Facebook’ta 10 Basit Adımda Verimli Reklam Nasıl Verilir?

Daha önceki yazımızda, Facebook üzerinden Potansiyel Müşteri Bulma Formu ile nasıl müşteri kitlenizi büyütebileceğinizi aktarmıştık. Eğer henüz okuma fırsatınız ve müşteri leadlerine ihtiyacınız varsa şimdi inceleyebilirsiniz. 🙂

Online reklamlarda ilk olarak küçük bütçelerle belirli testler yapıp sonuçlar elde etmeniz her zaman ilk önerim oldu benim.
Doğru noktayı bulduğunuzda da bütçenizin tamamını bu kısımlara aktarmak, sonradan inanılmaz kolaylık sağlıyor.
Genelde kampanyalar için var olan bütçenin küçük bir kısmını deneme amacıyla öncesinde test ederek harcamak, nasıl bir yol izleyeceğinize dair bilgi verebilir. Örneğin 100 TL’lik bir reklam bütçeniz varsa toplamda, önce 30 TL ile başlamak mantıklı olabilir.

 

1: Facebook Ads Manager (Reklam Yöneticisi) ’ı Açın.

Reklamlarınızı hep bu panel üzerinden vermeye çalışın. Hem raporlaması kolay hem de hedef kitlenizi daha detaylı seçebilirsiniz.

 

2: Amacınızı Belirleyin.

Reklam amacınız nedir? Ne elde etmek istiyorsunuz bunu belirleyin. Facebook tüm reklam modüllerini 3 aşamada sunar.

Awareness: Ürününüz ya da hizmetiniz için bir bilinirlik yaratmanız için önerilir.
Consideration: İnsanların işiniz, ürününüz ya da hizmetiniz hakkında konuşmasını sağlar. Gönderilerinize etkileşim yaratmayı amaçlar.
Conversion: Belirlediğiniz kitledeki kişilerin doğrudan ürününüzü satın almalarını, sepete eklemelerini veya belirlediğiniz farklı bir aksiyon durumuna geçmeleri için çalıştırılır.
Ben burada kişileri, Facebook üzerinden başka bir alana taşıyacağım için trafik kısmını seçtim. Siz dönüşümü de seçebilirsiniz elbette. Burada asıl parametremiz ROI oranımız tabi ki.

 

3: Hedef Kitlenizi Belirleyin.

Bu kısımda asıl dikkat etmeniz gereken nokta, hedef kitlenizin sağ üst tarafta gösterilen şekildeki büyüklüğü. Facebook size her zaman “Hedef kitleniz iyi tanımlanmış.” Diyebilir. Diyecektir de.
Buna körü körüne inanıp, 47.000.000 milyon kişilik bir kitleye reklam vermeyin tabi.
Buradaki gizli nokta kitlenizi tanımlayan barın, tam olarak şöyle olması.

 

Bu kitleniz gerçekten iyi, spesifik olarak tanımlanmış demek.

Kitleniz ne kadar spesifikleştirilmişse, CTR oranınız da o kadar yüksek olacaktır. Bu da reklam alaka düzey puanınıza yansıyacaktır. 10 üzerinden değerlendirilen alaka düzey puanı reklam maliyetlerinizin belirlenmesinde algoritmanın göz önünde bulundurduğu en büyük unsurlardan.


Hedef kitle nasıl belirlenir?

Bir makalede okumuştum. Facebook kullanıcıları tam 76 parametreye göre sınıflandırmış. Bu da demek oluyor ki ellerinde dev gibi bir veri var. İlk aşamada siz, lokasyon, yaş, cinsiyet, dil, ilgi alanları, davranışlar ve bağlantılarını hedefleyebilirsiniz. Bu sınıflandırmayı da şimdiye kadar ürününüzü ya da servisinizi satın almış kişilerin verilerinden çıkartarak oluşturabilirsiniz.

Her şey tamam da ilgi alanlarını nasıl belirleyeceğiz? Dediğinizi duyar gibiyim.
Bunun için tabi ki ön sezilerimize güvenmiyoruz.
Bunun için de şu yöntemi izleyebilirsiniz.

 

Örneğin, bir müşterinizin mail adresini alın ve Facebook search barına yazın.
Profilini bulun ve kişiyi inceleyin.
Beğendikleri sayfaları bir spreadsheet oluşturarak aktarın. Basit. Kopyala-yapıştır yöntemiyle.
Bunu birkaç müşterinize daha uygulayın.
Ardından spreadsheetinizde göz önünde olan, sıkça gördüğünüz sayfaları göreceksiniz.


 

4: Kanallarınızı Belirleyin:

Bu aşamada iki seçeneğimiz var. Ya Facebook’un öneri listesine uygun olarak ilerleyeceğiz. Ya da kendimiz manuel olarak belirleyeceğiz.
Ben genelde bu kanalları kendimiz düzenleme taraftarıyım. Reklamın nerede olması gerektiğine kendimiz karar vermemiz daha önemli bence. Eğer bu ilk reklamınızsa, Facebook veya yanında Instagram’ın da ana sayfasında var olmanız bence yeterli olacaktır.

Bunu neden söylüyorum;
– Audience Network 3. Grup reklamları her zaman iyi bir opsiyon olmayabilir.
– Instagram reklamları size karışık gelebilir. Storysi ayrı, ana sayfası ayrı formatlar gerektirdiğinden.
– Sağ sütun reklamlarının da yeniden hedefleme dediğimiz ‘retargeting’ reklamları için uygun olduğunu deneyimledim. İlk reklamda bu kısımda olmanız çok gerekmiyor.
– Ve son olarak dikkat etmeniz gereken nokta, hangi tür cihazlarda olmak istediğiniz.

 

5: Bütçenizi Belirleyin.

Küçük bütçelerle başlayın. Örneğin yukarıda dediğim gibi aylık 100 TL bütçeniz var. Hepsini girmeyin. 30 TL atın bakalım bir önce. Korkmayın belirlediğinizden üst bir rakamı harcamaz Facebook.
Bütçenizin sonucunda ölçümlemeniz gereken asıl nokta, 1- Kaç tıklama elde ettiğiniz, 2- Satış miktarınız. Genelde ortalama, tıklama oranı: 0.1-0.2% olarak değişebiliyor.
Satış oranınızda buna bağlı olarak %20 oranında olabilir.

 

6: Reklamınızı Oluşturun.

Reklamınızın görselinde yazı miktarının %20’yi geçmemesine özen gösterin. Aksi takdirde reklamınız olduğundan daha az kişiye gösterilecektir.
– Reklamınızda kişilerin güvenini sarsmamaya özen gösterin. Hatta olabildiğince doğal, gerçek fotoğraflar kullanın. Her zaman işe yarar. Zira kullanıcılar artık her yerden erişebildikleri aynı görselleri görmekten sıkıldılar.

 

7: Reklam formatınızı belirleyin.

 

Örneğin, video seçelim. Video bu aralar popüler derseniz, belki yanlış kararı verebilirsiniz.
Formatınızı seçerken de ne beklediğinizi hep göz önünde bulundurun. Vaktiyle, online sertifikalı eğitimler servisi sunan bir marka için satış yapmamız gerektiğinde çıktığımız dev bütçeli videomuz, günün sonunda çok fazla para harcamamıza rağmen satış getirmemişti. Kullanıcıların video izleme sürelerine baktığımda ise gördüğüm her kullanıcının hemen hemen videonun tamamını izlemesiydi. Herkes izlemiş ve videonun içinde kaybolup, asıl olayı unutmuşlar.

 

8: Görselinizi seçin.

Facebook kampanyanız dahilinde 6 görsele kadar promo görseli kullanmanıza imkan veriyor.
Ölçülerine dikkat etmenizde fayda var sadece.
Ve kişisel bir tavsiye olarak, artık stock fotoğraf kullanmayın derim.

 

9: Reklamınızı kopyalayın.

Reklam setlerinizi açtınız. Her şey yolunda.
Şimdi bir de o setlerin kopyalarını oluşturun.
Ve bu kopyalarda; bazı parametleri ölçümlemek amacıyla sabit tutarken bazı parametrelerinizi değiştirin. Örneğin reklam ana başlıklarında yer alan metinlerinizi ya da CTA butonlarınızı. Böylelikle kullanıcıların hangi metne, hangi butona karşı reaksiyon verdiklerini ölçümleyebilirsiniz.

 

10: ROI Nasıl Ölçülür?

Bu aşamaya kadar geldiyseniz, tebrikler. 😊

Konuya dönecek olursak, ROI harcamalarınıza karşılık ne elde ettiğinizi size gösteren birimdir.
Örneğin; bir bülten için müşteri bilgisi toplamamız gerekiyor ve oluşturduğumuz reklamda bültene kayıt almak kampanya amacımız diyelim.

1 müşteri bilgisi için harcadığımız miktar 50 kuruş.
Oranımız da şöyle oluşmuş oldu bu durumda: 0.5 TL / 1 Kayıt olarak belirlendi.
30 TL harcadığım reklamda toplamda 60 kayıt elde ettim. Eğer benim hedefim kampanya süresince 120 kayıt ise, reklam bütçemin ortalama 60 TL olacağı buradan çıkarılabilir.

Hepinize bol şans!
Facebook üzerinden reklam deneyimlerinizi ve sorularınızı bizlerle yorum olarak paylaşırsanız yanıtlamaktan mutluluk duyuyor olacağız. 🙂

No Comments

Yorum Yap