Google Rankbrain Nedir? Nasıl Çalışır? [İnceleme]

26 Ekim 2015’te duyurulan Google Rankbrain, arama dünyasına yeni bir soluk getirdi. Bugünkü yazımda;

  • -Google Rankbrain Algoritmasının Ne Olduğunu,
  • -Google Rankbrain Algoritmasının Nasıl Çalıştığını,
  • -SEO’yu Nasıl Etkileyeceğini,
  • -Google Rankbrain Algoritması ile Birlikte Neler Yapmanız Gerektiğini anlatacağım.

 

#Google Rankbrain Algoritması Nedir?

Google Rankbrain algoritmasını en basit tanım ile Google’ın yapay zeka algoritması olarak tanımlayabiliriz. Google’ın bu algoritmayı çıkarmasının temel sebebi makine öğrenmesi ile birlikte arama sonuçlarının daha iyi bir şekilde sunabilmek.

-Peki Neden Yapay Zeka?

Aslına bakmak gerekirse Google yapay zeka uygulamalarını gerek arama gerekse diğer servislerinde son 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor. Google Images, Google Translate, ReCaptcha en tanıdık örneklerimiz. Google’da yapılan aramaların her gün %15’in, daha önce yapılmayan aramalar oluşturuyor. Google’ın bu arama öbeklerini anlamlı bir hale getirmesi ve daha kaliteli sonuçlar sunabilmesi, soru yazarak yaptığımız aramalara doğru cevaplar vermesi de  mümkün hale gelecek. Dilerseniz Google’da yapılan aramalarla ilgili tarihi gelişimi inceleyelim;

google yıllara göre arama sayısı

Yıllara göre Google Aramaları İstatistiği – Türkçeleştirilmiştir. (http://www.statisticbrain.com/google-searches/)

 

Bu kadar veriyi anlık olarak işleyebilmek ve en doğru sonuçları en kısa sürede getirebilmek çok büyük bir mühendislik başarısını da ardında getiriyor. Ancak ilerleyen yıllarda yapılan aramalarla ilgili verinin daha fazla olacağını, günlük olarak eklenen %15’lik yeni arama kuyruklarının işlenmesinin zorlaşacağını tahmin etmek de çok zor değil. Görseldeki büyüme eğrisini baz alacak olursak şuanda ne durumdayız bundan 2-3 sene sonra nerede olacağızı görebiliriz. Bu ele aldıklarımız Google’ın her saniye ilgilendiği problemlerden sadece bir kaçı.

Dolayısıyla makine öğrenmesi ile birlikte kendi kendine öğrenebilen, analiz, tarama, tasnifleme, sıralama gibi yetenekleri olan bir yapay zeka, Google’ın bize sunduğu bir yenilik değil aslında bir gerekliliktir.

Faydalı Link;

26 Ekim 2015 – Bloomberg, Google Rankbrain Haberi

 

#Google Rankbrain Algoritması Nasıl Çalışır?

Rankbrain algoritması Google’ın yapılan aramaları yorumlamasını ve sonuçları aranan kelime sayısına göre değil, matematiksel hesaplamalarla(vektörel) yapılan aramanın ne olduğunu anlamasını sağlar. Tabi bu sürenin 1 saniyenin altında olduğunu da hemen eklemek gerekir.

rankbrain nasıl çalışır

Google’ın gelişmiş arama algoritmasının ilgili kelimeleri birbiri ile ilişkilendirebildiğini biliyoruz. Bununla birlikte makine öğrenmesini de işin içine dahil ettiğimizde şuanda mühendisler tarafından kontrol edilen sistemin çok daha hızlı ve kararlı çalışacağı kesin.

örnek serp - rankbrain

 

rankbrain ilişkilendirme modeli

Yukarıda Google’ın Açık Kaynak blogunda paylaşılan ilişkilendirme modelini anlatan bir görsel bulunuyor. Bu görselde ülkeler ve başkentleri birbiri ile eşleştiriliyor. Anlattıklarımız doğrultusunda siz Ankara yazdığınızda arka tarafta çalışan algoritma ilişkilendirmeyi Türkiye ile çoktan yapmış oluyor. Konuyla ilişkili olarak faydalı linkleri de aşağıda paylaşmak istiyorum. Teknik detayları ile süreç ve sistemin nasıl çalıştığı anlatılıyor. Google’ın kendi denemelerinizi yapabileceğiniz Word2Vec uygulamasını da incelemenizi tavsiye ederim.

Research Google – Machine Intelligence

Makine Öğrenmesi ile ilgili araştırma tezi

Makine Öğrenmesi nasıl çalışır?

 

#Rankbrain Algoritmasının SEO’ya Etkileri Neler Olacak? Neler Yapmalısınız?

Rankbrain algoritması ile birlikte içeriğin önemi ve etkisi daha fazla artacak. Bununla birlikte site içi SEO’nun da öneminin daha çok artacağını tahmin etmek çok zor değil. Makine öğrenmesi ile birlikte farklı kategorideki web sitelerinin (haber, e-ticaret) farklı faktörlere göre sıralanacağı kesin. Örnek olarak e-ticaret ve haber sitelerinde sayfa açılış hızının önemli bir faktör olmasını söyleyebilirim.

Rankbrain algoritması ile birlikte en çok konuşulan konularla başlayalım. Global SEO komünitelerinde en çok konuşulan ilk konu; spam. Google Rankbrain algoritmasından webmaster’ların spam’a çözüm bulunacağına ilişkin büyük umutları bulunuyor. Black Hat SEO taktiklerini algılama konusunda hızlı davranması beklenen yapay zekanın ne kadar başarılı olacağını ise zaman gösterecek. Ancak yakın bir zamanda yayınlanması beklenen gerçek zamanlı Penguen algoritmasının Rankbrain algoritmasına büyük bir destek sağlayacağı kaçınılmaz bir durum olacak. Spam konusunda Google’ın elinin güçleneceği kesin bir durum.  Link profilinizi haftalık olarak kontrol etmeli ve kaliteli linkler edinmelisiniz.

En çok konuşulan diğer bir konu ise içerik. Rankbrain algoritması ile birlikte içerik oluştururken dikkat etmeniz gereken noktalar;

  • -Konuyu kapsayan içerikler üretmek.
  • -Daha fazla ihtiyaca ve soruya cevap vermek.
  • -İnsanların henüz sormadığı, sorulabilecek sorular üzerine yoğunlaşmak.
  • -Bir konuda otorite olmak için yeterince kaliteli içerik üretmek
  • -Güncelliğini yitirmeyen içeriklere önem vermek.

Web sitenizdeki içeriklerinizi inceleyebilir ve geliştirmeler yapabilirsiniz. Zira Rankbrain ile birlikte yapay zeka içeriklerinizi ve sunduğu bilgileri çok daha iyi bir şekilde analiz edebilecek.

Rankbrain ile birlikte web güvenliğinin de önemi iyice artacak. Bu nedenle Google’ın “Güvenli Web” misyonu doğrultusunda SSL kritik bir noktaya sahip. Web sitenizin mutlaka bir SSL sertifikası edinmesi gerekiyor. Özellikle e-ticaret siteleri için doğrudan bir sıralama faktörü.

Marka algınız ve marka aramalarınız SEO performansınız doğrudan etkileyen faktörler arasında. Rankbrain algoritması ile birlikte markanıza daha fazla yatırım yapmanız gerekiyor.

 

Gelin kısa bir Rankbrain SEO Gelişim Planı oluşturalım;

  • -Site İçi SEO Optimizasyonunuzu tam yapın.
  • -Sayfa açılış hızını en yüksek seviyeye çekmek için uğraşın.
  • -Akıllı etiket kullanımını geliştirin.
  • -Kullanıcı deneyimi konusunda destek alın ve web sitenizi bu doğrultuda geliştirin.
  • -Uzun ve kaliteli içeriklere yatırım yapın.
  • -Link profilinizi geliştirin. Spam linklere dikkat!
  • -Marka aramalarınızı artırmak için çalışmalar yapın.
  • -SSL kurulumunuzu mutlaka yapın.

 

Sürç-i lisan ettiysek affola.

 

No Comments

Yorum Yap