Dijital ortamda pazarlama yapan firmaların bu kadar yaygın olduğu bir zaman diliminde sosyal medya kullanımından uzak kalmak neredeyse imkânsız. Yani kısacası artık hayat ‘’sosyal medya’’ ile var. Bir şekilde çevre ile olan ilişkinize ve farklı olaylardan doğan etkileşiminize sosyal medyada yer veriyoruz. Fakat sosyal mecraları kullanırken yaptığımız bazı eksik kalan, yarım ve hatalı olan davranışlarımız da var. Asıl sıkıntı da bu tür eksikliklerimizi belirleyip nasıl üstesinden gelmemiz gerektiğini bilmektir diye düşünüyorum. Sosyal medya yönetimi yapılırken daha çok neler yaptığımız ve bunları yaparken nasıl olmasına dikkat etmemiz gerektiğidir. Bu yolu izlerken ise en çok dikkat edilmesi gereken nokta hangi konularda eksik kaldığımız, hangi konuları eksik yaptığımızdır ve bunları nasıl geliştirmemiz gerektiğidir.
1) Hedef Kitle Belirlenmemesi
Sosyal Medya da içerik pazarlaması yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta her zaman için hedef kitledir. Sunduğunuz hizmetin hedef kitleye hitap edip etmediğini belirlemek oldukça önemlidir. Bu sayede sosyal medya da paylaşım yaparken hedef kitlenizin ilgi duyduğu alanları daha kolay belirleyip algılayabilme imkânı bulabilirsiniz. İletilmek istenilen ana mesajın ne olduğu daha kolay anlaşılır. Hedef kitleye olan hitap şekliniz de oldukça önemli. Belli bir mesafe mutlaka korunmalı ancak sosyal mecralarda yapacağınız paylaşımlar ile hedef kitlenize sadece iş ile ilgili değil kendimizden de paylaşımlar yaparak bizlerde sizlerden biriyiz imajı yaratılmalıdır. Böylelikle sitenizde yaptığınız paylaşımların oranının gözle görülür bir biçimde arttığını görebilmeniz mümkün olur.
2) Yetkili Kişi Yönlendirilmemesi
Sosyal mecralarda paylaşım yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de kullanılan hizmetle ilgili herhangi bir olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olduğunda yetkili olan kişi en kısa zamanda o sürece yönlendirilmelidir. Bu alanda elbette ki bir sosyal medya uzmanından faydalanmak oldukça önemli ancak ne kadar uzman olunsa da asıl yapılan iş ile ilgili bir bilginiz yok ise bir müşterinin şikâyeti ile ilgilenmek istediğinizde yardımcı olmakta eksik kalabilirsiniz. Bu da verilecek olan cevabın gecikmesine ve sürenin uzamasına neden olur.
Bu durumda şirkete bir sosyal medya uzmanı alıp yapılan iş ile ilgili o kişiyi eğitmek mi daha kolaydır yoksa yaptığınız işi bilen kişiye mi sosyal medya yönetimi ile ilgili bilgi vermek mi?
3) Sosyal Medya Kullanımı Konusunda Çalışanların Eğitilmemesi
İkinci seçenek elbette ki süreyi kısaltmak ve karşı tarafın ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verebilmek için çok daha önemlidir. Yani az zamanda daha çok kişi ile ilgilenmek hem karşı tarafın gözünüzdeki itibarınızı arttırır hem de siz işinizi daha da etkili yapmış olursunuz. Uygun olan kişiyi bulduktan sonra sıra doğru paylaşımları yapmaya geliyor. Bu da hedef kitlenizin etkisini çekmek için daha uygun olacaktır. Paylaşımları yaparken duyarlı olmak sosyal medya da bizi takip edenlerin sayısını arttıracaktır. Çevremizde gelişen olaylara duyarsız kalmadığımızı göstermek gerekir. Bu da samimi olduğumuzun biz de sizden biriyiz demenin bir başka yolu olmalıdır.
Gerek olmadığı düşünülse bile ünlü bir düşünürün sözünü ya da o gün içerisinde toplumda çokça tartışılan bir olay ile ilgili paylaşım yapmak size hatırı sayılır derecede geri dönüş almanıza yardımcı olacaktır. Ama çok fazla da kişi çekeceğim diye yaptığınız iş ile ilgili olur olmadık paylaşımlar yapmak oldukça anlamsız olur. Her gün için mutlaka maksimum 2 paylaşım yapılmalı ve gün içerisinde de bu sayı 2 paylaşımı geçmemelidir. Yapmış olduğunuz iki paylaşımdan biri siteniz için oldukça iyi trafik sağlamış olabilir. Üçüncü bir paylaşım yapmaya gereksiniminiz olmamalıdır. Odak olunan nokta değişeceği için iyi olarak devam eden paylaşımınızın da geri plana düşme ihtimali de söz konusu olabilir. Ayrıca bir reklam için paylaşılması düşünülen görsellerde 5 taneyi geçmemelidir. Bu paylaşımlar içerisinden de en çok etkileşimi hangi reklam alıyorsa onun üzerine yoğunlaşmak daha doğru olur.
4) Özgün İçerik Kullanılmaması
Paylaşımlarınızda her zaman kendinizi yansıtmaya organik yani özgün içeriklerinizin olmasına özen göstermelisiniz. Diğerlerinin paylaştığı içerikleri sizde alıp paylaşırsanız o sitenin içeriğini taklit etmekten başka bir şey yapmamış olursunuz. Kendinize ait olan içerikle hem kendi yaptığınız işin ne olduğunu hem de çalışanlarınızı daha rahat ifade edebilme şansınız olur. Önemli olan karşılıklı güven ortamı oluşturmak olduğu için paylaşılacak olan özgün içerikleriniz ile hedef kitlenizi elinizde tutabilmeniz oldukça mümkündür. Başkalarını taklit etmeye yöneldiğiniz anda sahip olduğunuz hedef kitleyi elinizde tutmanız oldukça yüksektir.
5) Sürekli Olarak Grafiksel Tasarımların Tercih Edilmesi
Sosyal mecralarda yaptığınız paylaşımlarda grafiksel tasarımların yanı sıra gerçekliği yansıtan fotoğrafları da kullanmanız gerekmektedir. Sadece grafik ya da sadece gerçek fotoğraf kullanımında tek düzeliği ifade ettiği için pek tercih edilmemesi gereken bir olgudur. Tek düzelik kullanıcıları her zaman için rahatsız eder ve sizi takip eden kişilerin sayısında azalma olmasa da yapılan paylaşımları paylaşmaya değer görmeye bilirler. Bu sebepten ötürü kimi zaman grafik, kimi zaman gerçek, kimi zamanda her iki görsel temanın da bir arada bulunduğu paylaşımlar yapmak dikkat çekici olacaktır. Tek düze kullanım her zaman paylaşım yapanı sıkıntıya sokar.
Bütün sosyal medya kullanıcıları bu eksiklikleri yapıyor. Kendi yaptığımız işlerde bile bu tür hataların olduğunu söylemek mümkündür. Ama asıl olan bu hatalarımızı tamamen ortadan kaldıramıyorsak bile zaman içerisinde en aza indirip düzeltmeyi ve doğru yola ulaşmayı becerebilmeliyiz.