İçerik Pazarlamasında Başarılı Olmanın 7 Adımı [İnfografik]

İçerik pazarlaması rekabet avantajı elde etmek için kullanılan bir pazarlama çözümü olmakla birlikte, rekabetin de çok yoğun olduğu ve farkındalığının artık su götürmeyen bir gerçek olduğu bir stratejidir. Yani içerik pazarlaması artık bir sır değil; bütün rakiplerinizin kullandığı, planladığı ve bütçe ayırdığı bir çözüm. Content Marketing Instıtute’un 2015 verilerine göre bu yıl, B2C (İşletmeden Tüketiciye) şirketlerinin %59’u, B2B (İşletmeden İşletmeye) şirketlerinin ise %55’i içerik pazarlaması bütçelerini arttırıyor. Bu nedenle, bütün süreçlerinin akıllıca, düzenli ve planlı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor.

HubSpot ve SmartInsight, Avruba genelinde 700’den fazla pazarlamacının katıldığı bir araştırma yaparak, içerik pazarlamasının artan önemine ve rekabetine nasıl ayak uydurduklarını / uyduracaklarını inceledi. Çıkan sonuçlar ise henüz planlama aşamasında olanlar ve süreçlerini optimize edenler için dikkat çekici bilgiler içeriyor.

İşte o sonuçlardan bazıları:

Adım 1: Hali Hazırdaki İçerik Pazarlaması Eforlarınızın Karşılaştırmalı Değerlendirmesi

Şirketlerin üçte birinden daha azı iyi bir şekilde optimize edilmiş ya da kusursuz bir içerik pazarlaması yönetimine sahip! Bu nedenle hali hazırda uygulanan içerik pazarlaması yönetiminin analiz edilmesi çok önemli. Bu süreçte aşağıdaki başlıkların ayrı ayrı analizleri gerekiyor:

  • Önceki içeriklerin etkileşimi,
  • Yatırım geri dönüşünün nasıl ölçüldüğü,
  • Planlama ve programın ne kadar iyi yapıldığı,
  • İçerik formatlarının ve niteliklerinin kalitesi,
  • Paralı içerik paylaşımının kalitesi.

Adım 2: İçerik Pazarlaması Stratejisinin Geliştirilmesi

Şirketlerin yalnızca %32.3’ünün pazarlama stratejileri ile entegre bir içerik pazarlaması stratejisi var. Bu da içerik ürettiğini söyleyen 10 şirketten 7’sinin bunu bir strateji olmadan yaptığını gösteriyor. Bir içerik pazarlaması stratejisi oluşturarak; rekabet avantajı elde etmek için nereye yatırım yapmanız gerektiğini, hedefler koymanızı ve bu hedefleri işletme hedefleriniz ile entegre ederek analitikler yardımıyla takip etmenizi sağlar.

Adım 3: Üretilen İçeriklerden Marka ve Müşteri İhtiyaçlarını Anlama

Müşterinin ve markanın ihtiyaçlarını anlamak analizden geçer. Buyer Persona’lar oluşturmak (hedef kitle analizi), editöryal takvimler hazırlamak, içeriği pazarlama planı ve analizleri hazırlamak, içerik haritaları oluşturmak ve yatırım geri dönüşü için analitik verileri kullanmak, en sağlıklı sonuçları elde etmek için olmazsa olmazlardır.

Adım 4: İçerik Pazarlamasına Akıllı Yatırımlar Yapmak

İçerik pazarlamasında tam olarak neye yatırım yapmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Peki yaptığınız yatırım rekabet avantajı kazanmanız için yeterli mi? Sadece içeriğin pazarlanmasına değil; stratejiye, iç ve dış kaynaklarla içeriğin oluşturulmasına, paralı sosyal medya ve Adwords gibi kanallara akıllı bir şekilde planlama yapmanız ve bütçe ayırmanız gerekmektedir.

Adım 5: Farklı Kaynakları En İyi Şekilde Seçmek

Şirketlerin %75’i içerik planlamasını ve stratejisini, %62’si blog tutmayı, %55’i blog hariç içeriklerin oluşturulmasını, %37’si PR’ı ve %32’si paralı pazarlama kanallarını kullanmayı şirket içerisinde gerçekleştiriyor. Ancak çok daha büyük bir çoğunluk hem şirket içi kaynaklardan faydalanmayı hem de profesyonel danışmanlık hizmeti almayı tercih ediyor.

Adım 6: En Etkili İçerik Formatlarını Üretmek

Hangi tür içerikleri üreteceğinizi belirlemenin yolu buyer persona’larınızı doğru bir şekilde analiz etmektir. Yeni içerik fikirleri ve formatları için ise beyin fırtınaları yapmanız ve hedef kitlenizden gelen talepleri değerlendirmeniz gerekir. İnfografikte hangi içerik türlerinin daha çok tercih edildiğini görebilirsiniz.

Adım 7: Yatırım Geri Dönüşünü (ROI) Ölçümlemek için Analizleri Kullanmak

Analiz yapabilmeniz için öncelikle doğru içerik pazarlaması KPI’larını belirlemeniz gerekir. Hedefleri belirledikten sonra yapmanız gereken karşılaştırma yapmaktır. Karşılaştıracağınız metrikler ise şunlar:

  • Web Site Ziyaretçi Sayısı
  • SEO Trafiği
  • Potansiyel Müşteri Sayısı
  • İçeriğin Paylaşım Sayısı
  • İçeriğinizin Diğer Web Sitelerden Aldığı Link Sayısı
  • Satışlar
  • İçerik Pazarlaması Yatırım Geri Dönüşü (ROI)

İçerik pazarlaması kendi doğru yolunu kendi süreçleri içerisinde bulan ve bunun için her adımda analiz gerektiren bir stratejidir. Bu nedenle bilinçli bir şekilde kurgulanması, planlanması ve yönetilmesi gerekir. Sadece blog tutmak içerik pazarlaması yaptığınız anlamına gelmediği gibi, tamamını yapıp ölçümleme yapmaksızın sürekli aynı şekilde devam etmek de içerik pazarlamasını etkili bir şekilde yapmak demek değildir.

İçerik Pazarlamasında Başarılı Olmanın 7 Adımı [İnfografik]

No Comments

Yorum Yap