7 Adımda Basitçe QR Kodu Nasıl Üretilir?

Gerçekten bu blog yazısının konusu QR kodu üretmek mi?

Uzun bir süredir QR kodları, pazarlamacıların teknolojiyi konuşurken tartışmayı sevdikleri popüler “___ öldü” hikayelerinin merkezinde bulunuyor. Hani şu meşhur tartışma başlıkları var ya; “SEO öldü, X bitti, mobilin çağı geliyor”

QR kodlarının etkinliği hala tartışılmaktadır lakin kullanılmaya da devam etmektedir. Aslına bakarsanız uygulama teknolojisi açısından oldukça faydalı. Geleneksel kanalda reklamlarınıza bir hashtag yerine QR kod da verebilir ve kullanıcılarınızı istediğiniz herhangi bir platforma yönlendirebilirsiniz.

Bu blog yazısında QR kodun ne olduğunu, kendiniz ve müşterileriniz için nasıl kullanabileceğinizi bulacaksınız.

QR Kod Nedir?
QR kodları, kullanıcıların bir ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir akıllı telefon kullanarak tarayabilecekleri kare şeklindeki siyah beyaz sembollerdir.

Her QR kodu mükemmel bir kare gibi şekillendirilmemiş olsa da, çoğu zaman yukarıdaki görüntüye benzer şekilde görünürler.

Bunları genellikle doğrudan posta, tabela, reklam panoları ve hatta telefonunuzu kullanarak ekrandaki kodu hızlıca tarayabileceğiniz reklamlarda bulabilirsiniz.

QR Kodları vs Barkodlar

QR kodlarının yükselişi, geleneksel barkodların geçmişte kaldığı anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır.

Geleneksel barkodlar, işletmeler için tüketici ambalajlı ürünleri tanımlamak ve ürün stoklarını yönetmek için hala kullanılmaktadır.

Bununla birlikte, barkodlar ve QR kodları arasında – hem kullanımlarında hem de özelliklerinde – birtakım farklılıklar vardır. Öne çıkan 3 önemli fark bulunuyor;

1)Görünümlerinde farklılıklar bulunur.
Barkodlar genellikle dikdörtgen şeklinde olup, tarama cihazlarının barkod verilerini yatay olarak okumasını gerektirir. QR kodları genellikle kare şeklindedir ve verilerini dikey veya yatay olarak görüntüler.

2)QR kodları daha fazla veri tutar.
QR kodunun kare şekli nedeniyle, barkoddan çok daha fazla veri tutabilir. Aslında QR kodları, barkoddan yüzlerce kez daha fazla şifrelenmiş karakter tutabilmektedir.

3)QR kodları farklı verileri tutar.
QR kodları genellikle barkodlardan farklı olarak kullanılır. Barkodlar, anahtar ürünün bilgilerini üreticinin adı ve fiyatı gibi satış noktasında tutar. QR kodları, promosyonlar ve ürün açılış sayfaları için konum verileri ve URL’ler gibi daha pasif ve maddi olmayan ancak önemli bilgileri sunar.

QR Kodları Nasıl Çalışır?
İşin özünde, en başa gidecek olursak, Japonya’da otomotiv endüstrisi için çalışan pazarlamacılar, büyük depolama kapasiteleri ve ek bilgileri yaratıcı ve / veya ambalajın taşıyabileceğinin ötesinde tüketicilere aktarma yetenekleri nedeniyle QR kodları tasarladılar.

Yani Japonlar yapmış abi.

Bir tüketici bir yerde bir QR kodu görürse, mobil cihazlarını çıkarabilir, ücretsiz bir QR kod tarama uygulaması indirebilir ve ek bilgilere erişmek için barkodu “tarayabilir”.

Yukarıdaki görselden yola çıkarak, podcast’inizi tanıtan bir otobüs durağı reklamı oluşturmak istiyorsunuz diyelim. Basılı bir reklam üzerinde, kullanıcıların telefonlarıyla taradıklarında iTunes sayfanıza yönlendiren bir QR kodu yerleştirebilirsiniz.

Oldukça basit, değil mi?

Peki QR Kodu Nasıl Yapılır?
QR kod oluşturma süreci oldukça basittir.

1. Adım: QR kod oluşturucu bir servis kullanın;
● Kaywa
● GOQR.me
● Free QR Code Generator by Shopify
● Visualhead
● The-qrcode-generator.com
● QR Stuff
● qr-code-generator.com
● QR Code Monkey
● Create QR Code by Google App Engine

2. Adım: Tanıttığınız içerik türünü seçin.
Yukarıdaki QR kod üreticilerinden birini seçelim ve bir kampanya oluşturalım. Yukarıdaki sekiz maddede verdiğim, QR kod üretici araçlardan biri olan qr-code-generator.com’u seçeceğim.

3. Adım: Verilerinizi görünen formda girin.
Bu QR koduyla tanıtmakta olduğunuz içerik türünü seçtiğinizde, kampanyanıza uygun bilgileri girebileceğiniz bir alan veya form görünecek.

QR kodunuzun iletişim bilgilerini kaydetmesini isterseniz, e-posta adresinizi, konu satırınızı ve ilişkili iletinizi girebileceğiniz bir dizi alan görürsünüz.

4. Adım: Dinamik bir QR kodunu indirmeyi düşünün.
“Dinamik” için aşağıdaki seçeneği göreceksiniz.
Düz bir QR kodu oluşturmanın önemli bir dezavantajı, yazdırdıktan sonra içerdiği verileri düzenleyememenizdir. Ancak dinamik QR kodları ile bu verileri düzenleyebilirsiniz.

Qr-code-generator.com gibi QR kod üreticilerine ücretsiz üyelikle, dinamik bir QR kodu yazdırabilir, tarayabilir ve QR kodunu tararken ziyaretçilerinizin alacağı verileri değiştirebileceğiniz düzenlenebilir bir form tasarlayabilirsiniz.

5. Adım: Qr-code-generator.com’u kullanarak, aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi sağ üstteki düğmeyi tıklayarak QR kodumuzu özelleştirebiliriz.

Her QR kod oluşturucusunun bu tasarım seçeneğini sunmadığını unutmayın – oluşturmak istediğiniz QR koduna bağlı olarak, bazı araçları işlevlerinde sınırlı özellikler bulabilirsiniz.

Tabii ki, QR kodunuzu daha da özelleştirebilirsiniz – renkleri ayarlamak, logo eklemek, sosyal seçenekler yaratmak vb.

6. Adım: Tarama yapılabildiğinden emin olmak için QR kodunu test edin.
Özel bir QR kodu, bazı mobil uygulamaların “okuması” için zorlaştırabileceğinden, QR kodunun doğru bir şekilde okunup okumadığını kontrol etmeyi unutmayın ve tek bir telefondan daha fazlasında test ettiğinizden ve çalıştığından emin olun.

7. Adım: Performansı takip edin ve analiz edin.

Tıpkı herhangi bir pazarlama kampanyası gibi, gerçekte çalışıp çalışmadıklarını görmek için QR kodlarını kullanan kampanyayı/kampanyaları takip etmelisiniz. Her bir koddan ne kadar trafik geliyor?

Verileri bilmek, düşük performans gösteren QR kodlarını tespit etmenize ve optimize etmenize yardımcı olacaktır. QR kodlarının performanslarını dijital ortamda test edebilmek için kullanabileceğiniz en iyi servis UTM kodlardır.

QR kodları nasıl kullanılır (ve nasıl kullanılmaz)
Artık QR kod oluşturma sürecinin ne kadar basit olabileceğini gördükten sonra, QR kodunuzun gerçekten kullanılma olasılığını artırmaya yardımcı olacak en iyi çözümler hakkında konuşalım.

● QR kodunuzu, insanların taraması için uygun olduğu yerlerde görüntüleyin. Büyük afişlerde küçücük kalmasın, video reklamlarda 1-2 saniye geçmesin. Kimse durdurup da bu ne diye bakmaz!
● Mobil cihazlar için QR’nin hedef sayfasını optimize edin. Mobilin kullanım oranını unutmayın. Kullanıcının ulaşacağı hedefi optimize edin.
● Reklamlarınıza, tanıtımlarına kişilerin QR kodunuzu taramasını isteyen bir CTA ekleyin. Direkt olarak QR kodu yerleştirip bırakmayın.
● QR kodunuzu tek bir mobil tarayıcı ile sınırlamayın. Herkesin her cihazdan ulaşabileceği bir sayfanız olsun.
● Gerçekten birisinin hayatını kolaylaştırmak için QR kodunuzu kullanın. Kullanıcıların tarayacakları QR kodu neticesinde gidecekleri sayfa gerçekten değerli bir sayfa olsun. Öylesine bir sayfa koymayın!

Sorularınız olursa yorum üzerinden belirtebilirsiniz.

Sürç-i lisan ettiysek affola.

3 Comments
    • Balaban
    • 10 Mayıs 2019
    Yanıtla

    Meraba,
    Bir fotoyu karekoda çevirebilirmiyiz?

  1. Yanıtla

    QR kodu oluşturmuşdum.aktvasyon süresi dolmuş.aylık ücret istiyor.sürekli aktif kalacak ücretsiz bir kod oluşturucu site varmı.saygılar

    • bisgen
    • 26 Ocak 2019
    Yanıtla

    Bilgilendirme için teşekkürler.

Yorum Yap