Harekete Geçir : Call To Action

Harekete Geçir - Call To Actıon-01

Call to Action pazarlama alanında sıkça söz edilen bir şeydir. Ziyaretçilerin bu buton ve mesajlara tıklama olasılığı oldukça yüksektir. Bu yüzden ziyaretçi açısından tasarımları önemlidir. Birçok insan için anlamlı olmalı ve harekete geçirici olmalıdır. Eğer ki ziyaretçilerle uygunluğu sağlanırsa geri dönüşü de olumlu olacaktır.

mobile-marketing-call-to-action1

Yukarıda yapılan tanımı, daha çok Call to Action kullananların anlayacağını öngörebiliriz. İletişim kurmak için ziyaretçi açısından düşünmek gerekir. Peki ya ziyaretçiler neden Call To Action butonlarına tıklamak ister?

 İnsanlardan istediğiniz hareket herhangi bir şey olabilir. Bir e-kitabı indirmek, seminere katılmak, kupon almak, etkinliğe katılmak vb. Harekete geçirici mesajı pazarlama çalışmalarınız kapsamında dilediğiniz alanda değerlendirebilirsiniz. Sitenin açılış sayfası, e-kitap, e-posta ve hatta bir blog yazısının son kısmı.

Pazarlama çalışmalarınız kapsamında sadece bir harekete geçirici mesaja sahip olmanız gerekir ancak bazı istisna durumlardan harekete geçirici mesaj sayısını yükseltebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir durumdur.

Harekete geçirici mesajı basit bir şekilde kullanamazsınız. Sadece buraya tıklayın yazarak bunu görsel olarak ön plana çıkararak, siteye yerleştirerek ve buradan gelecek tıklamaları bekleyerek istenileni yerine getirmiş olmazsınız. Harekete geçirici mesaj içerisinde yer alması gereken bazı önemli unsurlar vardır ve bu unsurlar insanları harekete geçirici nitelikte olurlar.

Etkili Bir Aksiyon Çağrısının (Call To Action) Özellikleri

İlk harekete geçirici mesajınızı oluşturuyorsanız büyük ihtimalle insanların tıklamadığı bir çalışma ortaya koymuşsunuz demektir. Zamandan tasarruf etmeli ve çalışmalarınızı düzenli bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Aşağıda yer alan adımları kontrol ederek kaliteli bir harekete geçirici mesaj oluşturabilirsiniz.

Dikkat Çekici Tasarım : Birilerinin harekete geçirici mesaja tıklamasını istiyorsanız ilk önce bunun fark edilebilir olmasını sağlamalısınız. Bu biraz sizin tasarımınız ile ilgilidir çünkü harekete geçirici mesaj site tasarımının rengiyle uyumlu ve görülebilecek kadar büyük olmalıdır.

Ziyaretçilerin Aradığı Mesajlar : Harekete geçirici mesaj metnine “Gönder” yazmak yeterli değildir. Bu konuda özgün ve kısa bir sözcük öbeği oluşturmalısınız. Bunu yaparken insanların ilgisini çekebilecek kelimeler seçmelisiniz.

Mesajın Net Olması : İnsanlar harekete geçirici mesaja tıkladıkları zaman ne olacağını merak ederler. Mesaja tıkladıkları zaman bir e-kitap mı indirecekler yoksa bir PowerPoint sunumu mu? Bir ürünün deneme sürümü mü indirilecek? Haftalık bir gazeteye abone mi olunacak? Harekete geçirici mesajın ne sunacağını onlara aktarmaya çalışın.

 Shortstack-Facebook-CTA-Call-to-action

Stratejilerinize Uygun Açılış Sayfası : Harekete geçirici mesaj genellikle insanları belirlenen bir açılış sayfasına götürdüğü zaman etkili olabilmektedir. Eğer sayfa sitenin herhangi bir sayfası ise beklenen etki oluşmamaktadır. Örneğin, harekete geçirici mesaj “iletişim” sayfasına yönlendirilmiş olabilir, bu sayfa bir açılış sayfası değildir dolayısıyla beklenen etkiyi göstermeyecektir. Bunun yerine istenilen eylemin gerçekleştirilmesini sağlayacak özel sayfalar oluşturmalısınız. Harekete geçirici mesaj satış döngüsünün bir aşaması olarak düşünülmeli ve oluşturulmalıdır. Örneğin, markayla yeni tanışan kişiler için oluşturulmuş bir blog yazısında bir ürünün deneme sürümü için hazırlanan bir harekete geçirici mesaja yer vermemelisiniz. 

Call to Action butonlarına tıklayan ziyaretçiler satın alma yada form doldurma işlemlerini hemen gerçekleştirmeseler de bu buton sürecin bir parçası olabilir. Yani amaç bu butona tıklayıp iletişim bilgilerini bırakan ziyaretçilerle daha sonra tekrar irtibata geçerek cazip bir teklif sunmak olabilir.

Call to Action bir buton olabileceği gibi bir link, bir form ya da bir telefon numarası olabilir. Temel özelliği bir şekilde ziyaretçileri harekete geçirmesidir. Test için çok uygun sayfa elemanlarıdır. Örneğin bir butonun

– Üzerinde ne yazdığı

– Rengi

– Büyüklüğü

– Şekli

– Sayfadaki yerleşimi

– Arka planla oluşan kontrast

– Özel bir indirim içermesi

– Bir kampanya bitiş tarihi içermesi

– Sadece belli bir gruba hitap ettiğini belirtmesi

o butona tıklayan kişi sayısını büyük oranda etkileyebilir.

Call to Action’larınızı geliştirmek sadece daha büyük bir buton koymak demek değildir. Diğer birçok etkenin yanında ziyaretçiye sunduğunuz teklifin içeriği ve müşterilerinize verdiğiniz güven de en az butonun büyüklüğü kadar önemlidir.

Aksiyon çağrılarında önerilen; sık kullanılan kalıpları daha güvenilir ve ziyaretçilerin kullanmaktan çekinmediği bir yapı haline getirmektir. Ziyaretçiler neye tıkladığını bilmeli ;

30-2

Açıklayıcı bir dille ziyaretçinin sonucunda ne alacağını görmesi ve bilmesi gerekir.

iphone

[hs_action id=”2686″]

No Comments

Yorum Yap