Google’da İlk Sayfada Çıkmak İçin Yapmanız Gereken 6 Hamle

Herkese merhabalar! Bugünkü blog yazımızda çoğu kişi tarafından merak edilen ve bir hesaplaması var mıdır diye sürekli araştırılan bir konuyu ele alacağız; Google’da ilk sayfada çıkmak.

(bkz: SEO nedir?)

2015 yılından itibaren SEO’da bazı şeylerin kökten değiştiğini söyleyebiliriz. SEO’nun Doğru Bilinen Yanlışları yazı serimizde bahsettiğimiz üzere artık “Linki aldım, arkama yaslandım.” devri bitti. Arama motoru yazılımları her geçen gün daha akıllı yapılarla karşımıza çıkıyorlar. Bu akıllı yapıların artık kullanıcı davranışlarını takip ettiğini, bu davranışlara göre sıralama faktörleri geliştirdikleri de yadsınamaz bir gerçek. Peki daha karmaşık bir hal alan SEO’da, ilk sayfada yer almak için neler yapmak gerekiyor?

  1. Kullanıcılarınız İçin Site Oluşturun!

Yukarıdaki paragrafımızda arama motoru yazılımlarının kullanıcı davranışları üzerinden siteleri çeşitli faktörler üzerinden değerlendirdiklerini yeniden belirtmekte fayda var. Bu nedenle sitenizi kullanıcılarınızın rahat bir şekilde kullanabileceği, istediği bilgiye en kısa sürede ulaşabileceği bir şekilde düzenlemelisiniz.  Site içi mimarinizi oluştururken bu noktaya dikkat ederseniz aslında SEO uyumlu bir yapı için de ilk adımı atmış olacaksınız.

  1. Anahtar Kelime Analizinizi Yapın!

Organik trafik anlamında iyi bir noktaya gelmek istiyorsanız kullanıcılarınızın arama yaptığı anahtar kelimeleri iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Direkt olarak ilk sayfayı hedeflediğiniz kelime veya kelimelerle birlikte long-tail diye tabir ettiğimiz uzun öbekli arama sorgularını da hedeflemelisiniz. Bunun için Google’ın anlık sorgu sonuçlarını da inceleyebilirsiniz. Anahtar kelimelerinizi listelemek için SEO analiz araçlarını tanıttığımız yazımızı inceleyebilirsiniz.

google'da ilk sıraya nasıl çıkılır

Yukarıda gördüğümüz arama sorgularında Google’da ilk sayfa için;

“Google ilk sayfada çıkmak”, “Google’da ilk sırada çıkmanın yolu”, “Google’da ilk sayfada nasıl çıkılır”, “Google’da ilk sırada çıkmak için” gibi arama sorgularının da yapıldığını görüyoruz. İçerik ürettiğiniz bir anahtar kelime ile ilgili araştırma yaparken bu kelimeleri de içeriğinizde kullanmanız size fayda sağlayacaktır.

3. Site İçi SEO’nuzu Eksiksiz Yapın!

Arama motoru yazılımları son yayınladıkları güncellemeler doğrultusunda yeni yayına giren, mevcut SEO operasyonlarını yürüten siteler için açık bir mesaj vermeye başladılar; “Site içi SEO’nuzu tamamlamadan operasyonlarınıza başlamayın!”

İlk maddede belirttiğimiz kullanıcılar için sitenizi optimize etmeniz yönünde salık verdiğimiz konuları iyi incelemelisiniz. Gün geçtikçe artan internet sitesi sayısı nedeniyle, arama motoru yazılımlarının yükü de artıyor. Bu nedenle arama motoru yazılımlarının işini teknik tarafta ne kadar kolaylaştırırsak bizim için o kadar iyi olacaktır.

Bir önceki hafta yayınladığımız SEO yazımızda, Site İçi SEO ile ilgili temel yapılacaklar listesi oluşturmuştuk. Bu yazı serimiz ilerleyen haftalarda da devam edecek. Bu yazı serimizdeki maddeleri uygulayarak site içi SEO’da eksiksiz bir yapı oluşturabilirsiniz.

4.  Site İçi İçeriklerinizi Optimize Edin!

içerik optimizasyonu

Anahtar kelime analizinin ardından site içi içeriklerinizle ilgili planlama yapmanız gerekiyor. Kullanıcılarınızın ihtiyaçlarına çözüm bulan, arama yaptıkları konularla ilgili en iyi bilgiyi bulabilecekleri içerikleri üretmeniz ve sunmanız gerekiyor. “Özgün içerik” diye tabir ettiğimiz ve kullanıcılar için üreteceğiniz içeriklerde neler yapmanız gerektiği ile ilgili bilgiyi, bu konu üzerine yazdığımız yazımızı okuyarak uygulayabilirsiniz. Kullanıcılar için içerik üretirken SEO anlamında da dikkat etmeniz gereken nokta, anahtar kelime yoğunlukları. Burada yapmanız gereken, sadece anahtar kelimeleri kullanarak spam içerikler üretmek değil, en iyi şekilde kullanıcıya hitap eden içerikler üretmek. İyi bir içerik ürettiğinizi düşünüyorsanız ve anahtar kelime yoğunluğunuzu öğrenmek istiyorsanız konu ile ilgili olarak anahtar kelime yoğunluğunu ölçen araçları kullanabilirsiniz.

Artık Google, kendisinin kullanıcıya en hızlı en iyi bilgiyi sunmak için çalıştığı gibi, sitelerin de bu doğrultuda çalışmasını istiyor ve buna göre sıralama faktörlerini belirlediğini söylüyor!

5.  Rakiplerinizi Belirleyin ve Analiz Edin

rakip analizi nasıl yapılır

Site içi SEO’nuzu eksiksiz bir şekilde planladınız, anahtar kelime analiziniz gerçekleştirdiğiniz, kullanıcılar doğrultusunda sitenizi optimize ettiniz. Peki rakiplerinizi takip ediyor musunuz? Hangi SEO değerlerine sahip olduklarını, hangi anahtar kelimelerde pozisyon aldıklarını güncel olarak inceliyor musunuz? Link aldıkları siteleri, nasıl link aldıklarını tespit edebiliyor musunuz?

İşte yukarıda yönelttiğimiz tüm soruların cevabı için rakiplerinizin SEO değerlerinden başlamak üzere, site içi SEO performansında sizden hangi noktalarda önde, hangi değerleri daha yüksek ve hangi anahtar kelimelerden trafik alıyorlar bunları analiz etmeniz gerekiyor. Bu konuda yine SEO araçlarını tanıttığımız yazıdan yola çıkarak çeşitli veriler elde edebilirsiniz. Çözüm ortaklarımızdan Searchmetrics, Moz ve Majestic’i kullanarak yukarıda anlattığımız verileri elde edebilirsiniz!

6. İlk Sayfa İçin Rekabet Oranlarını Belirleyin!

Bu kısımda bahsedeceğimiz rekabet oranı belirleme konusu aslında Türkçe kaynakları incelediğimizde tam cevabını bulamadığımız bir nokta. Rekabet oranlarını belirlemek için çeşitli araçları kullanabilirsiniz;

  1. MozBar ile arama sonuç sayfalarının SEO değerlerini hesaplamak

Mozilla ve Chrome kullanıyorsanız MozBar eklentisini indirerek, eklentiyi çalıştırdıktan sonra arama yaptıktan sonra sonuç sayfasında çıkan ortalama değerleri alabilir ve bir çıkarımda bulunabilirsiniz. Konu ile ilgili olarak detaylı bir yazıyı ilerleyen haftalarda yayınlayacağız.

2. Anahtar kelime araçları ile rekabet oranını ölçmek

Bu noktada Searchmetrics ve Keyword Finder ile rekabet oranlarını elde edebiliriz.

rekabet oranları

Yaz döneminin yaklaşması ile birlikte rekabet oranı yükselecek olan “Tatil” kelimesi ile ilgili bir analiz yapalım. Yukarıda Searchmetrics üzerinden “Search Volume Spread” kısmında yıl içinde aranma popüleritesini görebiliyoruz. “Competition” ile kelimenin rekabet oranını %84 olarak görüyoruz.

Keyword Finder üzerinde yaptığımız analizde ise;

kwfinder-1024x390

Arama trendlerinin yaza doğru arttığını görüyoruz. “SEO” kısmında yer alan 100 üzerinden 40 puan olarak bir rekabet oranı görünüyor. Google SERP alanında görünen tatil.com’un sıralama açısından SEO rekabet oranının 78 olduğunu görüyoruz.

NOT: Güncel Verilerinizi Sürekli Olarak Takip Edin!

Google’da ilk sayfada çıkmak için yürüttüğünüz SEO operasyonlarında mutlaka aylık olarak verilerinizi takip etmeli ve not etmelisiniz. Zira analitik verileri incelemeden yol haritanızı şekillendirmeniz mümkün değil. Arama motoru yazılımlarının yayınladığı güncellemeleri takip etmeli ve mevcut durumunuzu sürekli olarak incelemeniz gerekiyor. Bunun için;

Searchmetrics üzerinden SEO Görünürlüğünüzü, hangi pozisyonlarda sıralamalara girdiğinizi, hangi noktalarda düşüş yaşadığınızı, site içi SEO performansınız gibi verileri kontrol edebilirsiniz.

  • Moz üzerinden domain ve sayfa otorite değerlerinizi kontrol edebilirsiniz.
  • Majestic üzerinden Trust ve Citation Flow değerlerinizi kontrol edebilir, aldığınız-silinen güncel linklerinizi ve anchor text dağılımlarınızı takip edebilirsiniz.
  • Link Research Tools üzerinden aylık olarak zararlı link analizinizi gerçekleştirebilirsiniz.
37 Comments
  1. Emek harcayıp her şeyi detaylarıyla açıklamışsınız. Ne kadar güzel.

    • Forza Ben
    • 13 Mayıs 2020
    Yanıtla

    çok faylalı bir paylaşım.teşekkürler

    • ibrahimhalil akgün
    • 5 Mayıs 2020
    Yanıtla

    google harita sıralamam ilerlemiyor benim de. Yazı için de teşekkürler hocam.

    • çizgi
    • 28 Nisan 2020
    Yanıtla

    Faydalı bilgiler edindim fazlasıyla. Teşekkürler.

    • Akbayrak Peyzaj
    • 19 Nisan 2020
    Yanıtla

    Sitemizi eksiksiz olarak yönergelerinize göre uyarladık. teşekkür ederiz.

    • kapadokya web
    • 25 Mart 2020
    Yanıtla

    1 ay önce açtığım site webimburadadotcom anahtar kelimelerimde ”nevşehir web tasarım” ilk sayfada 3. sıra çıktı google seo hakkında çok faydalı bilgiler dikkatlice okuyup uygularsanız ilk sayfa da sitenizin çıkma ihtimali yüksek teşekkürler netvent.

  2. Yanıtla

    Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

    • Erol Mobilya
    • 11 Şubat 2020
    Yanıtla

    Emeğinize ve bileğinize sağlık.Bilgi paylaştıkça çoğalır.

  3. Yanıtla

    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten değerli bilgiler .

    Saygılar Kenan

  4. Yanıtla

    Teşekkürler

  5. Yanıtla

    çok teşekkür ederim tüm maddeleri dikkatle okudum ve hatta uygulamaya başladım. merak ettiğim bir şey var. sayfada geçecek metinin tamamen doğal olmasının ne kadar faydası var. kopyalanmış 3 sayfalık bir içeriğin kopya olduğunu google nasıl anlayabilir. mesela heykel sitem var ve heykel anahtar kelimelerden tık almaya başladım ancak kısa metinler yazdım. ağırlık resimlerde var. resimleri nasıl daha iyi gösterebilirim. bu iki konuda bana cevap verebilir misiniz. teşekkür ederim.

      • netvent
      • 28 Ocak 2020
      Yanıtla

      Öncelikle yazımızı okuduğunuz için biz teşekkür ederiz. Google crawl araçları sayesinde içeriğinizin başka bir içerikle benzerlik oranını çok kolay biçimde analiz edebilir. Sayfalarınızda kullandığınız metinlerin kısa ya da uzun olmasından ziyade, o sayfayı doğru temsil eden, kullanıcı odaklı “native” içerikler olması önemlidir. Daha detaylı bilgilendirme için bizimle info@netvent.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Görüşmek Üzere!

  6. Yazınız için tşk çok iyi olmuş

    • Kathy
    • 12 Ekim 2019
    Yanıtla

    Faydali bilgiler için teşekkürler. Merak ettiğim konu blog adımızı google a verdiğimizde bir çok yayınımızın ilk sayfada çıkmasını nasıl sağlarız.

  7. Yanıtla

    teşekkür ederim yardımcı oldunuz,güzel bir blog, güzel bir paylaşım.

  8. Yanıtla

    Makale güzel Başarılarınızın devamını beklıyorum

    • rcp
    • 13 Temmuz 2019
    Yanıtla

    güzel bir makale olmuş. teşekkürler.

  9. Yanıtla

    elinize sağlık çok faydalı bir makale olmuş

  10. çok güzel bilgiler teşekkürler emeğinize sağlık

  11. Bilgi için teşekkür ederim. Başarılar

    • İmotim mobilya avm
    • 28 Nisan 2019
    Yanıtla

    Çok faydalı ve güzel bir yazı olmuş

    • CENGIZ GUNES
    • 20 Nisan 2019
    Yanıtla

    sıze nasıl ulasabılırım bı numara verme sansınız varmıdır acaaba

  12. Yanıtla

    teşekkürler baya aydınlatıcı

    • İbrahim
    • 22 Mart 2019
    Yanıtla

    Çok güzel bir yazı olmuş öncelikle teşekkür ederim, rekabet konusunda yarıştığımız sayfa ile bugüne kadar hep açık ara farkla önde gidiyorduk ama üç gündür en önde olmaya başladı ve hiçbir değişiklik yapmadan nedeni nedir acaba

  13. Yazınız için teşekkür faydalanmaya çalışaçağım.

  14. Yanıtla

    Kısa bir yazı ile. İlk sıradan sizi bulmamız bu işi bildiğinizi gösterir teşekkürler

  15. Yanıtla

    Bilgi için teşekürler.

    • evden eve nakliyat
    • 15 Ocak 2019
    Yanıtla

    güzel bir bolog elinize saglık

    • mehmet
    • 14 Ocak 2019
    Yanıtla

    gayet açıklayıcı bir makale tesekkürler

    • Ankara emek çilingir anahtarci
    • 12 Ocak 2019
    Yanıtla

    Tesekurler

    • Ankara emek çilingir
    • 12 Ocak 2019
    Yanıtla

    Tesekurler bilgiler için

    • clubcadde
    • 10 Ocak 2019
    Yanıtla

    güzel bir paylaşım

    • ayşenur
    • 4 Ocak 2019
    Yanıtla

    elinize sağlık güzel bir blog, güzel bir paylaşım.

    • mujgan öztürk
    • 29 Aralık 2018
    Yanıtla

    yazınızı okuduktan sonra anladımki her işi kendiuzmanı yapmalı

      • uğur yılmaz
      • 15 Şubat 2020
      Yanıtla

      deponakliyat.gen.tr sitesini sizden örnek alarak yapacağım netvent

    • Ağrı
    • 19 Aralık 2018
    Yanıtla

    Yazınız için tesekurler peki hocam yazi icinde h2 h3 etiketlerin bir önemi varmi başlıkla uyumu nasıl olmalı . Şimdiden teşekkür ederim.

      • Onur Sanır
      • 18 Mayıs 2020
      Yanıtla

      Yazınız çok anlaşılır ve yararlı olmuş hocam teşekkür ederim.

Yorum Yap