Sakın Bırakma: SEO!

SEO uzun vadeli bir yatırımdır. Bu sözü çok duymuş olabilirsiniz. Bu kesinlikle her şeyiyle doğru bir önerme.

Ben bunun üzerine koyarak; SEO’yu anlatırken veyahut tanımlarken, bir şirketin en çalışkan, en aktif pazarlama çalışanı olarak kişileştiriyorum onu.

 

 

Bu çalışanı alıp 3-5 ay çalıştırdıktan sonra göndermek, takdir edersiniz ki intihar olur. Şirketlerin pazarlama birimlerinde yer alan kişilere ve yöneticilere gerek eğitimlerde, gerek sohbetlerimiz sırasında, gerekse verdiğimiz hizmet süresince özellikle üzerinde durduğum 2 konu var: Öncelikle ”içerik pazarlamasını asla bırakmamaları”, paralelinde ”SEO’yu asla bırakmamaları” şeklinde.
 

Eğer web sitenizde içerik pazarlamasını durdurursanız:

 

  • Güncel ve yeni trendleri kaçırırsınız. Böylelikle eski içeriklerinizin güncellediğini yitirmesi, yeni anahtar kelimelerde yer alamama riskine sahip olursunuz.
  • Inbound marketing tarafından ele alacak olursak, güncel içeriklerinizin olmaması, web sitenizin / içeriklerinizin dijital medyada daha az paylaşılması, daha az önerilmesi ve dolayısı ile daha az inbound link elde etmenize sebebiyet verir.
  • Netvent’ten örnek verecek olursak, doğal olarak oluşturduğumuz mail listemize, haftalık olarak düzenli mailing yapıyoruz. Yaptığımız bu mailing çalışmalarında, sosyal medya paylaşımlarımızda, düzenli olarak ürettiğimiz blog, podcast vb. içeriklerimizi paylaşıyoruz. Düzenli üretim yapamadığımız zaman, kendimizden yapabileceğimiz paylaşımlar çok kısıtlı veyahut eski kalıyor.
  • Düzenli olarak web sitenizi ziyaret eden kemik kitlenizin sizi ziyaret etmesinin en temel amacı güncel ve kaliteli içerik paylaşıyor oluşunuzdur. Özellikle Google, bir web sitesini değerlendirirken organik olarak marka aramaları ile birlikte ziyaretçi çeken web sitelerini ön plana çıkarıyor. ( örn: Netvent Blog )

 

Web Sitenizin teknik geliştirme kısmını ihmal etmeyin:

 

  • Web sitenizi teknik açılan kontrol edebilmek için gayet yeterli ve ücretsiz olan birçok araç bulunmaktadır. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ , https://gtmetrix.com/ gibi araçların sizlere sunmuş olduğu önerileri göz ardı etmeyin.
  • Özellikle sayfa hızı, görsel optimizasyonları, mobil uyumluluk, AMP, PWA gibi teknik konuları kaçırmamalısınız. En basitinden Google, resmi olarak yaptığı her açıklamada, mobil uyumlu olmayan ve yavaş açılan web sayfalarını ”asla” üst sıralarda göstermeyeceğini açıklamıştır.

 

Düzenli içerik üretemiyorsanız, eskileri düzenleyin:

 

  • Şu ana kadar yeterli içeriği oluşturduğunuzu düşünüyorsunuz, yeni içerik üretemiyorsunuz; o halde var olan içeriklerinizi güncelleyerek içeriklerinizi taze tutabilirsiniz.
  • Var olan içeriklerinizin güncel gelişmeler neticesinde güncellemesini sağlamanız hem yeniden gelen ziyaretçileriniz için hem de ilk kez gelen ziyaretçileriniz için + bir değer yaratacaktır.
  • Örneğin ekonomi temelli bir siteyseniz, basit bir eklenti ile sağlayabileceğiniz ve ilgili sayfalarınızda yer alacak güncel döviz kurları size +1 değer katacaktır.
  • Eski içeriklerinizi birbiri ile alakalı konularda linkleyerek güncelleyin. Örneğin ben bu yazımdan SEO Danışmanlığı sayfamızı linkleyebilirim.

 

 

Eğer SEO yapmayı bırakırsanız:

 

Web sitenize yatırım yaptıkça ( gerek içerik, gerek yazılım, kullanıcı odaklılık, ücretli pazarlama operasyonları ile vs. ) arama motorlarından sizlere ulaşan hedef kitlenizin ne kadar farklı kelime veyahut kelime grupları ile sizlere ulaştığını göreceksiniz.

  • SEO operasyonlarınızı durdurursanız elde etmiş olduğunuz rekabet avantajınızı kaybedersiniz.
  • İnternet üretimi çığ gibi ilerlemekte. Dolayısı ile legal olan içeriklerle birlikte illegal olan içeriklerde buzdağının görünmeyen kısmı misali artış göstermekte. Bu illegal içeriklere SEO dünyasında ”spam içerik”, ”spam backlink” gibi tabirler kullanıyoruz. SEO çalışmalarınızı bıraktığınız, kontrolü bıraktığınız takdirde web sitenize gelen kötü linkler, sizin hakkınızda çıkan bütün olumsuz haberleri de kabul etmiş sayılırsınız.
  • Oluşturmuş olduğunuz backlink stratejisi tamamen rayından çıkacak ve web sitenizin organik değerleri gün geçtikçe düşmeye başlayacak.
  • SEO dünyası ben sektöre ilk girdiğim yıllarda ( 2007 ) ikiye ayrılıyordu. White Hat, Black Hat SEO olmak üzere. Lakin günümüzde bu 3 kategoriye ayrılmış durumda. White, Black ve Gray. Siyah şapkalılar tahmin edebileceğiniz üzere kısa yoldan zengin olma hayalinde olan ve işin illegal kısmı ile ilgilenen kesim. Beyaz şapkalılar tamamen doğal yollarla, kullanıcı odaklı düşünen kısım. Gri şapkalılar ise bu ikisinin tam ortasında tutunan tabiri caizse liberal kısım oluyor 🙂
  • Web sitenizin SEO çalışmalarını durdurduğunuz takdirde rakiplerinizin veyahut rakip adaylarınızın kötü niyetli olanlarına da bir fırsat vermiş oluyorsunuz. Web siteniz her an saldırıya uğrayabilir, anti SEO çalışmaları yapılabilir veyahut dijital mecralar üzerinde anti PR çalışmaları ile hakkınızda olumsuz haberler yayılmaya çalışılabilir.

 

Final:

 

Açıkçası eğer bu yazıyı okuyorsanız; SEO yapmayı bırakmamak için güçlü sebepler arayışındasınız demektir. Hal böyle iken dükkanızı işlek caddelere çıkarmaya çalışan bu çalışkan pazarlamacı arkadaşınızı bırakmayı düşünmek en büyük hata olur. Yelken eğer ters rüzgara kapılırsa, onu doğru yöne çevirmek ve ilerlemek oldukça zordur. Kaybedilen itibarı, trafiği toparlamanın maliyeti bu tip kümülatif ilerleyen çalışmalarda; yenisini kazanmaktan daha da zordur. Dolayısı ile web sitenizin ilerlemesini durdurmak veyahut geriletmek istemiyorsanız SEO yatırımlarınızı ve stratejilerini en baştan, yol yakınken düşünmekte fayda var.

4 Comments
    • mobil sohbet
    • 20 Nisan 2020
    Yanıtla

    çok doğru hocam seo uzun vadeli ve uzun soluklu bir yatırımdır. katılıyorum.

    • Emir Topaloğlu
    • 15 Mart 2020
    Yanıtla

    SEO açısından çok fazla işlem yapmak gerekiyor ama gerçekten çok önemli bir şey. SEO olmadan site olmaz.

    • Anıl Çağlıyan
    • 4 Mart 2020
    Yanıtla

    İçeriği hazırlayan kişinin ellerine sağlık. Normalde SEO açısından google üzerinde üst plana çıkmak için gereksiz anahtar kelime kullanımına yer veriliyor. Ancak içeriğiniz oldukça akıcı. Sıkılmadan sonuna kadar okunabiliyor.

    • modakadin
    • 3 Mart 2020
    Yanıtla

    Paylaşım için teşekkürler.

Yorum Yap