Mesleki ayrımların, ünvanların giderek daha ince çizgiler üzerinde ilerlediği ve komplike hale geldiği bir dönemdeyiz. Bunun elbette iyi ve kötü tarafları var. Bir yandan, verilen her niş eforun bir unvan karşılığı olması; tamamen entelektüel bilgi birikimi, bazı soft skiller ve oldukça niş olan teknik bilgilerle ilerleyen işlerde, kişilerin emeğinin karşılığını almasını kolaylaştırıyor. Ama bir yandan da bu ünvanların iş tanımı olarak çok net açıklamaları henüz oluşmadığı için, özellikle bizim sektörümüzde herkes her şey olabiliyor 🙂 Biraz daha açık olmak gerekirse, bir dijital pazarlama uzmanının bilmesi gerekenler, sahip olması gereken spesifik bir vizyon ve yapıyor olması gereken operasyonlar varken; bunları sağlamayan herhangi biri kendine dijital pazarlama uzmanı diyebiliyor. Kimi zaman kafalarındaki kıstas, online birkaç sertifika almış olmak, bir platform üzerinden reklam verebilmek ya da sosyal medya yönetebilmek olabiliyor.
Bu yazımda sizlerle bu işin doğrusunu paylaşmayı hedefliyorum. Bu arada, aynı konuyla ilgili çok paralel bir içeriği olan podcast’imizi de şöyle bırakalım.
Bu arada göz atmak isterseniz, yeni yayınladığımız “İşletmeler İçin Dijital Pazarlama” ekitabınızı da aşağıdaki butona tıklayarak indirebilirsiniz.
[no_button button_hover_animation=”default” icon_pack=”” target=”_self” font_weight=”” text=”Dijital Pazarlamaya Giriş Rehberi” color=”#ffffff” hover_color=”#fc1f66″ background_color=”#fc1f66″ hover_background_color=”#ffffff” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#fc1f66″ border_radius=”5″ link=”https://netvent.com/isletmeler-icin-dijital-pazarlamaya-giris-rehberi-e-kitap/”]
Dijital Pazarlama Uzmanı Gerçekte Kimdir?
Öncelikle şunu açıklığa kavuşturarak başlayalım. Genelden özele doğru giden bir yolda ilerliyoruz. “Pazarlama” bizlerin sektörünün ya da yaptığı işin genel ismi iken, “Dijital Pazarlama” bugünkü teknoloji ve ihtiyaçlara göre Pazarlamanın evrildiği yer ve aynı zamanda Pazarlama’nın bir alt başlığı. Dolayısıyla bizim önce Pazarlama’yı doğru anlamamız lazım ki Dijital Pazarlama’nın ne olduğunu ve Dijital Pazarlamacı’nın kim olduğunu içselleştirebilelim. Genel olarak Pazarlama, özel olarak Dijital Pazarlama alanında uzman olmak isteyen birinin süreç içerisinde hangi yetkinliklere sahip olması gerektiğini açıklayalım o halde.
1- İletişim Yeteneği
Pazarlama denildiğinde de akla ilk gelen kelime, tartışmasız “İletişim” olmak zorunda. Bu iletişimin içerisinde, markanın kullanıcıyla iletişimi, tüketicinin üreticiyle iletişimi, ürünün ya da tasarımın toplumla iletişimi, ajansın marka ile iletişimi, proje yöneticisinin işini aktardığı muhatabıyla iletişimi gibi, onlarca farklı iletişim biçimi devreye girer. Dijital pazarlamada da durum aynıdır. İletişim kurulan kanallar değişse bile, iletişim ihtiyacı bakidir. Hatta bana göre, artmaktadır. Çünkü yorumlanacak, gözle görülebilir data sayısı arttıkça markanın tüketici ile iletişim biçimleri sürekli revizeye uğrar. Aynı zamanda pazarlamacının kendi yöneticilerine veya markaya aktarması gereken şeylerin sayısı da artar. İşte bu yüzden bir dijital pazarlamacının sahip olması gereken en önemli yeteneğinin iletişim olduğunu düşünüyorum ve düşünmenin ötesinde deneyimliyorum.
Örneğin bir yazılımcının yaptığı işi ve çıktılarını sözlü olarak aktarması gibi bir ihtiyaç pek söz konusu değildir. Çıkardığı ürün zaten alenen ortadadır. Çıktı incelenir, geliştirmeler yapılır, tekrar incelenir, yine geliştirmeler yapılır, hatalar ayıklanır ve böyle gider. Ulaşılmak istenilen bir hedef vardır. Temel alınan bir ürün / UX-UI konsepti vardır ve yazılımcı bu hedefe ulaşmak amacı ile işini yapar.
Pazarlamada ise işin içerisine sosyoloji, psikoloji, trendler, markanın özel gereksinimleri, dil, prestij gibi çok sayıda önemli ve bazen oldukça soyut olabilen dinamik girer. Ve bu çoğu zaman pazarlamacıya hazır olarak verilmez; yapılacak her bir iş için pazarlamacı bunların üzerinde tek tek, en baştan düşünmek zorunda kalabilir. Bunun üzerine bir de kendi ilhamı, fikirleri, bakış açısı eklenince, gerçek anlamda “aktarılması gereken” bir iş çıkar ortaya her seferinde. İşte bu yüzden iletişim konusunun altını tekrar tekrar çizebiliriz. Bir dijital pazarlamacının yaptığı işin temel taşını, doğru iletişim oluşturur.
2- Gündemin Nabzını Tutma, Meraklı Olma
Teknik becerilere geçmeden önce, bir dijital pazarlama uzmanında olmazsa olmaz bulduğum bir diğer soft skill’den bahsetmek istiyorum. Sektörel gündemi, ülke gündemini ve dünya gündemini takip etmek. Sektörel gündemden kastım da çok geniş; etkinlikleri, webinarları, podcastleri, blogları takip etmekten, Google’a gelen bir güncellemeye, sosyal medya uygulamalarındaki güncellemelere, yeni çıkan uygulamalara, araçlara kadar birçok şeyi aynı anda takip ediyor olmamız şart. Bununla birlikte yine bahsettiğim ülke ve dünya gündemi de, bir dijital pazarlamacıyı hem besleyen hem de dikkat etmesi gereken bazı hassasiyetleri belirleyen bir parametre. Örneğin ülkede yas tutulacak olumsuz bir durum yaşandığında, sosyal medya üzerinde neşeli bir paylaşım yapmamak gibi. Bunu sağlamak için her an tetikte olmak ve gündemin farkında olmak gerekiyor.
Tüm bunlar için, içerisinde bastıramadığı bir merak duygusunun olması şart. Yani dijital pazarlama uzmanı meraklı olmalı diye özetleyebiliriz.
3- Analitik Araçların, Google Webmaster Araçlarının, Sosyal Medya ve Reklam Platformlarının Profesyonel Kullanımı
Teknik tarafa geldiğimizde, elbette bir dijital pazarlama uzmanının, ilk etapta Google gibi dev bir platformun sunduğu analitik araçları webmaster araçlarının tamamını, Facebook reklam yönetim aracını; ardından üçüncü parti sosyal medya, SEO, data sağlayıcı, tasarım (temel düzeyde olabilir) vb. araçları kullanmayı, yorumlamayı iyi biliyor olması lazım. Bu kullanımlarla ilgili master seviyeye gelmek elbette çok hızlı olmayacak. Daha fazla müşteri datası inceledikçe, daha fazla reklam kampanyası yönettikçe, daha çok SEO optimizasyonu yaptıkça gelişecek becerilerden söz ediyoruz.
Bunun yanı sıra, sosyal medya yönetimi de iş tanımına dahil olan bir dijital pazarlama uzmanından bahsediyorsak, tüm sosyal medya platformlarının dinamiklerini, jargonlarını, algoritmalarını yalayıp yutmuş olması lazım; her güncellemeden haberdar olması ve marka yönetim stratejisini buna göre revize ediyor olması lazım diyebiliriz.
4- Dijital Okuryazarlık
Tüm bunların yanında dijital pazarlama uzmanının çok iyi bir dijital okuryazar olması lazım. 4 yıl önce Netvent’e başladığımda, herhangi bir soru sorduğum vakit en sık aldığım cevap, “Google’a sor” olurdu. Google’a nasıl, hangi arama terimlerini kullanarak soru soracağımızı, cevapları nerede arayacağımızı ve nasıl yorumlayacağımızı bilmemiz lazım (bu halihazırda Google’ın arama algoritmasına da hakim olmayı gerektiriyor). Bu yetkinlik zaten zaman içerisinde temel olarak tüm sorunları çözen, tüm kaynaklara ve bilgilere ulaşmamızı sağlayan bir davranış biçimi oluyor.
Dijital Pazarlama Uzmanı Ne İş Yapar?
Tüm konuştuklarımızın ışığında dijital pazarlama uzmanı, markaların dijital platformlar üzerinde en efektif şekilde var olmasını sağlayan çalışmalar bütününü icra eder. Dijitalde markalaşma ve kimlik inşası, itibar yönetimi, web sitesi kurulumu, SEO (arama motoru optimizasyonu), reklam çalışmaları, içerik üretimi, etkileşim pazarlaması, sosyal medya yönetimi, e-ticaret satış senaryoları, data analizi gibi iş kalemlerini aynı anda koordineli biçimde yürütür diyebiliriz.
Bu iş kalemlerinin hepsini tek tek açıklamak çok uzun süreceği için, ilgilenenler ve açılımlarını öğrenmek isteyenler Hizmetlerimiz sayfası üzerinden inceleyebilirler.
Dijital Pazarlama Uzmanları Kendilerini Bu Alanda Geliştirmek ve Yeteneklerini Canlı Tutmak İçin Neler Yapabilirler?
Dijital Pazarlama alanında var olmak ve varlık sürdürmek her şeyden önce çok okumaktan, çok dinlemekten ve bu alandaki insanlarla etkileşim halinde olmaktan geçiyor. Tabii günün sonunda da edindiği bilgiler ve sahip olduğu içgörü ile yeni içerikler üretmekten.
- Öncelikle bir dijital pazarlama uzmanının /adayının günlük olarak takip ettiği global ve yerel pazarlama ve teknoloji platformları olmalı. Aşağıda birkaç örneği görebilirsiniz:
- Bu alanda okuduğu kitaplar mutlaka olmalı. Daha önce önerdiğimiz kitapları derlediğimiz bir blog yazımız mevcuttu. Yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Sektörel etkinlikleri takip etmeliler. Kendi şehirlerinde gerçekleşen ya da gitme imkanları varsa İstanbul’daki, Ankara’daki etkinliklere katılım göstererek networklerini genişletmeliler. Etkinliklere fiziksel olarak katılım göstermek önemli fakat sektörel webinar’ları da düzenli olarak takip ederek bu alanda oldukça değerli bilgilere ulaşabilirler.
- Hubspot, Google gibi bu alanda oldukça yetkin olan platformlardan eğitimler ve sertifikalar almalılar.
Sorularınız olursa hulya@netvent.com’a iletebilir, yazımıza yorum olarak ekleyebilirsiniz. Umarım Dijital Pazarlama sektöründe kendini geliştirmekte olan ya da bu alana yeni giren bireylere faydalı olabilmişimdir.
Sevgiyle.