Teknolojik Gelişmelerle Ortaya Çıkan Yeni Nesil Korkular

Çağın hızına ayak uyduramayan her bireyin -yani aslında hepimizin- yaşadığı endişelerden bahsedelim biraz. En popüler ve en duyulmuş olanı FOMO olan bu “yeni nesil korkular” aslında hepimizde biraz biraz mevcut. Örneğin, gelişmeleri kaçırma korkusu. Telefonunuzu bir açıyorsunuz dünyada salgın var, ülkemizde deprem olmuş, yeni bir siyasi gündem ortaya çıkmış, sadece bu kadar önemli haberler olsa neyse; yine bir ünlü haber olmuş, sevdiğiniz sitede indirim başlamış, arkadaşlarınız dışarı çıkıp hikayeler paylaşmış, sektörünüzde yeni bir araştırma yayınlanmış, siz tüm bu önemli-önemsiz bilginin arasında hayatta kalmaya çalışırken daha da yenileri türemiş ve siz şimdiden geride kalmışsınız. Herkesin her şeye yetişme çabası olduğunu iddia etmiyoruz, ama günümüzde herkesin bir seviyede bu baskıyı hissettiğini düşünüyoruz.

 

Her gün yeni bir gündemin ortaya çıktığı günümüzde, önemli bir haberi kaçırıp bunun konuşulduğu ortamda kötü hissettiğiniz ve o haberi yakalamakta geç kaldığınız için suçlu hissettiğiniz eminim ki olmuştur.

 

Tabi teknoloji ve internet dolayısıyla ortaya çıkan tek korku FOMO değil. İşte teknoloji, internet ve sosyal medya kaynaklı ortaya çıkan yeni nesil korkular:

Nomofobi

 

“No mobile phobia”dan türeyen nomofobi kelimesi, Avrupa’da intiharlara sebep olan, Türkiye’de de özellikle gençlerde çokça yaygınlaşan bir korku. Nomofobiye sahip olanlar mobil cihazlara erişemedikleri zaman ya da cep telefonu ile iletişim kuramadığı zamanlarda korku ve problem yaşar.

 

Netlessfobi

 

İnternetsiz kalma korkusu olarak geçen netlessfobide akıllı telefon taşımak yetmez, daima internete bağlı olmak gerekir.  Bu korkuya sahip bireyler internet olmayan ortamlarda büyük sıkıntı yaşar ve fiziksel tepkiler gösterir.

FOMO

 

Yazının başında da dediğim gibi FOMO kısaca gelişmeleri ve gündemi kaçırma korkusudur. Fark etmesek de hepimizde var olan bu korku ve baskı, çok üst düzeye çıktığında sürekli sosyal ağları kontrol etme, bunun için uyku ve daha da değerlisi zamanını feda etme, bu sebeple işlerini ve derslerini aksatma olarak ortaya çıkıyor. Daha detaylı bilgi için belirtileri ve çözümleri de dahil, FOMO’dan detaylı bir şekilde bahsettiğimiz yazıyı okuyabilirsiniz.

 

Teknofobi

 

Teknolojiyi ya da bilgisayar gibi karmaşık cihazları sevmemek, güvenmemek ya da istememek şeklinde ortaya çıkan bir fobi türüdür.

 

Siberfobi

 

Teknofobinin bir alt dalı olarak da geçen siberfobi, bilgisayar korkusu ya da bilgisayarlarla çalışma korkusudur.

 

Telefonfobi

 

Telefonla konuşma korkusu olarak geçen bu korkuya sahip kişilerde telefonun zil sesi bile endişe yaratabilir. Glossophia olarak geçen topluluk karşısında konuşma korkusunun bir başka çeşididir.

 

Özçekimfobi

 

Listenin en yeni ve ilginç korkularından olan özçekimfobi (selfiephobia) insanların fotojenik olmadıkları, fotoğraflarda çirkin çıktıklarını düşünmeleri ve bu duyguyu çok yoğun yaşamalarına verilen ad.

 

4 Comments
  1. Pingback: Dijital Etik – SEBB MEDYA

  2. Yanıtla

    Teknolojinin hayatımıza kattığı yeni kelimeler. Sürekli artmaya devam edecek gibi görünüyor.

  3. Yanıtla

    Bu korkuların hiçbirini daha önce duymadım bile.. Kültürlenmiş hissediyorum teşekkürler.

    • Adil Dede
    • 19 Şubat 2020
    Yanıtla

    Ne kadar çok fobilerimiz olacak öyle. Teknoloji her zaman yararlı olmuyor maalesef. Elbette bilinçli kullanma ile böyle problemler yaşayacağımızı zannetmiyorum, teşekkürler.

  4. Yanıtla

    Daha önce çoğunun ismin ibile duymamıştım 🙂 Elinize sağlık.

Yorum Yap