Pazarlamada Renklerin Psikolojisi -2

Renkler ve marketing üzerine sizler için hazırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümünde spesifik renklere odaklanarak size doğru strateji ile ilgili ipuçları vermeye çalışacağız. Umarım tatmin edici bir bölüm olur. Daha önce de belirttiğimiz gibi geribildirim ve önerilerinize her zaman açığız.

Mavi

• Mavinin uyandırdığı ve simgelediği en önemli duygu güvendir. Bu yüzden pek çok bankada ve gizliliğin önemli olduğu Facebook, Twitter gibi sitelerde mavinin öne çıktığını gözlemleyebiliriz.

• Mavinin güvenden sonra en güçlü simgelediği şey, huzurdur. Deniz manzarası sizde bir şeyler uyandırıyor mu?

• Mavi aynı zamanda düzen ve sadakat anlamına da gelir

• Özetle mavi huzur ve güven verir, sakinleştirir. Mesajınızın daha güvenle teslim alınmasını sağlar ve markanızın, ürününüzün düzenli görünmesine katkıda bulunur.

Bir renkten daha fazla ne bekleyebilirsiniz ki? Peki mavinin bu kadar artısının yanında kullanılmaması gereken durumlar da yok mu?

• Mavi evrimsel süreçte zehirle özdeşleşmiştir. Rengi mavi olan yiyeceklerin ne kadar az olduğunu düşünürseniz bu algıyı daha iyi anlayacaksınız. Eğer websiteniz yemek ya da beslenme ile ilgiliyse maviden kaçınmanız sizin için daha iyi olacaktır. Tabii ziyaretçilerinizi diyete yönlendirmek istemiyorsanız… 🙂

Sarı

• Sarıyı en çok nerelerde görüyoruz? Trafik ışıkları, şerit çizgileri, kaygan zemin uyarıları… Yani sarının temel kullanım alanı uyarmak ve dikkat çekmek istenen durumlardır.

• Sarı ile ilgili ufak bir araştırma yapıldığında çok zıt görüşlere rastlanmaktadır. Kimi kaynaklar sarının mutluluk ve coşku verdiğini savunurken bazı kaynaklar sarının insanları gerdiğini, bebekleri ağlattığını iddia etmektedir. Bu zıtlaşmada varılabilecek en makul sonuç sarının yaşattığı duyguların geçmiş tecrübelerle ilgili olabileceğidir.

Daha önce sarı duvarları olan bir yerde kötü bir zaman geçirdiyseniz sarı sizi muhtemelen gerecek, tedirgin edecek ve olumsuz bir heyecana sevk edecektir. Eğer çocukluk aşkınız sarı kıyafetleriyle aklınıza kazınmışsa sarı sizde tam tersine olumlu bir heyecan, neredeyse coşku uyandırabilecektir.

• Bahsettiğimiz zıt görüşlerden ötürü sarının sık kullanımı bir risk olarak değerlendirilebilir. Olumsuz uyarımların önüne geçmek için sarıyı yalnızca gerçekten dikkat çekmeniz gerektiğinde kullanmalısınız.

Yeşil

• Yeşil sizin de tahmin edebileceğiniz gibi doğayla ilgili her şeyi simgeler. Çevreci bir kuruluşsanız, organik ürünler satan bir marketler zinciri iseniz veya konuklarını açık havada ağırlayan bir kır kahvesiyseniz websitenizde yeşil kullanmanız doğru mesajları iletmenize yardımcı olacaktır.

• Bunlara ek olarak yeşilin yaratıcılığı tetiklediği de tespit edilmiştir.

• Bunlara ek olarak “von Restorff etkisi” sayesinde yeşil, eyleme çağrılar için çok uygun bir renk. “Submit”, “Accept” ve “Next” butonlarının yeşil olması tesadüf olamaz değil mi? 🙂

Bir sonraki yazımızda siyah, beyaz ve turuncuyu tartışıyor olacağız. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

Unutmadan birinci yazımızı okumayanlar buradan ulaşabilir.

Serinin Üçüncü Yazısı İçin Tıklayın.

Serinin Dördüncü Yazısı İçin Tıklayın.

 

 

No Comments

Yorum Yap