Kurumsal Sosyal Medya Hesaplarının Yönetilmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurumsal şirketlerin günümüzde sosyal medyadan kaçınması ne yazık ki mantıklı ve mümkün değil. Fakat sosyal medyanın kendi dinamikleri nedeniyle kurumsal hesapların kişisel hesaplar gibi yönetilmesi de doğru bir yaklaşım olmuyor. Bu sebepten kişisel olmayan bu hesapların yönetiminde ciddi hatalar yapılmakta ve bazen de sosyal medyanın dinamiklerini hiçe sayacak resmiyette bir dil kullanılmakta. Özellikle kurumsal sosyal medya hesaplarının yönetiminde dikkat edilmesi gereken noktalara değinmeden önce gelin “Sosyal medya nedir?” ve “Ne için kullanılır?” sorularına göz atalım ve bilgilerimizi güncelleyelim.

Sosyal medya nedir? Sosyal medya insanların fikir, bilgi, deneyim ve günlük yaşamlarını gerek çevresi ile gerek kendisinin tanımadığı topluluklarla internet üzerinde paylaştığı mecralardır. Yani sosyal medya insan içindir, insanlar için ve insanların birbiri ile etkileşim kurması için. Aslına bakarsanız insanın dışındaki kullanımlar için çok uygun değil. Fakat milyarlarca insanın kullandığı bir dünyada kurumsal hesapların olması da kaçınılmaz. Burada bulunan sosyal medya hakkındaki bilgi elimizin altında dursun ve bu tanımdan yola çıkarak kurumsal sosyal medya hesaplarının yönetimi üzerine dikkat edilmesi gerekli noktalara göz atalım.

  • Kullanılan dili hedef kitlenize yönelik seçin.

Burada hedef kitle analizi ve segmentasyon çok önemli. Öncelikle kimlere ulaşmak istediğimizi tespit etmeli ve sonrasında o kitleyi çekecek içerik ve paylaşımlar yapmalıyız. Burada yapılan hatalardan bir kaçı:

A)Çok resmi bir dil kullanılması.

B)Kurumsal hesabın kurumsallıktan çıkacak şekilde insanlaştırılması.

Belirttiğimiz gibi insanlar için olan bir dünya. Alışverişe gittiğinizde veya yemek yediğinizde hizmet verenler sizinle nasıl iletişim kurduğunda sizlere nasıl davrandığında hoşunuza gidiyor? Çalışanın devlet dairesi gibi sizi gri bir dünyaya sokması motivasyonunuzu sıfırlayacaktır. Diğer yöne doğru çok fazla gitmek yine risklidir. Markette ilk defa gördüğünüz bir kasiyerin size arkadaşınız gibi çok samimi davranması, size şakalar yapması. Sosyal medya hesabını da bu şekilde görmek lazım; yani kullanılan dili güzel seçmeli.

  • İçerikleriniz Hep Sizden Bahsetmesin

Paylaşımlarınız hep sizden bahsetmesin, hep sizin reklamlarınız olmasın. Unutmayın insanlar ilgi alanları için faydalı şeyler bulabildikleri kurumsal hesapları takip ederler. Sürekli reklam görmeyi kim ister ki? Bunun için ilk aşamada hedef kitlemizin analizine göre faydalı ve bilgilendirici, eğlenceli içerikleri paylaşmamız gerekli ve unutmayın hep temsil ettiğiniz markadan bahsetmeyin. Örneğin bir restoran markasının hesapları ile ilgili iseniz sürekli kendi tanıtımınızı yapmayın. İlgili keyifli videolara yer verebilirsiniz, menünüzde bulunan yemeklerin yurtdışında benzerlerinden bahsedebilirsiniz. Facebook’ta 2 paylaşım kendi tanıtımınız için ise yararlı ve kendinizden olmayan içeriğin 8 tane olmasını tavsiye ediyoruz. %20’lik bir oran yani. Peki gerçekten temsil ettiğiniz marka çok resmi ise çözüm ne olmalı? İşin sırrı o zaman faydalı bilgilendirici içerikten geçiyor. Bu konuda iki karşılaştırma yapacağım. İş Bankası ve Ziraat Bankası Facebook hesaplarının yönetimi. İş Bankası https://www.facebook.com/isbankasi hesabında iştekobi sitesi kullanılarak bilgilendirici içeriğe uygun şekilde yer verilmiş. Sadece kobilere odaklanılmamış, yeri gelip girişimciler için yeri gelip satış uzmanları için faydalı bilgiler paylaşılmış. Gerektiğinde de bankanın kampanya ve duyuruları paylaşılmış. İş Bankası bu adımlarla daha etkileşimli bir Facebook sayfası yaratmayı başarmış. Ziraat Bankası https://www.facebook.com/ziraatbankasi ise biraz sosyal medya yönetiminde sıkıntılı. Paylaşımlar hep kendinden bahsediyor ve faydalı içerik yok denecek kadar az. Ziraat Bankası’nın reklamlarını neden takip edeyim? Örneğin açılan yeni şubeler paylaşılmış; bu kaç kişi için ne kadar önemlidir? İhtiyacım olduğunda o bölgede zaten şube olup olmadığını basit bir Google araması yaparak bulabiliyorum. Türkiye’de bin şubesi olduğunu düşünürsek 999 şubesinin açılışını neden görmek isteyeyim?

  • İnsanları Yanıtsız Bırakmayın

Sosyal medya etkileşim içindir. Size ilgi gösteren, soru soran, yorum yapan ve şikayet eden insanları yanıtsız bırakmayın. Bir kişi size sosyal medya üzerinden  ulaşıyor ve şikayetini iletiyorsa, müşteri hizmetlerine telefon edip sorununu iletiyormuş gibi bu kişi ile ilgilenme ve bu sorunu çözmek için çaba göstermelisiniz. Aksi durumunda hem marka algınızı aşağı doğru bir imaja yönlendirirsiniz. Yine bankalarımızdan iki örnek. Birincisi İş Bankası’nın bir paylaşımı:

isbank

Görüldüğü gibi İş Bankası Facebook üzerinden takipçilerine duyarlı ve yardımsever biçimde yanıtlar veriyor. Haydi şimdi Ziraat Bankası’na bakalım.

ziraat-bankası

Görüldüğü üzere Ziraat Bankası sosyal medya yönetimi üzerine epey uzak J .

  • Sosyal Medya’nın Faydalı Kullanımlarından Kaçınmayın

Çok fazla sosyal medya hesabı ile çok fazla dinamiği ciddi ve entegre biçimde kullanmak zorundayız. Ciddi anlamda başarılı olabilmek için bu sosyal medya platformlarının sunduğu araç özellik ve verimli kullanımlarını  “Ben kurumsalım, ne işime yarayacak?” diyerek göz ardı etmeyin. Örnek vermek gerekirse Twitter ve Instagram’da hashtag kullanımı çok yaygın ve uzun vadeli olarak faydalı. Konuyla ilgili detaya başka bir yazımda gireceğim ama hashtag’lerin önemi için Social Media Today’in https://www.socialmediatoday.com/content/importance-hashtags  yazısına göz atabilirsiniz. Kurumsal hesaplarınızda paylaşımlarınıza kitlenize ve kurumsal duruşunuza uygun hashtag’leri kullanmanız “Dijital Marka Görünümünüzü” arttıracak, sizi takip etmeyen kitlelere de ulaştıracak ve etkileşiminizi arttıracaktır.

Burada aynı markanın iki örneğini vereceğim. Birincisi Mercedes’in yurtdışı yönetimli Instagram sayfası, ikincisi Mercedes Türkiye Instagram sayfası.

mercedes

Görüldüğü gibi lifestyle, safety, luxury gibi hashtag’ler yabancı menşeili hesapta kullanılmış.

Türkiye hesabında ise ilgili jenerik hashtag’ler genelde göz ardı edilmiş.

mercedes-turkiye

Görüldüğü üzere 4 maddede kurumsal sosyal medya yönetimi hakkında ipuçlarını sizlerle paylaştım. Şirketinizin sosyal medya yönetimini ister içeride yapın isterseniz dışarıda bir ajansa yaptırın, bu noktalar çok önemlidir. Özellikle dışarıdan hizmet alıyorsanız bu ilgili sosyal medya ajansının her şeyi doğru yapabileceği anlamına gelmez. Mutlaka ara ara girip sosyal medya yönetiminde fikirlerinizi paylaşın, aklınıza takılan soruları sorun ve içerik konusunda mutlaka ajansı yönlendirin. Karşılıklı fikir alışverişi yapın. Zira hedef kitlenizi, amaçlarınızı ve hayallerinizi kimse sizlerden daha iyi bilemez. Siz onları savaş için donatın onlar sizin markanızı zafere doğru yönlendirsinler.

1 Comment
  1. Pingback: Sosyal Medya Hesapları Nasıl Yönetilmeli? | Sosyal İçerik Platformu

Yorum Yap