Twitter’ın Güncellemesi Nedir? Ne değildir?

Kişisel bilgi güvenliği ve hesap ihlalleri kavramının en üst düzeyde konuşulduğu 2018 yılında, platformların yaptığı güncellemeler aralıksız sürüyor. Son olarak Twitter’ın da sahte hesaplarla olan mücadelesinde yeni uygulaması dikkat çekici.

 

Daha önce yüksek takipçili hesapların takipçilerinin düşeceği konuşulan, ilgili güncellemeye ait söylem gün itibariyle gerçek oldu. Şimdiye kadar toplamda 70 Milyon kullanıcının platform üzerinden atıldığını belirtelim. Geliştirilen algoritma sayesinde saptanan kullanıcılar, 340 milyonluk bir platform için cesur bir hareket olarak yorumladığımız aksiyon sonrasında Twitter üzerinden kaldırıldı.

 

 

Twitter’ın resmi sayfasında duyurduğu açıklamaya göre,

“Twitter üzerinden güven ortamı oluşturma ve sağlıklı iletişimi teşvik etme yönündeki devam eden genel çalışmalarımız kapsamında verdiğimiz hizmetin her kısmı önemlidir. Takipçi sayıları görülebilen bir özelliktir ve herkesin bu sayıların doğru olduğuna güveninin tam olmasını istiyoruz.

Yıllar boyunca durumlarında ani değişiklikler gördüğümüz hesapları kilitledik. Böyle durumlarda hesap sahiplerine ulaşıyor ve hesabı doğrulamamaları veya parolalarını yenilememeleri halinde oturum açamayacakları şekilde hesaplarını kilitli tutuyoruz.’’ Denildi.

 

Twitter hesabı neden kilitlenir?

 

Twitter bu kısım için, ‘ani bir değişiklik tespit edersek’ koşulana bağlı tutarak kullanıcıları platformdan silebileceğini belirtiyor. Ani değişikliklerden kasıtları ise,
– Çok sayıda istenmeyen yanıt ve mentionlar
– Hatalı bağlantıların gönderilmesi
veya bir hesabın attığı mention’dan sonra çok fazla sayıda engellenmesi parametreler arasında gösteriliyor.

Bu tip durumlar için Twitter’ın kayıtlı kullanıcı mailine gönderdiği güvenlik doğrulama bağlantılarına da olumlu geri dönüş alınmadan, ilgili kişilerin hesaplarını aktive etmeyeceğini belirtmiş.

 

Kilitli hesaplar bot, spam mıdır?

 

Hayır.

Kilitli hesaplar, gerçek kullanıcılar tarafından oluşturulmuş olup, ilgili doğrulama bağlantısına olumlu yanıt verememiş kullanıcılar olarak adlandırabiliriz. Kısaca Twitter bu hesapların hala aynı kişiler tarafından kontrol edilip edilmediğini doğrulamak istiyor. Ülkemizde de çok yaygın olarak manipüle edilen sistemde, bir kullanıcı birden fazla hesap açıp, RT veya beğeni göndererek sayıları manipüle edebiliyor. Normalde bu tür işlemler sahte olarak bilindiği için kabul görmüyor. Bu nedenle Twitter bu iş modeli yokmuş gibi davranıyor. Şimdi bu hesaplar da teker teker kapatılıyor.
Twitter’ın web sitesinde spam hesaplarla olan çalışmalarını ayrıca görebilirsiniz.

 

Gözlemlerimize göre;
Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın da takipçi sayısında 2.1 milyon,
Donald Trump’ın 300 bin,
Cristiano Ronaldo’nun 1.3 milyon,
Cem Yılmaz’ın 276 bin,
Justin Bieber’ın ise 3 milyon,
Danla Bilic’in 14 bin,
Rihanna’nın 900 bin azalma oldu.

 

Daha önce şirketin hukuk bölümü başkanı Vijaya Gadde tarafından yapılan açıklamada, hesapların ortalama 4 takipçi kaybedeceğini fakat popüler isimlerin ciddi bir düşüşe hazır olmaları gerektiği bildirilmişti.

 

Ayrıca ocak ayında New York başsavcısı, sosyal medyada milyonlarca sahte takipçi sattığı iddia edilen bir şirkete yönelik soruşturma da başlatmıştı. Eğer sizin de hesabınız sahte olmadığı halde Twitter tarafından silinirse, durumu Twitter’a bildirebilirsiniz. Durum anlaşıldığı takdirde, hesabınız tarafınıza geri tanımlanacaktır.

No Comments

Yorum Yap