15 Kural İle Arama Sonuçlarını Domine Etme Rehberi

Geçen hafta 2018 yılında SEO uyumlu yazı yazma konusuna değinmiştim. Şimdi biraz daha derine inelim ve arama sonuçlarında önde gelen bir siteye sahip olmak için yapılması gerekenleri inceleyelim.

Öncelikle sitenizin aramalarda en üst sıralarda yer almasına etki eden 3 ana faktörden bahsedeceğim:

  • Otorite

Otorite kaliteyle bağlantılıdır. Eğer siteniz kaliteliyse, otoriter olma yolunda önemli bir avantaja sahip demektir. Bir sitenin otoritesini belirleyen iki faktör Domain Otoritesi ve Domain Skorudur.

  • İçerik

İçerik kraldır diyerek kısaca anlatabiliriz bunu ama biz öyle yapmayacağız. Günümüzde içerik tek kelimeyle harika olması gerekir. Böylece bir değeri olur ve ziyaretçilerin daha fazla kalmasını, sonrasında ise bu içeriği paylaşmak istemelerini sağlar. Daha çok etkileşim, daha çok ziyaretçi ve aramalarda daha yükseklerde bulunmak anlamına gelir.

  • İndeks Yaşı

SEO’nun ana yapı taşlarından bir diğeri ise indeks yaşıdır. Her ne kadar diğer faktörler, site yaşının etkisini gölgede bıraksa da sitenizin içeriklerinin geçmiş performansları ve backlinklerin kalitesi hala çok önemli. Ve bunlar zamanla olan şeyler, bir anda kısa yoldan sonuca ulaşamazsınız.

 

2018’de SEO İçin 15 Kural

1- Sitenizin Hızına Değer Verin

Sitenizin hızı, ziyaretçilerinizi iyi ağırlamak açısında önemlidir. Google Page Speed Insights’ı kullanarak alan url’nizde ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapabilirsiniz. Sitenizin hızını geliştirmek için bakacağınız yerlere gelince, işte karşınızda:

  • Server’ın isteğe verdiği yanıt süresini kısaltın,
  • İşlemleri sınırlayan CSS ve JavaScript kodların sitenizden eleyin,
  • Mümkün olduğunca JavaScript, CSS ve HTML kodlarını minimize edin,
  • GZip gibi sıkıştırma programları kullanın,
  • Kalitesini düşürmeden boyutunu azaltmanızı sağlayacak resim düzenleyiciler kullanın.

 

2- İçeriklerinizi Dağıtabileceğiniz Bir Ortam Kullanın

Domaininizin otoritesini yükseltmek adına içeriklerinizi olabildiğince çok kişiye ulaştırmanız gerekir. Bu nedenle Amazon’un CloudFront’u gibi bir içerik dağıtım network’ü (CDN) kullanın. CDN’ler içeriklerinizi birçok server’a yakından uzağa doğru olacak şekilde ilişkilendirerek dağıtır.

 

3- Değer Katan Yararlı İçerikler Üretin

Ürettiğiniz tüm içerikler harika olmalı. Mükemmel içerikler üretin ve bunu yaparken kolaya kaçmayın. Her geçen gün Google daha ayrıntılı analizler yapıyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken elementler var:

  • İçeriğinizi kontrol ederek, Google tarafından kopya olarak algılanmayacağına emin olun.
  • İçeriğinizi bölümlere ayırarak kolay okunabilir bir yazı oluşturun.
  • Yüksek kaliteli ve konuyla bütünlük kuran fotoğraflar kullanın.
  • Anahtar kelimelerinizi akıllıca kullanın fakat çok fazla kullanmaktan uzak durun.
  • İhtiyaca yönelik yönlendirici içerikler oluşturun.
  • Arama motorları dostu doğal ve organik içerikler ortaya koyun.

 

4- Mobil Uyumlu Ve Tüm Cihazlara Hitap Eden Site Kullanın

Günümüzde online aramalarda mobil cihazlar masa üstü bilgisayarlara göre daha çok kullanılıyor. İçeriklerinizin mobil uyumlu olduğuna ve tüm cihazlarda iyi bir deneyim sunduğuna emin olun.

 

5- Kullanıcı Deneyimini Geliştirmeye Odaklanın

Sitenizi olabildiğince kullanılması kolay bir hale getirin. Kullanıcının sayfalar arasından gezmesinin ve istediği şeyi keşfetmesinin kolay olduğu bir deneyim sunun. Sizin için birkaç önerim var:

  • Site içinde araştırmanın hızlı olmasını sağlayın,
  • Sitenizi görsellerle doldurmayın, birçok kişinin yaptığı hatalardan biri bu. Ne kadar renkli o kadar iyi düşüncesi Google tarafından pek onaylanmıyor. Her şey belli bir amaca hizmet eden orantılı şekilde kullanılmalı.
  • İçeriklerinizin düzenli olması için etiketler kullanın ve içeriklerinizi kategorize edin,
  • Çok fazla pop-up kullanmaktan kaçının.

 

6- Etkileşimi Arttırmak İçin İçeriğinizi Fotoğraf, Video ve Podcat’lerle Zenginleştirin

Etkileşim sitenizin lokomotiflerinden biridir. Sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar ne kadar çok yararlı içerikle karşılaşırsa, sitede o kadar çok zaman geçirir. Google da tam olarak bununla ilgileniyor. Sitede kalma süresiyle anahtar kelimeyle olan ilgi seviyesi eşit orantılıdır.

 

7- Kelime Dizinleri İçin LSI Yani Gizli Anlamsal Index’leme Kullanın

LSI (Latent Semantic Indexing) Google’un Hummingbird uygulamalarında kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde kullanıcı aramalarında Google anahtar kelimeyle alakalı sonuçları da sunabiliyor. Böylece kullanıcı, bir sayfa geri gelip yeni bir arama yapmak zorunda kalmıyor.

LSI kullanarak anahtar kelimelerinizin fark edilme oranını arttırabilirsiniz.

 

8- Outbound Linklerin İçeriğinizle İlişkili Olmasına Özen Gösterin

İçeriğinizle ilgisi olmayan backlinklerinin takibini bırakmaktan çekinmeyin. Sadece içeriklerinizle ilgili bir link haritası çıkarın. Böylece site ziyaretçileri keşif yolculuğuna devam edebilirler.

 

9- Link Alırken Miktardan Çok Kaliteye Önem Verin

Her şeyden önce link kalitesinin sayıdan çok daha önemli olduğunu unutmamak gerekir. İçerikleriniz için link inşası yaparken, toplu alımlardan kaçının. Her zaman hedefiniz en kalitelisi olsun.

 

10- Sitenizi Online Ortamlarda Pazarlarken Her Zaman Otoriter Siteleri Kullanın

İçeriklerinizi duyurmak için Medium ve LinkedIn gibi otoriter siteleri kullanın. Bu ortamlarda hedef kitlenizi daha ayrıntılı seçebilir ve sayfanızda kalma oranı yüksek bir kitleye hitap edersiniz.

 

11- Çok Fazla Reklama Yer Vermeyin

Kimse sitesinde kocaman bir banner’la ziyaretçileri karşılamak istemez. Bu tür deneyimler ziyaretçinin gözünde sitenin değerini düşürür. Ayrıca fazla büyük reklamlar sitenizin hızını da yavaşlatabilir.

 

12- Anlaşılır CTA’ler Kullanarak Net Bir Klavuz Oluşturun

Doğru ve etkili harekete geçirme butonları kullanarak ziyaretçilerin daha çok etkileşime geçmesini sağlayın. Bu butonlar sayesinde ziyaretçiler aradıkları sayfaya direkt olarak gidebilmeli. Harekete geçirme butonlar sitenizin bütünlüğü açısında tamamlayıcı görevi görebilirler.

 

13- Aldatıcı Ve Sinsi Yöntemlere Başvurmayın

Eğer SEO’da uzun vadede yüksek hedefleriniz varsa, arama motorlarını kandırmaya yönelik değişiklikler yapmamalısınız. Google’un güvenini bir kere kaybettiğinizde yeniden kazanmak oldukça zordur. Günün sonunda Black Hat SEO teknikleri er ya da geç tespit edilmektedir.

 

14- Sitenizin Popüleritesini Arttırmak İçin Sosyal Mecralarda Sitenin Promosyonunu Yapın

Doğru kullanıldığında sosyal medya, sitenize muazzam miktarda trafik çekmenizi sağlar. Değer yarattığınız viral içerikleri bu mecrada duyurun. Doğru hedef kitleyle temas kurduğunuzda sitenizin trafiği ve dolayısıyla SEO’su da gelişecek.

 

15- İçeriklerinize İvme Kazandırma İçin Influencer’ların Desteğini Alın

Bazen içeriklerinizin ufak bir dokunuşa ihtiyacı olur. İyi içeriktir, doğru hedef kitleye hitap eder fakat insanlar tarafından fark edilmesi için hafifçe itmek gerekir. Influencer’larla çalışmak da tam olarak bu gerekli ivmeyi kazandırabilir. Tabi ki hedef kitlenize uygun bir Influencer ile istediğiniz sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sorularınızı, yorumlarınızı ve eklemek istediklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

No Comments

Yorum Yap