Renk Psikolojisini Web Sitesi Dönüşümlerini Arttırmak İçin Kullanmak

Renklerin hayatımızın her anında olduğu gibi pazarlama üzerinde de etkileri büyük. Yapılan araştırmalar, tam ürün değerlendirmelerinin %90’ının renkle ilgili olduğunu söylüyor.

Quicksprout’un kurucularından Neil Patel, renklerin satın alma eğilimleri üzerine olan etkisi hakkında “Renk, belirli bir ürünü satın alma nedenimizin %85 ini oluşturur.” diyor.. Kullanıcı davranışlarından tutun da marka bilinirliğine hatta web site dönüşümlerine kadar hemen hemen her alanda etkili olan renk unsuru hiç şüphesiz markaların pazarlama çalışmalarında doğru uygulanması gerektiren bir olgu.

Renkler, davranışlarımıza ve duygularımıza sandığımızdan daha fazla etki eder. Beyinlerimize bir dizi uyarı yaptığı gibi alışveriş alışkanlıklarımızı da etkilerler. Gözlerimiz dış dünyanın renkleri ile ilgili bilgiyi beynin görme merkezinin yer aldığı oksipital lob bölgesine iletirler. Bu bilgiler aynı zamanda duygu durumumuzun yönetildiği limbik sistem bölgelerine de aktarılır . Böylece hoşlandığımız veya hoşlanmadığımız rengin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Doğru renkleri ve doğru renk kombinasyonlarını kullanarak oluşmasını istediğiniz duygu ve düşünceleri tetikleyebilir, tüketicileri henüz sizi tanımadan hakkınızda olumlu fikirler edinmelerini sağlayabilirsiniz.

Bizler bunun farkında olmasak da gündelik yaşantımızda karşılaştığımız markaların kullandığı renkler bilinçaltımıza mesajlar gönderir. Beynimiz bu mesajlar ile duygularımızı yönlendirir.  Bu gerçeğin farkında olan markalar renk tercihlerini doğru kullanarak sizi marka fanatikleri haline getirebilirken, diğerleri yanlış kullandığı için sizi kendilerinden uzaklaştırabilir. Bu konuda bize en güzel örnekleri sosyal medya platformları veriyor. Daha önce hiç Facebook, Twitter, LinkedIn gibi devlerin neden mavi rengi tercih ettiğini düşündünüz mü?

“Nirvana” rengi olarak bilinen mavi; rahatlığı, gökyüzünü, okyanusu, uykuyu, zihni, güvenilirliği temsil eder. Mavi, beyne verdiği mesajlarla bizleri etkileşime teşvik eder. Çoğu diğer renkler tüketici dikkatini dağıtmaya eğilim gösterirken, mavi şeffaf bir arka plan olarak kaybolur. Mavi renkte tasarlanmış her web sitesi, ihtiyaçlara göre farklı renk tonlarını da kullanarak farklı mesajları iletebilir.

Birkaç örnek verecek olursak ; yenilik duygusunu kullanıcılarına verebilmek için mavi rengi kullanan Skype, şirketin modern ve zarif görünmesini sağlıyor.

Dell, HP, AT&T ve bir çok teknoloji şirketi ziyaretçilerini çekmek için ön pazarlamacılığında nirvananın avantajlarından yararlanmaktadır.  Peki neden bu şirketler enerji ve tutkuyu simgeleyen kırmızı veya turuncu renginin aksine mavi kullanıyor? Sebebi, mavinin çekici bir renk oluşu ve istikrar duygusu vererek şirketlerin etkileşimini büyük oranda arttırıyor olması.

Ziyaretçilerine güven hissi vermek için bütün ana sayfalarında mavi rengini tercih eden bir diğer şirket olan WordPress kullanıcılarının kendilerine ait blog veya web sitesi oluşturmalarını sağlıyor. Mavi ile ziyaretçilerini marka fanatiği haline getirerek etkileşimde bulunmalarını ve kendilerine güven duymalarını sağlıyor.

Aynı rengi kullanan bir başka platform olan Pandora, mavi rengini kullanıcılarının dikkatini zinde tutarak platformun içerisinde uzun süre kalmalarını hedefliyor.

Fast-food şirketleri çoğunlukla kırmızı ve sarı rengini kullanır. Bu iki renk bir araya geldiğinde insanların iştahını açtığı gözlemlenmiştir.

Kırmızı, insanların en derin ve en ilkel duygularını besler. Onları çabuk kararlar almaya ve beklentilerini arttırmaya teşvik eder. Bu renkteki objeler insanların hemen dikkatini çekmesi yanı sıra, duygusal yoğunluğu da arttırır.

Kırmızı genellikle sevgi, yaşam ve güven ile ilişkilendirildiğinde doğrudan potansiyel kullanıcıları hayat boyu süren müşterilere dönüştürür.

Aşağıdaki logolardan da görüldüğü üzere, renkler markaların başarısı için çok büyük rol üstleniyor.

İşte kafanızda tam olarak oluşması için renkleri doğru kullanan ödüllü tasarımlardan bazıları ;

Kısacası yukarıdaki örnekler gibi doğru renk ve renk kombinasyonlarını kullanarak web sitenizin dönüşümlerini arttırabilirsiniz.

Diğer blog yazılarımızda görüşmek üzere.

No Comments

Yorum Yap