Kafeler, Restoranlar, Oteller, AVM’ler Online Mı? İşte Mekanlar İçin Dijital Pazarlama Rehberi

 

Tükettiğimiz herhangi bir ürün ya da hizmeti diğer insanlara aktarma alışkanlığı elbette on yıllardır vardı insanoğlunda. Fakat bu tüketilen şey bir mekân ile ilintiliyse, yani fiziksel bir deneyim söz konusuysa bu aktarımın sıklığı ve detayları doğal olarak artar. Çünkü yenilen, içilen, giyilen şeyleri başkalarına anlatmak “görgüsüzlük” olarak algılanabilecekken; mekanlar için her birimiz gönüllü marka elçileri olabilme potansiyeline sahibizdir. Gittiğimiz, gördüğümüz, kaldığımız, atmosferini soluduğumuz yerleri gönlümüzce, çok daha rahat ve detaylı anlatabilir, tavsiyeler verebiliriz.

 

Hal böyleyken, işin dijital tarafında da her geçen gün “mekân pazarlaması” gelişiyor; daha teknik, özellikli hale geliyor. Benzer konumda, aynı kategoride yer alan mekanların birbirleriyle rekabet edebilmeleri, dijitalde daha güçlü var olabilmeleri ile olanaklı hale geliyor. Tabii bunun en önemli sebeplerinden biri, tüketim toplumlarının artık dijitalde, daha da özele indirgersek sosyal medyada mevcudiyetini görmediği herhangi bir ürünü, hizmeti, topluluğu (hatta insanı bile) yok saymaya başlaması. Ne yazık ki dijitalde mevcut olduğumuz kadar etki alanı yaratmaya başladığımız; dijitalin gerçek, gerçek hayatın ise yalnızca bir yansıma sayıldığı zamanlardan geçiyoruz. Daha fazla canınızı sıkmaya niyetim yok. “Bir mekân için dijital pazarlama neden önemli olabilir?” sorusunu açıklığa kavuşturmak, bilinen birtakım gerçeklere bu zeminde yeniden vurgu yapmak istedim sadece 🙂 Herkes için biraz daha net ise artık maddeler halinde Mekanlar İçin Dijital Pazarlama Rehberi’mizi aktarabiliriz.

 

 

  • Mikro-Anlar Mekân Pazarlamasında Bir Yıldız Gibi Parlıyor

 

Google’ın, 2015 yılında Think with Google kanalıyla dünyaya duyurduğu Mikro-Anlar (Micro-Moments) raporu, dijital dünyada, özellikle mobil dikeyinde değişen tüketici davranışlarını bizlere çok net bir şekilde aktarmış; birçok markanın stratejilerini bu parametreye uygun biçimde güncellemelerine vesile olmuştu. Mikro-Anlar raporu 4 temel bölümden oluşmaktaydı ve bunlar Be There (Orada Ol), Be Useful (Kullanışlı Ol), Be Quick (Hızlı Ol) ve Connect the Dots (Noktaları Birleştir) bölümleriydi. Mekanların dijital pazarlaması için en geçerli olan ve dikkat edilmesi gereken faktör bana göre bunlardan birincisi, “Orada Ol” faktörüdür.

 

    – Be There (Orada Ol)

 

Tüketici mağaza içerisinde bulunduğu anlarda ürün ve hizmetlerle ilgili herhangi bir şey araştırırken, herhangi bir anda ilgili ürün ve hizmetlerle ilgili “Nasıl?” soru kalıbı içeren bir yardıma ihtiyaç duyduğunda, ürünü satın almadan veya bir mekâna gitmeden önce hakkındaki yorumları okumak ve incelemelere göz atmak istediğinde ya da yalnızca en hızlı şekilde oraya gitmek istediğinde; markanın her şeyiyle tüketiciye açık ve hazır olmasıdır bu maddenin karşılığı. Özellikle mekanların, Mikro-Anlar kapsamında “Orada Ol” maddesine fazlasıyla adapte olması gerekiyor ki hem mevcut müşterilerinin hem potansiyel müşterilerin hem de yabancıların karşısına ilgili aramalarında, ilgili içeriklerle, çözümlerle, konumla ve yorumlarla çıkabilsin.

 

 

 

  • Sosyal Medyanın İyi Yönlerini Alın

 

Mekanlar için dijital pazarlamanın en önemli sac ayaklarından biri şüphesiz sosyal medyadır. Swarm, Zomato, Foursquare, Trip Advisor gibi spesifik lokasyon bazlı sosyal medya kanalları ve uygulamalar zaten bir mekân işletmesinin mutlaka var olması gereken mecralardır. Bu mecralarda yüksek puanlar ve iyi yorumlar almak mekanlar için çok önemli bir parametredir. Bu platformlarda tavsiye edilmek ve güçlü bir görünüm elde etmek için fiziksel mağazanızda müşterilerinizi teşvik edici çalışmalar yapabilirsiniz (haftanın bir günü TripAdvisor’dan 5 yıldız verenlere, Swarm’dan yer bildirimi yapanlara indirimli menüler gibi). Fırsat siteleri gibi sosyal platformlarda var olarak kullanıcılara avantajlı paketler sunabilir, sizin markanızla tanışmalarını sağlayabilirsiniz.

 

Bunların yanı sıra mekanların, elbette ana akım sosyal medya kanallarını da en verimli şekilde kullanmaları önerilmektedir. Sosyal medya aracılığı ile bir mekân olarak yeni projelerinizi, açılışlarınızı, şubelerinizi, hatta tadilat haberlerinizi bile duyurabilirsiniz. LinkedIn, Facebook üzerinden iş ortakları ve topluluk üyeleri ile bağlantı kurabilir, Twitter’da lokasyon bazlı dinleme yaparak real-time marketing senaryoları üretebilir, Instagram’da hedef kitlenize uygun mikro-makro influencer’lar ile iş birlikleri gerçekleştirebilirsiniz. Bir restoran, kafe, otel vb. mekanlar için sunum, mimari gibi faktörler çok önemlidir. Instagram’ı bunları yansıtmak için bir vitrin olarak kullanabilir, gerekli diğer şartları da sağlayarak direkt web sitenize ve diğer kanallarınıza yönlendirme yapabilirsiniz. Instagram ve YouTube üzerinde yemeklerin nasıl yapıldığına, çalışanlarınıza, spesifik bazı operasyonlarınıza dair backstage video içerikleri yayınlayabilirsiniz. Yine Pinterest’te de menülerinizi, odalarınızı, dekorasyonunuzu, masa sunumlarınızı, ilham veren önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

 

 

Kullanıcı katkılı içerikleri uygun kanallarınızda uygun kurgularla yayınlamak da sosyal medyada mekân pazarlamasına büyük fayda sağlayacaktır. Unutmadan! Tüm bunları hayata geçirirken müşterilerinizin sosyal medyadan gelen olumlu ya da olumsuz geri bildirimlerine yanıt vermeyi asla atlamayın.

 

Sosyal medyanın marka bilinirliğine, kitle büyütmeye ve satışa olan etkileri her geçen gün yadsınamayacak ölçüde artmaktadır. Bunu bir de hediye ve kampanyalarla, Influencer iş birlikleriyle, kullanıcı yorumları ve bir araya getirdiğiniz spesifik toplulukların gücüyle, gerçek zamanlı kullanıcı etkileşimleri ve oluşturduğunuz cezbedici vitrinlerle desteklediğinizde, mekanlar için dijital pazarlama konusunda oldukça sağlam bir adımı tamamladınız demektir.

 

  • SEO’suz Bir Dijital Pazarlama Stratejisi Artık Namünasiptir, Tez Kellesi Vurula

 

Arama Motoru Optimizasyonu bir işletmenin web sitesi ve genel dijital varlığı için, şu an yeryüzündeki belki de en önemli operasyon (abarttığımı düşünenler varsa hemen kendilerini Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Gelecekte SEO’yu Ne Bekliyor? podcastimize alabiliriz. Kayıtsız şartsız bana inananlarla devam edelim 😁). Hal böyleyken bir mekân işletmesinin de arama motoru üzerinde hedefleri doğrultusunda indeks alabilmesi için kendine has SEO gereksinimleri ve dinamikleri olduğunu söylemek mümkündür. Google My Business (Google Benim İşletmem) kanalı üzerinde telefon numarası, adres, çalışma saatleri, tatil günleri gibi işletme bilgilerinin eksiksiz girilmiş olması, buradan gelen yorum ve değerlendirmelerin kontrol ediliyor ve yanıtlanıyor olması, işletmenizin haritalara eklenmiş olması arama motoru üzerinde ilgili aramalarda bu modülle indeks alabilmeniz için çok önemli.

 

Elbette içerik yönetimini doğru planlayarak önemli anahtar kelimelerde ilk sıralarda yer almanız ve anında ulaşılabilen bir işletme olmanız, özellikle de mobilde (1. maddede bahsettiğim Mikro-Anlar dolayısıyla) yadsınamayacak ölçüde değerli. Bu optimizasyonları gerçekleştirirken lokal demografiklere ve anahtar kelimelere de dikkat etmek gerekmekte.

 

Yine sektörünüzde sözü geçen, lokal olarak geçerli bir etki alanı olan sitelerde, kent ve firma rehberlerinde işletmenizin ekli olması SEO açısından önem teşkil etmekte.

 

Özetlemek gerekirse mekanların dijital pazarlama konusunda dikkat etmeleri gerekenler:

 

  • Mikro-Anlar
  • Sosyal Medya Yönetimi
  • Arama Motoru Optimizasyonu

 

olarak 3 ana başlıkta incelenebilir.

 

Sizler de konu ile ilgili yorumlarınızı, sorularınızı ve önerilerinizi bizlere iletebilir, katkı sağlayabilirsiniz.

 

Sevgiyle. 

2 Comments
  1. Yanıtla

    2004 2010 arasında webmasterlık yapan birisi olarak düşüncem; dijital dünyada ayakta durmak istiyorsan seo ile duracaksın. Eskidende seo vardı, şimdide seo.

    • mine
    • 25 Şubat 2020
    Yanıtla

    thankyou admin

Yorum Yap