KOBİ’ler İçin Dijital Pazarlamada Başarılı Olma Yolları

 

Türkiye’de ve dünyada KOBİ’lerin iş yeri, istihdam ve üretim payları sebebiyle ekonomi içerisindeki hacmi, dolayısıyla önemi yadsınamaz derecede büyük. Kaynaklar, dünya genelindeki ekonomik ve siyasi konjonktürdeki değişmeler karşısında, büyük şirketlere göre daha esnek hareket edebilmesinin ve adaptasyon kabiliyetinin, KOBİ’lerin bu şekilde konumlanmasındaki önemli etkenlerden olduğunu ifade ediyor. Yani günümüzde, küçük işletme denildiğinde başarısız ve küçük ölçekte kalmaya mahkûm işletmeler değil, esnek ve dinamik yapılarıyla değişen şartlara hızla adapte olabilen, bürokrasiden görece uzak yapılarıyla daha yaratıcı bir duruş sergileyen, fırsatları değerlendirebilen yapılar akla gelmekte.

 

Hal böyleyken, aslında KOBİ’lerin pazarlama alanında da yenilikleri hızla bünyelerine alabilmelerini, gelişmeleri takip etmelerini ve dijital pazarlama mecrasını sonuna kadar sömürmelerini bekliyoruz. Fakat sonuçlar henüz beklentiyle paralel gitmemekte. Bunun sebebi KOBİ’lerin gözünden dijital pazarlamanın adeta kosmos kadar komplike görünmesi olarak algılanıyor olsa da; aslında buna bir sebep değil, bir semptom desek daha doğru olur. Bunun altında yatan esas sebepler ise, bilgi eksikliği, öz kaynak yetersizlikleri ve finansal sorunlar olarak karşımıza çıkmakta.

 

Bilgi teknolojilerini kullanma anlamında da yetersiz sayılan, yani bilişim altyapısı yetersizliği mevcut olan KOBİ’lerin; rekabet gücü kazanarak uluslararası piyasalara açılabilmeleri, tüm bu eksikliklerini kapatmakla mümkün olacak gibi görünüyor. Başucumuzda duran gerçeği, dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Microsoft’un 2014 yılında yaptığı araştırma şu şekilde ifade ediyor: “Türkiye’de de, KOBİ’ler teknolojiyi yüzde 10 daha fazla kullanırsa ciro 15 milyar dolar, istihdam 360 bin kişi artar.”

 

Buraya kadar olan kısmı özetlemek gerekirse; Türkiye’de KOBİ’ler değişime ve gelişime yönelik esneklikleri ile pazarda oldukça iyi düzeyde bir hareketlilik yaratırken, ne yazık ki kaynak yetersizliği nedeniyle özellikle ihtiyaçları olan pazarlama süreçlerini yönetmekte zorlanıyorlar.

 

  • Kendi iç dinamikleri ve odakları sebebiyle, pazarlama terimini satış ile eş anlamlı bir sözcük olarak kullanmaları; yaptıkları ölümcül hatalara bir örnek.
  • İkincil olarak; KOBİ’ler bahsettiğim eksiklikler sebebiyle, çağın gerektirdiği gibi teknoloji yoğun bir pazarlama anlayışı gerektiren ve çığ gibi büyüyen e-ticaretten yeterince faydalanamıyor (Türkiye’de e-ticaret satışları 2015’te 25 milyar TL iken, 2016’da ülkemizde e-ticaret pazarının 31 milyar TL olmasını öngörülmüştü. 2019’daki beklenti ise oldukça şaşırtıcı: 100 milyar TL! Kaynak: http://webrazzi.com/2016/05/31/facebooka-gore-turkiyede-e-ticaret-hacmi-2019da-100-milyar-tl-olacak/ ).
  • KOBİ’ler genel olarak bugünün pazarlamasının, dünün pazarlamasından oldukça farklı olduğunu biliyor olsalar da;

               -Bilgi, finans, insan, teknik alt yapı gibi kaynak yetersizlikleri,

               -Dijital pazarlamanın ve yeni teknolojilerin karmaşık gelmesi,

               -Güven eksiklikleri dolayısıyla cesaret edememeleri,

gibi aslında birbirleri ile etkileşimde olan nedenler kümesiyle boğuşuyor ve bir türlü atılması gereken adımları atamıyorlar.

 

KOBİ’ler Pazarlama Konusunda Neler Yapabilir?

Buraya kadar olan kısımdan da anlaşılabileceği gibi, KOBİ’ler için kaynaklar önemli bir kısıt. Zaman, insan gücü, alt yapı ve para. Hepsi KOBİ’ler için boşa tüketilemeyecek kadar değerli. Dolayısıyla eldeki senaryo bu iken, KOBİ’lerin izlemesi gereken pazarlama stratejisinin de buna uygun olması gerekecektir. Daha az kaynak ile, dijital platformda günümüz pazarlamasının dinamiklerini yakalayarak organik büyüme ve görünürlük sağlamanın yolu, KOBİ’ler için Inbound Pazarlamadan, yani Sosyal Medya, İçerik Pazarlaması, SEO ve Mail Marketing bileşenleri ile sağlanacak bütünleşik bir pazarlama çalışmasından geçiyor.

 

Her şeyden önce, kendi bünyesinde bir pazarlama birimi kurma yolundan çok, yöneticilerin süreçle ilgili inisiyatif aldığı ve danışmanlık ile ilerleyen bir bütünleşik pazarlama yaklaşımı, KOBİ’ler için kaynakları daha verimli kullanarak her koldan aynı anda ilerleyen bir pazarlama stratejisine sahip olmaları anlamında bir şans olacaktır. Yani ajanslardan bu konuda profesyonel danışmanlık desteği almak, KOBİ’lere bu kıyasıya yarışta bir adım öne geçme ve fark yaratma fırsatı verecektir.

 

Sen KOBİ’sin, Büyük Düşün!

Ülke ekonomisine katkıları oldukça büyük olan KOBİ’lerin, yeni pazarlama anlayışı ile artık çehrelerini farklılaştırmaları ve yapısal anlamda sahip oldukları esneklikleri bu alana daha çok yansıtabilmeleri gerekiyor. Inbound Pazarlama’nın içerisinde yer alan unsurları sonuna kadar kullanmalı ve fark yaratmalılar.

 

  • Sosyal Medya

Klasik medyada yer alamayan, medyanın reklam maliyetlerini karşılayamayan bir KOBİ sosyal medyada kitlesine ve potansiyel müşterilerine rahatlıkla ulaşabilir. Hedef kitleye ulaşma, kurumu kişileştirme, etkileşim yaratma ve şirket kültürünü yansıtma konusunda, bugün en akıllıca yollardan biri olan sosyal medya ağlarını KOBİ’lerin de aynı amaçlarla aktif olarak kullanıyor olması gerekmekte. Unutulmamalı ki, sosyal medya üretilen içeriğin yayılması ve arama motoru optimizasyonu konularında da güçlü bir etkiye sahiptir. Fakat sosyal medya, best practice’ler göz önünde bulundurularak, olması gerektiği gibi kullanılmalıdır.

social_media

  • İçerik Pazarlaması

Kullanıcı odaklı ve mutlaka mobil cihazlara uyumlu bir web sitesine sahip olmak ve bunun yanında daima güncel tutulan bir blog aracılığıyla müşterilerine ve potansiyel müşterilerine sektörleriyle alakalı faydalı bilgiler vermek; rekabetçi avantaj yaratmada KOBİ’ler için olmazsa olmazlardan.

content

  • Kreatif Çalışmalar

İnfografikler, video içerikler, e-Kitaplar, pazarlamanın gücünden faydalanmak isteyen KOBİ’ler için yaratıcı ve kullanıcının ilgisini cezbedecek bir dünya sunuyor.

creative

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Sık sık gerçekleşen güncellemeler sayesinde daha da gelişen ve akıllı hale gelen algoritmaları ile, arama motorları güçlü web siteniz ve etkili içeriklerinizle sizi üst sıralara taşımaya hazır. Siz hazır mısınız?

seo

  • Ölçümleme

Analitik kısım, vazgeçilmezimiz olması gereken ve anlattığım her şeyin çözümlendiği esas nokta. Geri dönüşleri ve atılan adımların sonuçlarını, ihtiyaç duyulan anlamlı parametrelerle ölçümlemeden bir sonraki adım atılmamalı.

amalytics

Uzun lafın kısası, dijital çağda müşteri ile iletişime ve etkileşime geçmek, yukarıda saydığımız birçok sebep dolayısıyla bu konuda bir adım geride durduğunu gözlemlediğimiz KOBİ’ler için aslında hiç de zor değil. Profesyonel danışmanlık ile bilgi ve kaynak eksikliklerini artık bir problem olmaktan çıkarabilecek olan KOBİ’ler, dijital mecrada bütünleşik pazarlama unsurlarını kullanarak büyük şirketlerle ve uluslararası arenalarda rekabet edebilir. Sanırım bu noktadan sonra tek eksik, biraz cesaret!

 

Sevgiyle.

No Comments

Yorum Yap