Site İçi SEO – Temel Yapılacak Listesi (SEO Checklist)

Site içi seo-temel yapılacaklar-01

Geçen haftalarda SEO 101 yazılarımız ile SEO’ya giriş konusunda rehber niteliğinde yazılar yazmıştık. Bugünkü blog yazımızda da site içi SEO konusunda temel bir yapılacaklar listesi oluşturduk. İlerleyen haftalarda bu konu ile ilgili yazılarımızı ve listenin devamını paylaşmaya devam edeceğiz. Site İçi SEO’da oluşturduğumuz bu liste (SEO Checklist) doğrultusunda site içi SEO performansınızla ilgili bilgiler de edinebilirsiniz. Eğer hazırsanız gelin başlayalım!

 

  1. WWW Yönlendirmesi

Bir web adresi mevcut durumda hem www ile hem de www öneki olmadan görüntülenebilmektedir.Bir sayfanın hem www öneki ile hem de www öneki olmadan açılması durumunda arama motorları yazılımı bu sayfayı kopya olarak görmekte ve bu durum site içi SEO performansınıza olumsuz yönde etki etmektedir.

Konu ile ilgili olarak hata tespiti yapmak için çeşitli Crawl yazılımlarını kullanabilir ve çıktıları inceleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise daha basit; sitenizin bir URL’ini başında WWW öneki ile denedikten sonra bir de WWW öneki olmadan yazmak. Hem WWW öneki hem de WWW öneki olmadan açılıyorsa problem var demektir!

 

Çözüm: Sitede yer alan bütün WWW öneki ile başlayan, başlayacak olan linklerin (ana sayfa dahil olmak üzere) WWW öneki olmadan https://siteadresi.com/{URL} şeklinde açılmasını tavsiye ediyoruz.

 

 

 

  1. URL Yapıları

URL yapılarını incelediğimizde SEO Uyumlu olmayan, derin URL yapları ile karşılaşabiliyoruz. Bu link yapılarını kullanıcı uyumlu bir şekilde düzenlememiz gerekiyor.

 

Örnek URL; https://siteadresi.com/request/9/anahtar-kelime

Arama motoru yazılımları, kullanıcı uyumlu ve sayfada içeren bilgiyi en kısa şekilde belirten URL yapılarını önermektedir.

 

 

Çözüm: Yukarıda belirttiğimiz bilgiye göre SEO ve kullanıcı uyumlu önerdiğimiz link yapısı;

 

 

NOT: Bazı sitelerde URL yapılarında büyük-küçük harflere ve Türkçe karakterlere rastlıyoruz.

Örnek; https://siteadresi.com/service_group/13/Di%C4%9Fer-Servisler

 

Türkçe Karakterlerin Kullanımı; Arama motoru yazılımlarının site içerisinde kullanılan link yapılarını kodlama dillerini (ASCII – UTF8 – LATIN, vb.) anlayabilmektedir; ancak dillere özgü karakterlerin kullanımı konusunda, bu karakterlerin UTF – 8 kodlamasındaki karşılıklarına çevrilmesi gerektiğini önermektedir.

 

türkçe karakter url

 

Büyük-küçük Harf Kullanımı; Arama motoru yazılımları bir linki ziyaret ederken çeşitli kontrolleri sağlarlar. Link yapınızda kullanılan büyük ve küçük harfler, UNIX tabanlı sunucularda büyük-küçük harfler kontrol edilirken çalışmakta; ancak Microsoft tabanlı sunucularda ise 404 hatası vermektedir. Bu da arama motoru yazılımlarının çeşitli hatalar almasına neden olmaktadır. Konu ile ilgili uluslararası SEO platformlarında tartışmalar yapılmış ve konu ile ilgili bilgiler verilmiştir.

Önerimiz; sitenizde yer alan tüm linklerdeki harfleri küçük harfler ile kullanmanız yönündedir.

 

 

  1. Sayfa Açılış Hızı İyileştirmeleri

loading

Kullanıcılar ve arama motoru yazılımları geç açılan siteleri erken terk etme eğilimdedir. İdeal bir sayfa açılış hızı mobilde en az 70 iken, masaüstünde en az 80 olmalıdır.

Konu ile ilgili olarak Google Pagespeed Insights aracının tespit ettiği genel hata başlıkları şu şekildedir;

  • -CSS ve Javascript dosyalarının sıkıştırılması
  • -Tarayıcı önbellekleme işlemlerinin yapılması
  • -Sitenin header yani üst kısmında bulunan, Pagespeed aracı tarafından tespit edilen CSS ve Javascript kodlarının doğrudan HTML kodlarında satır içi olarak yer almasının sağlanması
  • -Sitedeki görsellerin sıkıştırılması

Yukarıda tespit edilen hatalar, sitenin yavaş açılmasına neden olmakta ve bu durumda arama motoru yazılımları sitelerin geç açılması nedeniyle site hakkında olumsuz bir görüşe sahip olurlar.

NOT: Google, son dönemlerde sayfa açılış hızı ile ilgili olarak arama sonuç sayfalarında çeşitli testler yapmaktadır. Linklerin yer aldığı kısımda soldaki kırmızı ile yazan “Slow” sayfa açılış hızı ile ilgili bilgi vermektedir.

google serp geç açılma

 

  1. Site Haritasının Kullanılması

sitemapp

Site haritası genellikle siteadresi.com/sitemap.xml adresinden görüntülenebilir ve arama motoru yazılımları için bir rehber konumundadır. Site içerisinde yer alan tüm sayfaları, site mimarisi doğrultusunda belirtmelidir ve yeni bir sayfa eklendiğinde dinamik olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu güncellemeleri fark eden yazılımlar sitedeki değişiklikleri tarayarak güncel verileri sürekli olarak almaktadır.

Çözüm: Sitenin back-end altyapısı doğrultusunda otomatik olarak yenilenebilecek bir site haritasına ihtiyacınız bulunuyor.

 

  1. Title ve Meta Description Yapılarının SEO Uyumlu Hale Getirilmesi

 

 Title Kullanımı

title

Title alanı sayfanızın başlığını belirtir ve hem kullanıcıların kullandıkları tarayıcıda hem de arama sonuç sayfalarında doğrudan görüntülenir, sayfa ile ilgili en kısa ve özet bilgiyi sunar. Arama motoru yazılımları, her bir sayfanın başlığının özgün olmasını önermektedir. 25 ile 55 karakter arası Title kullanımı en ideal kullanımdır.

 

SEO uyumlu Title kullanımında arama motoru yazılımları ilk önce anahtar kelimenin başlık içindeki mevcut konumuna bakmaktadır ve ilk kullanılan kelimelere öncelik vermektedir.

Bu nedenle yukarıda belirttiğimiz SEO ve kullanıcı uyumlu başlık yapısı şu şekilde olmalıdır;

  • Öncelikli Anahtar Kelime + İkincil Anahtar Kelime + Site Adresi/Kısa Sloganı

 

 

Meta Description Kullanımı

meta

Meta Description alanları arama motoru sonuç sayfalarında doğrudan görüntülenmektedir ve tıklanma oranlarını arttırabilecek bir etkiye sahiptir. Arama motorları her bir sayfanın Meta Description yapısının özgün, kullanıcıya bilgi veren ve anahtar kelimeleri içeren bir şekilde kurgulanmasını önermektedir. 110 ile 155 karakter arası Meta Description kullanımı en ideal kullanımdır.

Çözüm: Kullanıcıya bilgi veren ve cümleler halinde kurgulanan, anahtar kelimeleri içeren yapı en ideal yapıdır.

 

  1. Breadcrumbs Kullanımı

location_based_breadcrumb_example_sitepoint

Ziyaretçilerimizin ve arama motorlarının site içerisindeki navigasyonlarını sağlayabilmek ve sayfaların hiyerarşisini anlayabilmeleri için Breadcrumb yapılarının kullanılması çok önemlidir. Ana sayfamız dışındaki sayfalarda Breadcrumbs yapısını kullanarak hem kullanıcıları hem de arama motorlarını yönlendirebiliriz.

 

Örnek bir Breadcrumbs yapısı;

Ana Sayfa > X Kategori >X Alt Kategori > Ürün

 

Google’ın Breadcrumbs yapısı ile ilgili sunduğu kaynağa buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Site içi SEO konusunda başladığımız yazı serisi ilerleyen haftalarda da devam edecek. Değerli yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyoruz. Sürç-i lisan ettiysek affola!

 

Görüşmek üzere!

 

No Comments

Yorum Yap