Bir zamanlar sosyal medyanın atası olarak adlandırılan Myspace, piyasaya çıktıktan sonra kısa süre içinde zamanına göre büyük kitleler elde etmişti. Büyük bir hızla yükselen Myspace’in çöküşü de bir o kadar hızlı oldu. Peki bu çöküşün nedeni neydi?
Myspace Tom Anderson tarafından 1 Ekim 2003’te kuruldu. Bu sitenin diğer sosyal medya sitelerinden farkı, özellikle henüz ünlü olmamış şarkıcıların ve müzik gruplarının şarkı videolarını telif hakkı ödemeden siteye yüklemelerine olanak sağlamasıydı. Öyle ki Arctic Monkeys, Lily Allen ve Calvin Harris gibi birçok şarkıcı ve müzik grubu Myspace sayesinde ünlü oldular. Kısa sürede çok büyük kitlelere ulaşan Myspace’i dünyanın en büyük medya gruplarından biri olan News Corporation, 2005 yılında 580 milyon dolara satın aldı. 6 Ağustos 2006’da site 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Fakat Myspace’ in zirvede bulunuşu çok uzun sürmedi. Şarkıcılar ve müzik grupları telif hakkı ödemek zorunda olmadıkları için siteyi müzik videolarıyla doldurdular ve Myspace sosyal medya sitesinden ziyade adeta bir reklam sitesi haline geldi. Bunun üzerine kullanıcılar Myspace’den ayrılmaya ve kullanımını daha rahat buldukları Facebook’a yönelmeye başladılar. Kısa sürede Facebook Myspace’i tahtından etti ve Myspace bu çöküşe karşı koyamadı. Şirketin değeri hızla azalmaya başladı. 2010 yılında mali krize girdi ve ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede bulunan ofislerini kapatma kararı aldı. 2011 yılında Spesific Media tarafından sadece 35 milyon dolara satın alınan Myspace, News Corporation’a toplamda 545 milyon dolar zarar ettirdi! News Corporation’un kurucusu Rupert Murdoch, Myspace’i ‘’büyük bir hata’’ olarak değerlendiriyor.
Myspace zirvede olduğu günleri özlemle anıyordu. Tekrar zirveye çıkmak için girişimlerde bulunuldu ve site 2013 yılında yeni yüzüyle yayımlandı. Ünlü şarkıcı Justin Timberlake, Myspace’in reklamını yaptı. Fakat bu girişimlerden bir sonuç çıkmadı. Myspace 11 Şubat’ta Time Inc. tarafından satın alındı ve şu an 50 milyon kullanıcı sayısına sahip. Myspace’in yerini alan Facebook’un ise kullanıcı sayısı 1 buçuk milyarı aştı!
Sonuç: Facebook Up, Myspace Down.