesi değil, bu tam olarak değişkenlerin oranlarının güncellendiği Panda ağırlıklarının hissedildiği, çekirdek algoritma güncellemesi. Ancak henüz ‘’anlık’’ değil!

Dolayısı ile tüm bu yaşanan gelişmelerle birlikte 2016 yılında bizleri çok daha fazla şaşırtabilecek, daha farklı ve daha akıllı bir Google ile karşı karşıyayız. Bütün bu algoritmanın algısı, kurgusu, sebebi, sonucu tek bir şeye çıkıyor: Kalite, güncellik ve doğallık! Ya hedef kitleniz için kaliteli içerik üretip ya da ziyaretçilerinizin bekledikleri içerikleri sunarak memnun edin. Ama kaliteli! Ama güncel! Ama doğal!

Sürç-i lisan ettiysek affola.

No Comments

Yorum Yap