Sosyal Medya Saldırı Altında mı? Instagram’a Neler Oluyor?

İnternetin keşfiyle birlikte insan hayatında çok büyük gelişmeler yaşandı. Aradığımız her şeye tek tıkla ulaşma imkanına sahip olduk. Fakat tek tıkla yetinmedik. Sosyal medya platformları doğdu. Tıklamaların sayısı arttı ve artık hayatlarımızı sosyal medyada devam ettirir hale geldik. Öyle ki; Instagram tarafından yayınlanan verilere göre her ay 1 milyardan, her gün 500 milyondan fazla kişi Instagram’ı aktif bir şekilde kullanıyor. Günlük aktif Story sayısı ise 400 milyonu aşmakla birlikte bu rakam bir zamanlar Story paylaşımlarının memleketi olan Snapchat’in aylık aktif kullanıcı sayısından 100 milyon daha fazla.

Durum böyle olunca sosyal medya platformlarında meydana gelen herhangi bir çöküntü durumunda bizler de ruhen çöküntüler yaşamaya başladık. Elinden oyuncağı alınan bir çocuk gibi, ya da nasıl betimlerseniz. Bana; ”Sosyal medya yokken insanlar neler yapıyordu?” sorusunu sıkça sorgulatan bir durum bu.

Sosyal medya platformları tabii ki kusursuz değiller, fakat genellikle yaşanan problemler kısa sürede çözüme kavuşuyor, kullanıcılar sıkıntı yaşanan platformlara kısa süre sonra tekrar erişebiliyorlardı. Fakat son zamanlarda, özellikle Instagram uzun süren çöküntüler yaşamaya başladı. Uygulamaya girmek isteyen kullanıcılar ‘’Bilinmeyen bir ağ hatası’’ ve ‘’Akış yenilenemiyor’’ gibi hata metinleriyle karşılaştılar. Bu çöküntülerin sayısı arttıkça doğal olarak kafalarda ‘’Instagram’a neler oluyor?’’ gibi sorular oluşmaya başladı.

Peki Instagram’a neler oluyor? Çöküntülerin nedeni büyük bir DDoS saldırısı mı? Herhangi bir resmi açıklama yapıldı mı? Hadi hep beraber bakalım.

Instagram’da 13 Mart Çarşamba günü, Türkiye saatiyle saat 19.15’’de (12.15 p.m. EST.) ortaya çıkan erişim sorunu bu sefer alışık olmadığımız bir şekilde saatlerce sürdü. Öyle ki, bu süre dünyanın çeşitli yerlerinde 14 saati buldu. En çok Instagram konuşulsa da bu sorun sadece Instagram’ı değil, Facebook’u, Messenger’ı, Okulus’u ve Whatsapp’ı da etkiledi.

Eğer bilmiyorsanız hatırlatmakta fayda var; tüm bu platformların aynı sorunu yaşamaları gibi başka bir ortak noktaları da var: Hepsi Facebook’un çatısı altında toplanıyor.. Bu platformlara ek olarak Facebook ile giriş yapma opsiyonu sunan Tinder ve Spotify’da da bu opsiyon denendiğinde kullanıcılar ‘’Bu özellik şu an için mevcut değil.’’ hatasıyla karşılaştılar.

Peki Facebook bu konuda neler söyledi?

Sorun henüz devam ederken Facebook şöyle bir tweet attı:

‘’Bazı kullanıcıların Facebook ailesinde bulunan uygulamalara erişme konusunda sorun yaşadığının farkındayız. Sorunu en kısa sürede çözmek için çalışıyoruz.’’

Sorunun bir DDoS saldırısıyla ilgili olabileceği düşünceleri arttıktan sonra ise şöyle bir açıklama geldi:

‘’Sorunu en kısa sürede çözmeye odaklandık, fakat sorunun bir DDoS saldırısıyla ilgili olmadığını tasdik edebiliriz.’’

Facebook’un kullanıcılarını baş rakiplerinden biri olan Twitter üzerinden bilgilendirmesi birçok insanın dalga konusu oldu. Son zamanların en çok tartışılan isimlerinden olan ve adı davalarda sanık olarak anılan Mark Zuckerberg’ün nasıl bir yol izleyeceğini merakla bekliyoruz.

Peki bu konuda sizin düşünceleriniz neler?

No Comments

Yorum Yap