15.03.2016’da Güncellendi.
Uzun süredir WordPress kullanmamıza rağmen WordPress hakkında yazı yazmak pek nasip olmadı. Bugünkü yazımızda sizlere dünyanın en çok kullanılan “içerik yönetim sistemi(CMS)”nin kullanımından bahsedeceğiz. WordPress, Matt Mullenweg tarafından oluşturup zaman içerisinde bütün kullanıcıların katkıları ile geliştirilmiş açık kaynaklı ve ücretsiz ( alt yapısı ) bir sistemdir.
Dünyada en çok kullanılan CMS sistemlerinden birisi olarak haliyle WordPress’in SEO dünyasındaki önemi ve yeri ayrıdır. Açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemi olan WordPress kendi içinde sağladığı pek çok kolaylık ile optimize edilebiliyor ve özelleştirilebiliyor. Eklenti, tema ve daha pek çok desteği ile alanındaki liderliğini uzun süredir koruyor. Bir istatistik vererek bu cümlemizi somutlaştırabiliriz.
Dünya üzerinde en çok trafik alan 1 milyon websitesinin %51,26’sı WordPress kullanıyor.
WordPress açık kaynak kodlu olması nedeniyle, isteyen herkes eklenti geliştirebiliyor ve WordPress’in eklenti dizinine gönderebiliyor. Dizinde SEO aramasını yaptığımızda 1513 sonuçla karşılaşıyoruz. Peki bu kadar eklenti içinde hangilerini kullanmalıyız ya da kullanmalı mıyız? En çok kullanılan ve SEO açısından işlerimizi kolaylaştıran eklentiler hangileri? Hep beraber inceleyelim.
Eklentileri kullanmak konusunda bir cevap vermek gerekirse, WordPress tabanlı sitenizde kullandığınız temanın sunduğu özellikleri iyi incelemekte fayda var. Eğer eksiklik olan bir nokta varsa, sorunu düzeltmek için çeşitli eklentiler kullanmamız gerekiyor.
Öncelikle WordPress’te eksiksiz bir SEO performansı için hangi özelliklere ihtiyacımızın olduğunu tespit etmeliyiz. Uygulayacağınız WordPress SEO Teknikleri için aşağıda yer alan maddeleri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekmektedir;
- -Title Düzenleme
- -Meta Description Düzenleme
- -Site Haritası ve Robots.txt Düzenleme
- -Akıllı Etiket Entegrasyonu
- -Sitemizde Yer Alan Görselleri SEO Uyumlu Bir Şekilde Düzenlenmesi
- -“Pagination” Özelliği ile Sayfalandırma
- -Breadcrumbs Yapısı
- -Sayfa Açılış Hızını Arttırma
- -Mobil Uyumluluk
İşte olmazsa olmaz eklentiler listemiz;
#BU ARAÇLARDA HEPSİ BİR ARADA!
Daha önce kullandığımız ve başarılı sonuçlar elde ettiğimiz en iyi WordPress SEO eklentilerini aşağıda sıralıyoruz. Eklenti kullanımını, ayarlarını yukarıda paylaştığımız maddeler dahilinde gerçekleştirebilirsiniz.
1. Yoast
Ücretsiz kısıtlı sürümü ve ücretli sürümü ile dünya üzerinde en çok kullanılan WordPress SEO eklentileri arasında yer alan Yoast; akıllı etiket entegrasyonundan, profesyonel ve teknik site haritası oluşturma özelliklerine kadar pek çok alanda işimizi kolaylaştırıyor. Bütünleşik bir SEO eklentisi konumunda. WordPress SEO by Yoast kullanımı ile ilgili detaylı ve resimli rehberi ilerleyen aylarda sizlerle paylaşacağız.
Dünya üzerinde en çok kullanılan ve neredeyse her WordPress kurulumundan sonra yüklenen ilk eklentilerden bir tanesi olan All in One SEO Pack, site içi SEO konusunda pek çok konuda tıpkı Yoast gibi işimizi kolaylaştırıyor. Türkçe desteği ile ülkemizde sık tercih edilen WordPress SEO eklentilerinden.
3. wpSEO
Yoast ve All in one SEO gibi sık kullanılan SEO eklentilerinden olan wpSEO ile Yoast ve All-in-one SEO gibi sitenizle ilgili SEO ayarlarınızı yapabilirsiniz.
4. SEO Ultimate
Son zamanların hızlı bir büyüme gösteren eklentileri arasında yer alan SEO Ultimate, WordPress eklenti dizininde yer alan verilere göre 200 binden fazla sitede kullanılıyor. “Hepsi bir arada” adlandırabileceğimiz SEO Ultimate ile sitenizin SEO performansınızı artırabilirsiniz.
#SİTE HARİTASI EKLENTİLERİ
5. XML Sitemap & Google News Feeds
Site haritası oluşturma konusunda kullanabileceğiniz ve sadece bu konuda destek sağlayan XML Sitemap & Google News Feeds eklentisi bu konuda popüler eklentiler arasında yer alıyor.
6. Better WordPress Google XML Sitemaps
Site haritası ile ilgili pek çok teknik detayı (frequency, part) ayarlayabilmenizi sağlayan Better WP Google XML Sitemaps 100 binden fazla sitede aktif olarak kullanılıyor.
#AKILLI ETİKET EKLENTİLERİ
7. All in One Schema.org Rich Snippets
Sitenizin akıllı etiket entegrasyonu konusunda kullanabileceğiniz bir eklenti olan All In One Schema.org Rich Snippets ile arama sonuç sayfalarında tıklanma oranlarınızı arttırabilir, arama motoru yazılımlarının sitenizi daha kolay dolaşmasını sağlayabilirsiniz.
Özellikle ürün, inceleme üzerine yoğunlaşan WordPress tabanlı siteler için oldukça kullanışlı bir eklenti. WP Product Review eklentisi ile ürün/servis incelemesi yapabilirsiniz. Akıllı etiket entegrasyonu ile arama motorlarına içerik alanınızı tanıtabilirsiniz.
WP Social SEO Booster eklentisi ile Open Graph başta olmak üzere sosyal medya ile ilgili akıllı etiketlerle birlikte mikro data etiketlerini de desteklemektedir.
#RESİM OPTİMİZASYONU
Pek çok site sahibi görsel yüklerken “alt” (açıklama), title (başlık) etiketi, görsel ismi gibi bazı detayları görmezden gelebiliyor. Bu eklenti ile birlikte yüklediğiniz görsellere “alt” ve “title” etiketini otomatik olarak ekleyebilirsiniz.
#SİTE HIZINIZI KATLAYABİLİRSİNİZ!
11. WP Super Cache
Sitenizin daha hızlı yüklenmesi ve sayfa açılış hızınızı arttırmak için kullanabileceğiniz bir eklenti olan WP Super Cache, oldukça kolay bir şekilde kullanılabiliyor.
#SİTE İÇİ OPTİMİZASYON
Site içi linkleme konusunda özellkle WordPress tabanlı haber sitelerinde gördüğümüz bir eklenti olan SEO Smart Links, girdiğiniz kelime öbekleriniz yazılar içinde otomatik olarak bulup, istediğiniz linke yönlendirebiliyor.
Site içinde zaman zaman değişiklikler yapıyoruz. Bazı sayfaları siliyoruz, ancak site içinde linkleme yaptıysak çeşitli hatalara sebep verebiliyoruz. Site içinde kırık linkleri otomatik olarak tespit etmek için kullanabileceğiniz kullanışlı bir eklenti olan Broken Links’i tavsiye ediyoruz.
Yukarıda anlattığımız silinen sayfaları ve kırık linkleri tespit ettikten sonra, 301 yönlendirmesi kullanmak mantıklı olacaktır. Zira index alan bir sayfanızın 404 hatası vermesi, istenilen bilginin silindiğini göstermektedir. O bilginin yerine benzer, başka bir sayfaya ya da ana sayfaya kullanıcıyı yönlendirmek en iyi çözüm olacaktır.
Google’ın son yayınladığı “Mobil Uyumluluk” güncellemesinin ardından uzun süredir bahsettiğimiz ve önemine vurgu yaptığımız sitenizin mobil uyumlululuğu artık resmi bir hal aldı.
WordPress sitenizin mobil uyumluluğu konusunda problem yaşıyorsanız WordPress Mobile Pack’i kullanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Neden Kurumsal SEO Danışmanlığı almalısınız?
WordPress SEO eklentileriyle ilgili yazımızın sonuna geldik. İlerleyen günlerde eklentilerle ilgili detaylı bilgilere, eklenti ayarları ile ilgili püf noktalara, WordPress’te uygulayabileceğiniz SEO tekniklerine, SEO uyumlu Tema incelemelerine yine bloğumuz üzerinden ulaşabilirsiniz.