NFT nedir, Markalar NFT Pazarlaması Hakkında Neler Yapmalı?

Dijital pazarlama, yeni medya, platformların algoritma güncellemeleri derken benim, aynı çatı altında konumlanan ekip arkadaşlarım ve bağlantılarımın da gündeminde olan en trend konulardan birini konuşmak için buradayım. “Nedir bu NFT?” diyerek başlayacağımız ve sonrasında markaların da pazarlama danışmanlarına sorduğu: “Markalar olarak biz neler yapmalıyız?” sorusuna cevaplar arayacağımız yazımıza hoş geldiniz!

OpenSea: Bored Ape Yacht Club #2568

Yukarıda gördüğünüz gözleri pörtlemiş, ağzında büzülmüş bir sigara olan, mahkum kıyafetli maymunumuz, Adidas’ın da iş birliği yaptığı en popüler NFT koleksiyonu olan Bored Ape Yacht Club tarafından üretilmiş ve 9 Şubat Çarşamba günü saat 12.32 itibariyle koleksiyonun en uygun fiyatlı parçası olarak dikkat çekmektedir. Bakmayın benim en uygun fiyatlı olarak lanse ettiğime, 92 Ethereum fiyat etiketiyle 285.203,68 $ değere sahiptir.
Bir maymun illüstrasyon sanat eserinin yukarıda belirttiğimiz fiyat etiketine sahip olmasının altında hem kullandığı teknolojik altyapı hem sanatsal olarak özgünlüğü hem de kişiselleştirilmiş pazarlama yatıyor. Teknoloji tamam sanat da tamam ama nasıl bir kişiselleştirme var diye düşündüğümüzde ise Twitter’ın yayınladığı bir özellik olan NFT profil fotoğrafları dikkat çekiyor. Twitter’da gezinirken birçoğumuz artık kullanıcıların kendi fotoğrafları yerine NFT sanat eserlerini görüyor ve kullanıcıların da kendileriyle özdeşleştiğini düşündükleri sanat eserlerini satın almayı seçtikleri, bu yüzden profil fotoğraflarında yer vermek istedikleri anlaşılıyor. Selfielerimizin yerini bizlerle özdeşleşen ve maddi değeri bulunan özgün sanat eserleriyle değişmesinin doğuracağı bir sonuç da şu: Artık profil fotoğraflarımız dahi bir değer saklama aracı olabilir! Peki bu dijital ortamdaki sanat eserleri nasıl bu kadar büyük değerlere sahip oldu, nasıl bir teknolojik altyapısı var ve yatırımcıların yeni gözdesi artık NFT sanat eserleri mi şeklindeki sorularınızı duyuyor ve ilk konu başlığımızla siz değerli okuyucularımızı baş başa bırakıyorum:

Nedir Bu NFT?

Sanat dünyasıyla teknoloji ve finans dünyasını birleştiren NFT, “Non-Fungible Token’in kısaltmasıdır. NFT’yi, ürünlerin, hizmetlerin, eserlerin aitliğini ve özgünlüğünü içerisinde bulundurduğu akıllı kontrat sözleşmeleriyle birer kanıt oluşturan tanımlayıcı olarak adlandırabiliriz. Blokzincir içerisinde konumlanmasıyla da alım-satımı kolay ve ağüzerinde doğrulanması mümkündür. Aslında bir değer saklama aracı olması da burada söz ettiğimiz özelliklerinden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Van Gogh’un Yıldızlı Gece eseri dijital ortamda hızlıca kopyalanabilir ve .jpg – .png olarak saklanabilir. Bu nedenle blokzincir teknolojisinden önce eserlerin dijital kopyaları büyük değerlere sahip değildi. Ancak akıllı kontrat sözleşmeleri sayesinde gelen özgünlük, aitlik, doğrulanabilirlik ve değiştirilemezlik özellikleriyle beraber NFT içerisinde barındırılan her türlü sanat eseri, konser bileti, tweet ve avatarlar kullanıcıların bir değer biçebileceği ve bu değerin sorgulayıcılığının düştüğü bir altyapı içerisinde konumlanıyor. Ayrıca, sözleşmenin yapısına bağlı olarak, içerik oluşturucularının gelecekteki her yeniden satıştan telif ücreti almalarını sağlayan “akıllı sözleşmelere” de sahiptirler. Sonuç olarak NFT’ler tektir veya sınırlı sayıdadır ve özgün tanımlayıcı sözleşme kodlarına sahiplerdir. Washington Teknoloji Endüstrisi Derneği Cascadia Blockchain Konseyi başkanı ve Yellow Umbrella Ventures’ın Genel Müdürü Arry Yu ise NFT’ler hakkında tüm söylediklerimizi özetleyen bir cümle kurdu, “Aslında, NFT’ler dijital kıtlık yaratıyor” diyor kendisi.

NFT Pazarlaması
NFT Pazarlaması

En Pahalı NFT – Neden Önemli?

Yazımızın başında yer verdiğimiz maymunlar – Bored Ape Yacht Club, zenginlerin pikselleri diyebileceğimiz Cryptopunks ve havalı görünümleriyle dikkat çekerek ismini buradan alan Cool Cats koleksiyonları NFT pazarında işlem hacimleri ve yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Peki ya bir NFT ne kadar pahalı olabilir ki? 

NFT’nin rekorlar kitabı olsaydı ilk sırada yer alacak eser:

BEEPLE – ‘Everydays: The First 5000 Days’

Beeple ismiyle anılan ünlü dijital sanatçı Mike Winkelmann’ın 5000 günün her bir günü oluşturduğu çizimlerden meydana gelen ‘Everydays: The First 5000 Days’ eseri, önde gelen müzayede evlerinden biri olan Christie’s’de açık artırmayla tamı tamına 69,3 milyon dolara satılmıştır.

Satış sonucunda ilgili satış, yaşayan bir sanatçının şimdiye kadar sattığı en pahalı üçüncü eser olarak tarihe not düşülmesini sağlamıştır. Beeple’ın açık artırma sonucu satılması sayesinde aslında uzun yıllardır hayatımızda olan ancak popülerliği sınırlı olan NFT’lerin popülerlik kazanmasını hızlandırmış ve şu an okuduğunuz blog yazısının oluşmasına katkı sağlamıştır.

Markalar NFT Pazarlaması Hakkında Neler Yapmalı?

Adidas, Nike, McDonald’s, Asics, Clinique, Taco Bell, Mattel – Hot Wheels, Coca-Cola, Ray-Ban, NFL, Gucci…

Yukarıda sıraladığım markaların ortak özelliği NFT dünyasına giriş yapmış olmalarıdır. NFT projeleriyle markaların milyon dolarlık cirolar elde ettiğini söyleyebiliriz. Ancak projelerin ortak özelliği marka çatısı altında belli yol haritalarına (roadmaplere) bağlı olarak projeleri şekillendirmişler ve birçoğu sadece iş geliştirme ve pazarlama ekipleriyle değil ayrıca blockchain danışmanlarını projelere konumlandırarak NFT eserlerini piyasaya sürmüşlerdir. Markalar, NFT projeleriyle PR çalışmalarını hem yerel hem de
global olarak tanıtabilir. Ticaret ve para kazanma güdüsünün hedef kitleye yansımamasının olumlu olacağını söyleyebiliriz. Ek olarak ürün ve hizmetlerin de NFT olarak sunulduğu bir ekosistemden söz ediyoruz. Çok yakında bilet firmalarının biletlerini NFT olarak sunması veya ülkemizin ünlü müzik gruplarının konser biletlerini NFT olarak satışa sunması çok olası görünüyor. Markalar NFT pazarlaması için öncelikle PR güdüsü izleyerek dijital dönüşümlerini ve fütüristik bakış açılarını yansıtmalıdır. Fütüristik bakış açısının izlenmesi ve akabinde roadmapi belli, projenin ekibinin ve danışmanlarının halka açık, hedef kitleye aitlik hissiyatı veren bir kapsamda proje sunulmalıdır.

Neden NFT Pazarlaması?

1. Marka bağlılığı!
Inbound pazarlamanın ana hedefi marka bağlılığı yaratmaktır. NFT projeleri de bu amacı gerçekleştirmeye katkı sağlayabilir. Kişiselleştirilmiş ve aitlik hissi veren NFT’ler sayesinde kitleyle doğrudan bir bağlantı kurulabilmesi mümkündür. NFT’nin önemli bir özelliği olan “sahiplik” sayesinde müşterilerin marka bağlılıkları ellerinde bulundurdukları ve değer saklama aracı olan NFT’ler ile sağlanabilir.
2. Kapsam Genişletme
Bir müzisyen artık Spotify, Deezer, Apple Music gibi platformların yanısıra NFT olarak da yeni albümünü sunabilir. Markalar da .jpeg, .gif ve 3D yapılarda sanal ürünler ve hizmetleri müşterilerine sunarak fiziksel olarak sunduğu diğer iş kalemlerine ekleme sağlayabilir.
3. Maliyet?
Bir saat markasının nakliye maliyet, ürün kusurları nedeniyle yeniden üretim süreçleri, depolaması, ambalaj ve paketlemesi gibi bir sürü maliyeti mevcuttur. Ancak NFT olarak satışa sunulan ürünlerin ek maliyeti sadece Ethereum ağındaki işlem komisyon (gas fee) ücretleridir. Ethereum ağında zaman zaman gas fee ücretleri çok yüksek olabilmektedir. Sabah saatlerinde genellikle daha düşük olan işlem ücretlerini Etherscan üzerinden kontrol ederek ilerleyerek olası kayıpların önüne geçmenizi öneririz.

NFT ve Metaverse gibi yakın geleceğin pazarlamasında kritik rol oynayacak alanlar hakkında, dijital pazarlama uzmanlarımızdan danışmanlık alarak markanızın fütüristik dijital pazarlama çağına uyum sağlamasını sağlayabilirsiniz! Gelin 15 dakika görüşelim.

No Comments

Yorum Yap