SEO Gündemi: Doorway Güncellemesi ve Etkileri

seo gündemi_1200x627

2015 yılının ilk çeyreğinin sonundan itibaren arama motorlarında hareketlilik başladı. Bilindiği üzere geçtiğimiz 2 yıl arama motoru güncellemeleri açısından oldukça hareketli geçmişti.

 

 

 

 

 

Google’ın Webmaster blogunda yayınladığı gönderi ile birlikte “Doorway Pages” yani köprü sayfalar yeniden gündeme geldi. Yayınlanan Doorway güncellemesi ile birlikte köprü sayfalar kullanan sitelerin bu durumdan olumsuz etkileneceği açık bir durum. Bu güncelleme ile birlikte kullanıcıların arama davranışlarının da daha fazla takip edileceği not olarak düşülmüş. Pek çoğumuz Chrome, Android, Gmail, Youtube gibi Google ürünlerini sıklıkla kullanıyoruz. 2015 yılından itibaren öngörülerimiz, Google’ın bu platformlar üzerinden elde ettiği büyük verileri(big data) daha etkili bir şekilde kullanacağı yönünde. Zaten açıklama yapılan yazıda da “Kullanıcıların ulaşmak istediği bilgiye arama sonuçları üzerinden bir siteye giriş yaptıktan sonra hemen çıkıp diğer siteye gitmesi” şeklinde bir ifade var. Bu durumun da arama performansını olumsuz yönde etkilediği belirtilmiş.

Google yardım kaynaklarından yola çıkarak köprü sayfanın tanımı şu şekilde yapılmış;

Köprüler, belirli arama sorgularında üst sıralarda yer almaları için oluşturulan siteler veya sayfalardır. Bunlar, kullanıcı arama sonuçlarında benzer birden çok sayfaya yönlendirme yapabilmeleri ve her bir sonucun kullanıcıyı aslında aynı hedefe yönlendirmesi nedeniyle kullanıcılar açısından kötüdür. Bu sayfalar, kullanıcıları, nihai hedef kadar yararlı olmayan ara sayfalara da yönlendirebilir.

Blogda yapılan açıklamada özetle;

  • -Köprü sayfaların arama performansını düşürdüğü
  • -Kullanıcının istediği bilgiye ulaşamadan sayfadan ayrılmasının, sadece trafik çekme amaçlı sayfaların oluşturulmasının mevcut SEO durumunu olumsuz etkileyeceği
  • -Aynı ürün, içeriğe yönlendiren farklı sayfaların, farklı domain adreslerinin ve sitelerin oluşturulması gibi maddeler üzerinden tüm site sahiplerine uyarı yapılıyor.

Buradan yola çıkarak SEO çalışmalarında kullanılan, anahtar kelime odaklı sayfalar üretilerek trafik çekmenin artık mümkün olmayacağı söyleniyor.  Paravan diye tabir ettiğimiz mikro sitelerin SEO çalışmalarında bundan sonra nasıl kullanılması gerektiğine dair de uyarılar var. Güncelleme ile ilgili henüz verisel sonuçlar elde edilmese de SEO otoritelerinin öngörüleri genel olarak bu yönde.

 

Bu güncelleme sonrasında ne yapmamız gerekiyor?

Her zaman üzerine basa basa söylediğimiz üzere, kullanıcıları baz alarak SEO çalışmalarına başlamamız gerekiyor. Mevcut SEO operasyonlarımızda kullanıcıların davranışlarını Analytics, A/B testi araçları gibi analitik veriler alabileceğimiz kaynaklar ışığında hareket etmeliyiz. Paravan diye tabir ettiğimiz mikro siteler, ortaklık sunan satış sistemleri gibi sitelerin SEO operasyonlarında sayfaların tek bir adrese değil, her bir sayfanın ve içeriğin ana site üzerindeki ilgili kısmına yönlendirilmesi gerekiyor.

Bu güncelleme ile birlikte beraberinde cezaların oluşacağı da apaçık bir durum. Dolayısı ile bu güncelleme sonrasında sitelerimizi kontrol etmeli ve sadece trafik çekmek amaçlı oluşturduğumuz kaliteli içeriklerin bulunmadığı sayfaları kaldırmamız gerekiyor. Google’ın son dönemlerde yayınlamaya başladığı özelleştirilmiş güncellemeler (Panda ve Penguen dışındaki SSL, Pirate, Doorway) ile birlikte aslında bazı mesajları da almamız gerekiyor. Google’ın elde ettiği veriler, her gün gelişen yapay zekası ile birlikte daha özenli ve programlı bir şekilde yolumuza devam etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Yazımı tamamlarken 21 Nisan’da yayınlanacak olan Mobil Uyumluluk Güncellemesi’ni de hatırlatmak istiyorum. Google’ın bu şekilde bir güncellemeyi önceden duyurması ve konuya dair açık yönergeler sunması(blogu üzerinden) çok karşılaştığımız bir durum değil. Üstelik Webmaster blogunda konu ile ilgili bir widget da sunması, konu üzerine iyi bir şekilde eğilmemiz gerektiğini gösteriyor. Konu ile ilgili Searchmetrics’in yayınladığı blog yazısını okuyabilirsiniz.

Screenshot_2

Gelecek hafta mobil uyumluluk ile ilgili bir blog yazısı yayınlayacağız ve konu ile ilgili olarak detaylı bilgiler vereceğiz.

Görüşmek üzere!

[hs_action id=”2688″]

No Comments

Yorum Yap