Pazarlama Aforizmaları; ALS Farkındalık Organizasyonu

Pazarlama Aforizmaları

Pay it Forward’ filmi son dönemde gerçeğe dönüşecek deseler inanır mıydık?

Dahası bu senaryonun 700 bin kişiye ulaşacağı…

Ve hatta bu sayede amansız bir hastalık için 40 milyon dolar toplanacağı…

Sanatçıların, politikacıların, halk kahramanlarının ve halkların,

İdeolojilerin, inançların,

Siyah ve beyazların…

Bir amaç için,

İyi bir amaç için,

Birleşebileceği aklımızın ucundan geçer miydi?

ALS Ice Bucket Challenge, nam-ı diğer ALS hastalığı için buzlu kova bağış organizasyonu, bugüne kadar gerçekleşmiş diğer tüm organizasyonlara nazaran topladığı astronomik bağış rakamları ve ulaştığı kişi sayıları ile son iki haftadır sosyal medyayı sarsıyor ve görünüşe göre, bir süre daha sarsmaya devam edecek. Bu kar amacı gütmeyen organizasyon, sadece kitlelerin değil, aynı zamanda ekonomistlerin, sosyologların, reklamcıların ve bilumum her kesimden araştırmacının da ilgisini çekti.

Peki, bu organizasyonun başarısının temeli nedir?

Nasıl olur da, bir organizasyon bu kadar kısa süre içinde böyle bir kitleye ulaşabilir ve bu derece dudak uçuklatan yardımlar toplayabilir?

Inbound pazarlama esaslarına göre, 1 milyona yakın kişiyi ‘Farkındalık’ sürecinden ‘Memnuniyet’ sürecine, bu denli bir ivme ile terfi ettirmenin püf noktaları nelerdir?

İşte bu başarının ipuçları;

Sadeliğin Başarısı

Rekabet ortamının belki de en sinsi hastalığı; Karmaşık düşünme. Ne zaman yeni bir girişimde bulunsak, ilk hatamız komplike düşünmek. Çetrefilli tasarıların daha önce düşünülmediği yanılgısına düşüyor ve bu yanılgıdan başarı gelmesini bekliyoruz. Hâlbuki herkes karmaşık düşünüyor fakat basit düşünenler her zaman başarılı çıkıyor. Misal; Facebook ve Google.

Bizim söz konumuz da buna örnek teşkil etmekte. Yapılması gereken çok basit. Birileri size, başınızdan aşağı bir kova buz dökmeniz için meydan okuyor. Bu görevi bir süre dâhilinde tamamlamazsanız, ALS derneğine bir miktar bağış yapıyorsunuz.

Paylaşım Etkeni

Tabi ki bu, burada sonlanmıyor. Sizde birilerine meydan okuyorsunuz. Dolayısıyla, bu paylaşımdan ortaya çıkan bir network, viral bir patlama ile bir anda dünyanın bir ucundan diğer ucuna ulaşıyor. Tam anlamıyla paylaşım prototipi.

Zamanlama Optimizasyonu

Zamanlama tam bir nokta atışı. Sezonun yaz olduğunu ve insanların boğucu sıcaktan kurtulmak için her türlü yola başvuracaklarını düşünürsek, bir kova buzu başımızdan aşağı dökerek serinlemek ve böylece iyi bir maksada hizmet etmek, bir taşla iki kuş vurmak ile eşdeğerdir.

Kişiselleştirme faktörü

Global dünyanın kinayeli neticesi özgür ruha sahip olma ve bireyselleşmedir. Artık ‘Ben’, başlı başına bir mevzu. İş böyleyken, bireylerin ‘Ben’ etkenini temsil edebilecekleri bir platform başarıya ulaşıyor.

Son olarak ‘İyi Bir Niyet’

Günümüzün yükselen trendlerinden biri de ‘Hümanizm’ . İnsanlar kültürlerin, kökenlerin, anlayışların, inançların yani kısaca, insana ait olan her değerin tesirinin farkında. Bu etkenlere daha çok önem verilen bu ortamda, kötü duruma uzatılan yardım eli, farklılık ayırtmaksızın, her bireyin vicdanına dokunuyor ve dolayısıyla, insanlar bu harekete sadece desteklemekle kalmıyor, aynı zaman da ortak da oluyorlar.

Genel itibariyle, ALS organizasyonu, yüzyılda bir kere rastlanacak bir başarı gibi görünüyor. Fakat söz konusu etkenlere dikkat edilmesi durumunda, yeni bir sosyal medya sansasyonu yaratılabilir ve bu organizasyonun rakamlarını, belki de, ikiye katlayabilir.

 

No Comments

Yorum Yap