İçerik Yazarlığını Kariyer Olarak Seçmeniz için 5 Neden

içerik-yazarlığını-kariyer-olarak-seçmeniz-için-5-nedenTekrardan merhabalar

Yeni bir basım yayın dönemindeyiz.

Her geçen 24 saatte 200 bine yakın yeni baskı, tarihinden bu yana ise milyonlarcası…

İçerik yazarlığı. Yâda günümüz tabiriyle ‘Blogging’.

İnternetin not defterleri, günlükleri, akademik makaleleri…

Bu içerikler sayesinde her gün her konuda yeni bir bilgi aktarılmakla kalmıyor; o konuda yapılmış olan yanlışlar düzeltiliyor, deneyimler anlatılıyor ve eleştiriliyor.

Çok gariptir, bu kadar ciddi ve büyük bir etkileşim ve hala pek çoğumuz içerik yazarlığına bulaşmadık.

Peki neden?

Özellikle biz; teknoloji nesli, iletişim çağının çocukları… Nasıl oldu da akranımız olan bu denli interaktif bir platformdan eksik kaldık? Çünkü faydalarını bilmiyoruz, önemsemiyoruz ya da gerekli bulmuyoruz.

Bu gün bu konuyu irdelemek istiyorum. Bir de toplumumuzu içerik yazmaya teşvik etmek istiyorum 🙂

Profesyonel içerik yazarı olmanıza sebep olacak başlıca 5 neden:

–       İçerik yazmaya karar verdiğiniz ve hayatınızı bu şekilde idame etmeye başladığınızda göreceksiniz; bu işin en keyifli noktası, yataktan çıkmadan çalışma imkânına sahip olmaktır. ‘Sabah 7’de uyanmam gerekiyor’ veya ‘kravatım kirli’ gibi sorunlar hayatınızdan çıkmış oluyor. İsterseniz pijamalarınızla çalışın, ya da bütün gün uyuyup geceleyin çalışın. Bu meslek, zaman planlamasını size bırakarak çalışma hayatınızda esneklik sağlıyor.

–       Profesyonel denilince aklımıza hemen kurumsal adap ve mizaç geliyor. Vaktinde öyleydi, artık değil. Şu an binlerce farklı sektörde çalışan site var ve hepsi içeriğe ihtiyaç duyuyor. Konunuz pasta ve kurabiye mi? Veya yeni çıkan konsol oyunları mı? Bahçe ve çiçekçilik üzerine mi yazmak istiyorsunuz? Yazabilirsiniz!

Naçizane tavsiyem; kendinize 3 ana, 5 ara ve 2 joker konusu olmak üzere toplam 10 konu seçin. Genel yazılarınız ana konular üzerinden olsun fakat sıkılma durumuna karşın bu 5 konuyu da ihtimal dahilinde tutun. Baktınız işler sıkışacak, o zaman jokerleriniz olan garanti konularımıza geçiş yapın.

–       World Wide Web! İçeriğinizi bir kere bu platforma koyduğunuzda pasaport, vize ve bilet gibi işlemler olmadan saniyeler içinde bir kıtadan başka bir kıtaya ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bu hızlı ivmeye sahip iletişim ile beraber gelen sorumluluk aşikar. Fakat içeriğinizden yararlanan birinin size teşekkür etmesi kadar mutlu edici bir şey olabilir mi?

Bunun yanı sıra, sizinle ortak paydada buluşan insanlarla kurduğunuz sanal iletişimin gerçek arkadaşlığa dönüşmesi gibi bir olanağınız da var. İçerik yazarlığı size bu etkileşimi en kısa yoldan sunabilecek en güçlü araçtır.

–       Zaten içerik tedarik ederek sitelerden belirli bir ücret kazanıyorsunuz, daha fazlası neden olmasın? Ürettiğiniz bu içerikler sayesinde büyüyen arkadaş listenizden finansal çıkar sağlamak içerik yazarlığının avantajlarından biridir. Çünkü ticarette çevre, büyük önem taşır. Ekşi sözlüğün sahibi Kemal Ekşioğlu da, vakt-i zamanında bir içerik yazarıydı.

Dahası, internet üzerinden bulunabilecek, çoğu ücretsiz araç, siz uyurken dahi, size para kazandırmaya devam edebilir. Bu maddenin en fazla ilgi çekecek madde olduğunu düşünüyorum, bundan dolayı sizleri HubSpot ile yönetebileceğiniz 11 dijital pazarlama operasyonu  isimli makalemize davet ediyorum.

–       Sabah 9 akşam 5, memuriyet misali işlerde insanların en büyük sorunu motivasyonsuzluktan kaynaklanan bireysel gelişimin yavaşlaması ve çoğu zaman durmasıdır. Çünkü disiplin gibi ciddi sorunlar mevcut olmadıkça işiniz sabittir.

Bu durum içerikçiler için tam tersidir. Tabi ki bu bütün özel sektörde geçerli olsa da içerik yazarlığında bu ziyadesiyle fazladır. Çünkü insanlar sizi tanımaz ve dolayısıyla, arkadaşlık gibi duygusal bağlar sadece takipçileriniz için geçerlidir. Freelance bir iştir, uzun vadede sözleşme veya anlaşma gibi durumlar nadirdir dolayısıyla içeriğinizin verimsiz kabul edildiği noktada kendinizi tekrar kanıtlamanız için çok fazla şansınız yoktur. Ekonominin en sert kuralları geçerlidir, aksi bir durumda bu kuralların sertliğini iliklerinize kadar hissedersiniz.

Tabi her şey de olduğu gibi içerik yazarlığının da dezavantajları ve avantajları vardır. Öncelikle çalışacağınızı siz seçersiniz. Ne kadar yazı yazacağınız, ücretlendirme ve koşullar size bağlıdır, özgürlük sağlar. Bu, şayet başka bir işiniz varsa ve içerik yazmaya devam etmek istiyorsanız, boş zamanlarınızı doldurabileceğiniz ve para harcadığınız değil, para kazandığınız bir hobiniz olacak demektir.

Böyle bir rekabet ortamında bireylerin her daim tercih edilen olmaları için donanımı optimumda tutmaları yani kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Düşünsenize, işiniz bireysel gelişiminizi destekliyor ve somut olarak geri dönüş sağlıyor. İdeal bir iş için ideal bir başlangıç.

İleri seviye içerik yazarlığı herkesin harcı değil, evet. Fakat yazmanıza engel de değil. Makalenin başında da belirttiğim gibi bütün kontrol sizin elinizde. Yetileriniz, zamanınız ve isteğiniz dâhilinde içeriğinizi değerlendirebilir ve dahası bundan gelir sağlayabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

 

 

 

 

No Comments

Yorum Yap