Instagram, Gönderilerin Keşfet Sayfası İçin Nasıl Seçildiğini Açıkladı

Instagram, Keşfet sayfasına konacak gönderileri ve hikayeleri seçerken neler olduğuna dair birkaç detay anlattı. Bir gönderinin Instagram keşfet sayfasında görünmesi, sizi halihazırda takip etmeyen kitlelere ulaştırarak etki alanınızı genişletme potansiyeline sahip. Dijital pazarlamacılar olarak aklımızda tek bir soru var: Bunun için nasıl optimize ederiz?

 

 

Instagram Keşfet Nasıl Çalışır?

 

İçerik, Keşfet’e çıkmadan önce iki aşamadan geçer: Aday oluşturma aşaması ve sıralama aşaması. (the candidate generation stage and the ranking stage)

 

Aday Oluşturma Aşaması

 

Keşfet sayfasına içerik seçerken Instagram “tohum” hesaplardan yararlanır. Bu hesaplar kullanıcıların daha önce etkileşim kurduğu hesaplardır. Tohum hesapları analiz ederek, Instagram bir kişinin ilgilenebileceği diğer hesapları belirler.

 

Bu aşamanın son kısmında Instagram tohum hesapları ve bunlara benzeyen hesapları kullanır, bu hesapların paylaştığı ya da etkileşim kurduğu gönderileri bulur. Aday oluşturma aşaması aşağıdaki gibi gösterilebilir, siz Alice’in fotoğrafını beğenirsiniz ve Alice Bob’a benzer bir hesaptır. Bob’un paylaştığı gönderiler sizin keşfetinize düşer.

 

 

“Kullanıcıların Instagram’daki hesap ve gönderilerle etkileşim kurması için birçok yol var; takip etme, beğenme, yorum yapma, kaydetme ve paylaşma gibi. Aynı zamanda kullanılabilecek birçok gönderi tipi de var;, fotoğraf, video, hikaye gibi. Bu da, benzer bir şema kullanarak birçok kaynağı değerlendirebildiğimiz anlamına geliyor.”

 

Bu aşamanın sonunda bir Instagram kullanıcısı için on binlerce uygun içerik belirleniyor. Instagram daha sonra bu adaylardan 500’ünü örnek olarak seçerek bir sonraki aşamaya gönderiyor.

 

Sıralama Aşaması

 

Keşfet sayfasına içerik seçmenin son aşaması, üç bölümden oluşuyor. Üç sıralama aşamasında aday sayısı 500’den 150’ye, 150’den 50’ye ve en son 50’den yüksek kaliteli ve alakalı 25’e indiriyor. Son 25 aday, bir kişinin keşfet sayfasında ilk sayfada görünen içeriklerdir. Peki Instagram 500’den 25’e indirme işlemini nasıl yapıyor? Instagram şu şekilde açıklıyor:

 

“Kullanıcıların her bir gönderide nasıl bir aksiyon alacağını tahmin ediyoruz, bir gönderiyi beğenme ya da kaydetme gibi olumlu bir tepki mi verecekler, yoksa ‘Bu gönderiden daha az göster’ gibi negatif bir tepki mi? Bu olayları tahmin etmek için çok görevli bir sinir ağı (MTML: multi-task multi-label) kullanıyoruz. Bu çok katmanlı paylaşım algılayıcı, farklı aksiyonlardan gelen ortak sinyalleri yakalamamıza izin veriyor.”

 

Instagram, insanların aksiyonlarının tahminlerini birleştirmek için aritmetik bir formül kullanıyor. İçeriklerin alakalı olup olmadığını belirlemek için farklı eylemlerin farklı ağırlıklara sahip olması sağlanıyor. Örneğin, kaydetme aksiyonu beğenme aksiyonundan daha ağırlıklı ise daha fazla kaydedilmiş bir gönderi daha alakalı olarak belirleniyor. Ancak Instagram kullanıcıların sinyallerinin ağırlıkları hakkında daha fazla detay belirtmedi.

 

 

İçeriklerin çeşitliliğini artırmak amacıyla, Instagram aynı yazardan veya aynı tohum hesabından gelen gönderilerin sıralamasını düşürüyor. Bu nedenle Keşfet’te aynı hesaptan ardışık bir şekilde paylaşım görmeniz pek mümkün değil.

 

Gönderiler Instagram Keşfet İçin Optimize Edilebilir Mi?

 

Yazının başında sorduğumuz bu sorunun cevabı: Evet, gönderiler keşfet sayfası için optimize edilebilir ancak burada kullanacağımız yöntemleri geliştirmek için biraz daha çalışma ve detay gerekiyor. Örneğin kullanıcıların aldığı aksiyonların ağırlığı elimizde olmayan bir bilgi. Artık elimizde olan önemli bir bilgi ise tohum hesapların önemi.

 

Instagram keşfet sayfası için kullanacağı içerikleri, bir kullanıcının halihazırda takip ettiği hesaplara benzer olanlardan oluşturuyor. Bir tohum hesabı olarak tanımlanmak, içeriğinizin keşfet sayfasında çıkması için aradığınız çözüm olabilir.

 

Bir tohum hesabı olarak tanımlanmak için, Instagram’a tutarlı sinyaller göndermeniz gerekir; böylece Instagram hesabınızın ne ile ilgili olduğunu ve nelere benzer olduğunuzu anlayabilir. Bunu, düzenli aralıklarla aynı hashtagleri kullanarak, paylaşımlarınızı %100 aynı temada tutarak ve endüstrinizde bulunan diğer hesaplarla iyi ilişkiler kurarak başarabilirsiniz. Daha sonra ise kullanıcılardan farklı etkileşimler almaya odaklanarak Instagram Keşfet’te çıkma şansınızı arttırabilirsiniz.

 

 

Kaynaklar:

Powered by AI: Instagram’s Explore recommender system by Facebook

Instagram Explains How Posts Are Chosen for the Explore Page by Search Engine Journal

No Comments

Yorum Yap