1991 yılında ilk web sitesinin hayata geçmesi ile başlayan dijital dünya süreci, 2015 yılında yani 25. yılında daha fazla büyümeye devam ediyor. İnternet sitelerinin sayısının artması ile birlikte bu sitelerin listelenmesi ve kullanıcılar tarafından ulaşılabilir olması için dizinlerden başlayan süreç, arama motorları ile devam etti. Her geçen yıl daha fazla akıllı bir yapıya sahip olan arama motorları günümüzün vazgeçilmezleri arasına girmiş durumda. Peki arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek için yürütülen SEO’da 1991 yılında bugüne neler değişti? Konu ile ilgili olarak Keyword Eye’ın hazırladığı infografiği inceleyebiliriz. İnfografikte hem SEO topluluklarının oluşması hem de arama motorları arasında liderliği eline alan Google’ın gelişimi yer alıyor.
Ülkemize dönecek olursak; 2004-2005 senesinden itibaren gelişmeye başlayan internet sektörü (özellikle Google’ın gelmesi ve yayılması ile birlikte) yerele inmeye başlamıştı bile. Örneğin Webmaster platformlarının ilk yerli atalarından olan iyinet.com ve zone.org akabinde bunlardan sıyrılıp bir anda E-Ticaret ile birlikte gelişen r10.net… Bunlar dışında E-Ticaret sektöründe dünyada en hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldık (Weblebi ile başlayan ve Gittigidiyor, Hepsiburada, Sahibinden, Arabam vb ile devam eden). Mynet’in öncülük ettiği online platformlar ile birlikte bir çağın kapanıp diğer çağın açılışını izledik.
Yıldan yıla değil de aydan aya giderek artan internet kullanımı ile birlikte projelerin dağ üstüne dağ kurmasını izledik. Hal böyle iken bu sektörde başta Google olmak üzere diğer arama motorlarının da bizlere yeni sektörler açması gerekiyordu. Bunu fırsat bilen girişimciler SEO alanında farklılık yaratmaya ve buralardan para kazanmaya başladılar.
Günümüzde ise daha profesyonel olarak ilerleyen SEO sektörü (her ne kadar yurt dışından geride olsak dahi) gelişmeye ve beraberinde yeni sektörlere aracılık etmeye devam etmektedir. (Örn içerik, growth hacking)
Tüm dünyada internetin yaygınlaşmaya başlaması ile büyüyen sanal dünyada var olmak için de akıllı arama motoru yazılımları ve kullanıcılarımızla uyum içinde olmamız gerekiyor. 2015 yılı için tüm otoriteler dijital pazarlama süreçlerinin değişmeye başladığını, temel noktaları aynı olsa da büyük veriler ışığında özelleştirmemiz gereken pek çok alanın olduğunu söylüyor. Arama motoru yazılımlarının güncellemeleri de bunu ispatlar nitelikte. SEO konusunda Search Engine Land’de yer alan makale de aslında anlatılmak istenilenleri özetliyor.
Makale üzerinden gidecek olursak SEO Uzmanlarının 2015 yılı itibari ile SEO dışında ilgilendikleri diğer alanlar şu şekilde sıralanmış;
İçerik Geliştirme
Arama motoru yazılımlarının artık daha akıllı bir yapıda olduğunu sürekli olarak söylüyoruz. Semantik yapı ile site içerisindeki içerikleri tarayan yazılımlar, birbiri ile eş anlamlı veya bağlantılı kelimeleri ayırt edebiliyorlar. Arama motorları bunu da kullanıcı davranışları ve arama alışkanlıkları üzerinden büyük veriler toplayarak yapıyor. 400 kelimenin yer aldığı bir içeriğin ortalama oturum süresi 4 saniye ise yazılımlar bu içeriğin kaliteli olmadığını anlayabiliyor.
Özgün, kaliteli ve paylaşılabilir içerik üretirken anahtar kelime yoğunluğu SEO için çok önemli bir nokta. Dijital pazarlama süreçlerinde bu yüzden içerik ekibi SEO ekibi ile bir arada çalışmak zorunda.
Kullanıcı Deneyimi
Sitelerde kullanıcıların ortalama oturum süresi arama motorları için önemli bir nokta. Analytics kullanıyorsanız bu veriyi kolaylıkla görebilirsiniz. Buradan yola çıkarak hangi sayfalarınızın ne kadar süre ile ziyaret edildiğini görebilirsiniz. Ortalama oturum süresini uzun tutmak için günümüzde yatırım yapılan alanlardan bir tanesi de kullanıcı deneyimi. Kullanıcı deneyimi konusunda çalışmalar yaparken arama motorlarının teknik düzeni anlayabilmesi için de SEO ekibi ile birlikte çalışmak gerekiyor.
Dijital Strateji Geliştirme
Dijital pazarlama süreçleri arasında yer alan SEO, doğru anahtar kelime analizleri ile doğru kitleyi sitenize ulaştırmak için en büyük kozdur. Dolayısı ile hedeflenen kitle için çalışmalar yapıldığından dijital stratejileriniz de SEO süreçleri doğrultusunda planlanabilmektedir.
Özgün Pazarlama Aktiviteleri
Markanızı daha fazla insana ulaştırmak ve organik linkler edinmek için çeşitli kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Ürettiğiniz içeriği yaymak için de çeşitli kanalları kullanmak zorundasınız. SEO ekibinizin kurguladığı organik link edinme çalışmaları aynı zamanda PR çalışmaları niteliği taşır ve gerek sosyal medya gerekse diğer dijital kanallarda genel bir pazarlama faaliyetine dönüşür.
Ekibi Motive Etmek
Bir proje geliştirirken veya SEO hizmeti alırken elde ettiğiniz olumlu veriler (KPI, ROI gibi) çalıştığınız ekibi veya hizmet verdiğiniz müşterinizi de motive eder. SEO ekibinin her başarısı daha iyi bir dijital pazarlama adımı için gerekli motivasyonu sağlar.
BONUS: Growth Hacking!
Özellikle Twitter, Facebook ve LinkedIn’de aktif olan kullanıcılar bilirler. Bu mecralar birçok firmanın sözlerinin, görsellerinin, videolarının oradan oraya paylaşıldığı bir sosyal reklam projesi olmaya başladı. Eski bir yazımda Growth Hacking Nedir? konusuna değinmiştim. Tam olarak Growth Hacking’in profesyonel örneklerini göremesek de Onedio.com’un ve Acunn.com’un başlangıçtaki adımları yerel olarak Growth Hacking örneklerindendir. 2015 yılı itibari ile SEO hizmeti verdiğinizi iddia ediyorsanız mutlaka ama mutlaka anlamını bildiğiniz ve basit anlamda uygulayabildiğiniz yöntemlerden birisi de Growth Hacking olmalıdır.
Henüz Rusya’nın Sovyetler Birliği olduğu yılda ilk internet sitesinin yayına alınması ile başlayan gezimizde rehberden bağımsız olarak kendi yorumlarımızı da katmamız gereken en güzel ve yaşanabilir yerlerinden birisindeyiz. Son zamanlarda duyurulan güncellemeler ile birlikte kaliteyi ve paylaşılabilirliği tabiri caizse zorunlu hale getiren arama motoru devi Google’a selam olsun!
Teknoloji ile alakalı birçok konuda oldukça geriden giden ülkemizin SEO ve Dijital Pazarlama konularında akıbeti şimdilik ortalama seviyede olsa da temennimiz yerli firmalarımızın bu konuda kendilerini özgün olarak geliştirmeleridir.
İlginizi Çekebilir: Neden Kurumsal SEO Danışmanlığı almalısınız?
Değerli vaktiniz için teşekkür ederim, sürç-i lisan ettiysem affola…
Lütfen yorumlarınız ve eleştirilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin!