SEO 101: SEO’ya Giriş

1400x400

Herkese merhabalar, dün itibariyle başladığımız SEO 101 derslerimize devam ediyoruz. İlk olarak sık kullanılan ve başlangıç seviyesindeki(“SEO öğrenmek istiyorum” diyenler) kişiler için bilinmesi gereken SEO terimlerini aktarmıştık. Bugünkü yazımızda da biraz daha detaylı bir şekilde temel kavramlar üzerinden giriş yapacağız.

SEO Nedir?

Arama motoru optimizasyonu anlamına gelen “SEO” kelimesi, “Search Engine Optimization” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. SEO, arama motoru yazılımlarının siteleri sınıflandırmasına, tasniflendirmesine yardımcı olmakta ve belirli değerler doğrultusunda sıralanmalarını sağlamaktadır. Temelde Site içi SEO ve Site dışı SEO olmak üzere her iki alanda da yapılan değişiklikler sitenizin değerlerini ve sıralamalarını etkileyebilmektedir.

Site İçi SEO (On Page SEO)

Site içerisinde yapılan düzenleme ve değişiklikler arama motorlarının siteyi daha doğru okumalarını sağlamaktadır. Arama motorları bir siteyi incelerken kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurmaktadır. Yani sitede yapılan düzenlemeler kullanıcı dostu olmalı ve kullanıcıya yönelik içerik barındırmalıdır. Arama motorlarının en büyük amacı, kullanıcının istediği bilgiyi en doğru ve en hızlı şekilde sunmaktır. Uygun başlık, özgün içerik, site hızı, başlık büyüklüğü, resim büyüklüğü gibi pek çok metrik site içi SEO’yu etkilemektedir.

Site Dışı SEO (Off Page SEO)

Aslında en önemli kısımlardan biride site dışı SEO’dur. Site dışı SEO ile Site içi SEO’yu oranladığımızda Site Dışı SEO’nun bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Site dışı SEO’da kullanıcı deneyiminden, aldığınız linkin size sağladığı trafik/dönüşüm oranı gibi pek çok etken bulunmaktadır. Arama motorları bu çalışmalara müdahele etmez ve ücret karşılığında siteleri üst sıralara taşımazlar.

fda

Yukarıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsünde Dünya’nın en büyü arama motoru olan Google’a “arama motoru” şeklinde arama yaptık. İlk sırada çıkan Yandex ise görmüş olduğunuz gibi 2 yıl önce Türkiye’nin arama motoru sloganı ile açılan yeni bir arama motoru.

Google, arama sonuçlarına hiçbir şekilde müdahale etmediğini geçtiğimiz yıllarda belirtmişti. Birçok kişi buna inanmasa da yapılan bazı aramalarda Google’ın hiçbir sonuca müdahale etmediğini tamamen doğallığı sevdiğini görebilirsiniz.

Bir sitede yapılan optimizasyon işlemlerinin doğal olması gereklidir. Çünkü yukarıda örneğini vermiş olduğumuz gibi arama motorları doğal olan yapıları sever. Bir sitenin doğal yollarla yükselmesi zaman alır ancak başarıyı da beraberinde getirir. Örneğin SEO’ya yeni başlayanların sık düştüğü hatalardan bir tanesi link inşası sürecini planlamamak ve link alımlarını tarihlere yaymamak, bir anda almak.

White Hat SEO (Beyaz Şapka SEO)

Search Engine Optimization for web SEO White Hat

Beyaz Şapka anlamına gelen “White Hat” yönteminde tamamen doğal bir süreç izlenir(Title, Meta Description, URL yapısı, İçerik Optimizasyonu, Doğal Bir Link İnşası gibi.) .

Arama motorunun kurallarına tamamen uygun olarak, plan ve program çizildikten sonra SEO operasyonları başlar. Kısa vadede getirisi fazla olmamakla beraber uzun vadede, arama motorlarının istediği yapıyı oluşturduğunuz için kalıcı bir başarı yakalayabilirsiniz.

Grey Hat SEO (Gri Şapka SEO)

Meet the Press

Gri Şapka anlamına gelen “Grey Hat” yönteminde “Black Hat” ile “White Hat” yöntemleri arasında bir yol izlenir. Bu doğrultuda kısa vadede belirli bir trafik artışı hedeflenir. Gri Şapka yönteminde Beyaz Şapka yöntemlerinin olması olası bir filtre/sandbox cezası riskini en aza indirgemektedir.

En sık kullanılan Grey Hat SEO Yöntemleri;

  • -SEO Değerleri Yüksek Eski Bir Alan Adı Satın Almak
  • -Özgün İçerikler Oluşturup, Yeniden Yorumlayarak Yazmak/Oluşturmak(Spin Programları)
  • -Link Satın Almak (Doğal Yollarla Alınmış Gibi Göstermek)

Black Hat SEO (Siyah Şapka SEO)

Search Engine Optimization for web SEO Black Hat

Doğal olmayan yöntemler ile kısa sürede üst sıralara çıkmak için uygulanan yöntemlere “Black Hat SEO” denilmektedir. Burada amaç tamamen trafik almak olup, kullanıcı deneyimi açısından düşük siteler oluşturarak arama motorlarının manipüle edilmesi söz konusudur.

Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • -Sayfa içerisinde anahtar kelimeyi sık kullanmak ve özgün yazı uzunluğu ele alındığında spam görüntüsü vermemesi
  • -Çıkış Sayfaları,
  • -Programlar ve yazılımlar tarafından üretilen otomasyon içerikler,
  • -Görünmez Yazılar
  • -Hacklink (Görünmez İllegal Linkler)
  • -Sitenin altyapısında bulunan yazılımda yapılan değişiklerle arama motorlarına ve kullanıcılara aynı URL içerisinde farklı sayfalar göstermek

SEO’ya Girişte İncelemeniz Gereken Noktalar

on-page-seo-banner

  • -Anahtar Kelime İçeren ve Kullanıcı Dostu Title(Başlık) Oluşturmak (Her bir sayfa için özgün olmalı.)
  • -Anahtar Kelime İçeren ve Kullanıcı Dostu Meta Description(Başlık) Oluşturmak (Her bir sayfa için özgün olmalı.)
  • -Kullanıcı dostu URL yapıları oluşturmak. Örnek; siteadresi.com/anahtar-kelime-iceren-baslik)
  • -Kaliteli ve Kullanıcıya İstediği Bilgiyi Verebilen İçerikler Üretmek
  • -Site içi Dolaşımı Kolaylaştırmak ve Kullanıcı Deneyimini Arttırmak (Arama Motorları için de geçerlidir.)
  • -Site Haritası Kullanımı ile Arama Motorlarının Site İçi Dolaşım Hızını Arttırmak
  • Sayfa Açılış Hızına Dikkat Etmek
  • -Sitenizi Düzenli Aralıklarla Kaliteli İçerikler İle Güncellemek
  • -Otoriter SEO komüniteleri, ve geliştirdikleri metrikleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
  • SEO Gündemini Takip Etmek ve Güncellemelerin Nasıl Bir Etki Yarattığı Hakkında Bilgi Sahibi Olmak
  • -Link İnşası sürecinde Doğal Bir Yapı Kurgulamak

 

İlerleyen günlerde başlangıç seviyesindeki SEO severler için daha detaylı ve daha fazla örnekler içeren paylaşımlarda bulunacağız. Yazı ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilir ve önerilerinizi iletebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

[hs_action id=”2688″]

1 Comment
  1. Yanıtla

    Merhabalar, yazınızı seo 101 kitabını araştırırken gördün ve beğenerek okudum. Emeğinize sağlık.

Yorum Yap