20.000 markanın +40 milyon Facebook gönderisini inceledikten sonra ne gördük?

20 bin markanın 43 Milyon Facebook gönderisini inceledikten sonra ne gördük?

Herkese yeniden merhaba!
Markaların yaşadığı en büyük sorunlardan olan organik erişim için daha önceki çalışmalarımızdan örnekle, en yüksek sayıları nasıl hesaplarımızda elde ettiğimize yönelik aksiyonlar daha önce açıklamıştım. Henüz okumadıysanız, Guy Kawasaki ile LinkedIn üzerinden başlayan konuşmalarımızı da içeren, Facebook’ta yer alan sayfalarımız için organik erişimleri nasıl %47 oranın arttırdığımızı şuradan görebilirisiniz. 🙂

 

Tam pazarlamacıların ve işletme sahiplerinin Facebook için ana stratejilerini oturttuğu dönemde, CEO Zuckerberg büyük bir algoritma değişikliğine gittiklerini geçtiğimiz dönemde duyurmuştu.

 

Facebook’ta kitlelere ulaşmanın en iyi yolu olarak bildiğim, farklı farklı reklam modüllerini öğrenmeye açık büyüme odağında hep inceledim. Sonuçlarını da elimden geldiğince paylaşmaya çalıştım.

 

Daha fazla müşteri iletişim bilgisi toplamak için:
https://netvent.com/facebook-potansiyel-musteri-bulma-formunu-nasil-kullanabilirim/

Facebook’ta hedef kitle odaklı doğru reklam verebilmek için:
https://netvent.com/facebookta-10-basit-adimda-verimli-reklam-nasil-verilir/

 

Bu seferki yazımda ise Buffer ve BuzzSumo’nun araştırmalarından yola çıkarak, Facebook üzerindeki 20.000’den fazla işletme sayfasının 2018’in ikinci çeyreğinde gerçekleşen faaliyetlerini paylaşacağım.

 

  • Aşağıdaki grafikte de göreceğimiz gibi markaların Facebook’ta yaptığı toplam paylaşımların sayısı 8.1 milyon olurken, ilk çeyrekte bu sayı sadece 7 milyon civarında kendini gösteriyor.
  • 2017 yılının ilk çeyreğindeki günlük paylaşılan toplam gönderi sayısı, 72.000 olarak belirlenirken 2018 yılında bu sayı 90.000’lere kadar ilerlemiş durumda.Kısaca, 2018 yılının ikinci çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı zamanına göre toplam gönderi paylaşım sayısında %24’lük bir artış gösteriyor. 

 

Facebook güncellediği algoritmasında kişiler arasındaki paylaşımları topluluk oluşturabilme adına önemli gördüğünü ve haber kaynağının odağının da bu olduğunu belirtmişti.

 

Bu durumun markaları oldukça zor duruma soktuğunu, araştırmaya konu olan markaların 2017’nin sadece ilk çeyreğinde toplamdaki 30 milyar etkileşimini düşündüğümüzde, 2018 yılının bir hayli zor geçtiğini görebiliyoruz.

 

Araştırmaya konu olan markaların 2017’nin ilk çeyreğinde elde ettiği toplam 30 milyar etkileşim, bugün markaların daha fazla paylaşım yapmasına rağmen %50’den fazla kayıpla kendini gösteriyor.

 

 

Bağlantı paylaşımları ve videolardan genel olarak daha fazla etkileşim sunduğunu bildiğimiz, (ve çoğu marka yayınlarının paylaşımlarının çoğunu oluşturan) fotoğraflar için, gönderi başına ortalama etkileşim ise üçte ikiden fazla bir oranda azalma göstermiş durumda.

 

2018’in son çeyreğine girerken en çok etkileşim alan ilk üç sayfanın kategorileri ise aşağıdaki gibi sıralanmış durumda:

  • Sanatçılar,
  • Filmler ve
  • Haber siteleri.
    Bu kategorilerin her birine ait sayfalar ise aşağıda da görüleceği gibi en az % 64’lük bir düşüş yaşadığını belirtiyor.

Bu durumun yaşanmasının en büyük sebebi arasında CEO Mark Zuckerberg’in algoritma değişikli olsa da artan rekabet de dikkat çekiyor.

 

Facebook sayfa etkileşimlerinin düşmesinin 5 sebebi:

 

  • Artan Rekabet:Bugün Facebook’ta var olan 80 milyondan fazla işletme sayfası dünyadaki küçük işletmelerin %41’ine tekabül ediyor. İşletmelerin etkileşim elde etmek için yaşadığı en büyük zorluk ise işletme sayfalarından yapılan paylaşımların artması. Başka bir deyişle, markalar gerçekten yaptıkları paylaşımı arttırarak rekabeti daha da arttırıyor.

     

  • Gittikçe Yükselen İçerik Kalitesi:Zaman zaman bunun tersini deneyimlesek de veriye ulaşmanın kolaylığı ve artık herkesin bir içerik üreticisi olabildiği dünyamızda markalar da bu çıtayı arttırarak üretimlerine devam ediyor. Örneğin video pazarlaması artık eskisi kadar özel ve eşsiz bir iletişim çalışması olarak lanse edilmiyor. Bu bilgi gizemli bir olgu değil.
    Reklam alanlarının ve hedef kitle ölçekleme komutlarının gelişimi ise bugün daha önce hiç olmadığı kadar başarılı.

     

  • Değişen Algoritma:Topluluk oluşturma ve insanlara gerçek dokunuşlar sağlamanın daha önemli olduğunu fark eden Facebook, algoritmasını da buna göre şekillendirdi.
    Facebook’un ana sayfalardan sorumlu başkanı Adam Mosseri Ocak ayında, ‘Ana sayfalarımızın artık daha çok arkadaşlarımızın yaptıkları paylaşımlarla görüneceğini’ belirtmişti.

     

  • Ana Sayfada Reklam Önceliği:Günün sonunda, Facebook’un da kendi başına bir işletme olduğunu unutmamak aslında burda önemli bir nokta. Kullanıcılarına büyük bir tecrübe yaşatmasının yanında, hissedarlarına da yatırımlarının geri dönüşü sağlamaya devam edebilmesi gerekiyor ve bunun için de kar edebilmesi zorunlu. Facebook’un insanlar, işletmeler ve geliştiriciler için tamamen ücretsiz olması nedeniyle, en büyük gelir kaynağı da platformdaki reklamverenlerden geliyor.

     

    Kullanıcıların kendi arkadaş çevrelerinden gördüğü paylaşımların daha çok etkileşim getirdiğini daha önceki algoritma değişikliğinde dile getiren şirket, markalara tek çözüm olarak bütçelerini arttırmayı ve daha fazla reklamlı gönderi hazırlamalarından başka çare bırakmıyor.

    Şimdiye kadar kullanıcılarına sunduğu deneyim ile karını maksimize etmesi arasındaki dengeleme işini iyi olarak tanımlayabileceğimiz seviyede tutan Facebook, son birkaç yıldır haber kaynağında daha fazla reklam içeriği göstermeye yönelik bir yönelim aşağıdaki grafikte de gözden kaçmıyor.

     

     

    Peki işletmelerin elde ettikleri etkileşimleri için kişilerin gönderi paylaşımı neden bu kadar önemli?

     

    Markaların bugün erişim ve etkileşim elde etmelerinin en kolay yolu, algoritmaya da uyum sağlamaktan geçiyor aslında. Yayınlanan içerikleri takipçileri tarafından ne kadar fazla paylaşılırsa gönderi başına elde edeceği erişim ve etkileşim oranını da arttırarak, bu durum içeriğin olabildiğince viral olabilme ihtimaline katkı sağlamış oluyor elbette.

     

    Kişinin dijitalde bir gönderiyi neye göre paylaştığını inceleyen New York Times Müşteri İç görü departmanı, 7 yıldan daha uzun bir süre boyunca yaptığı araştırmanın sonuçları 2011 yılında ilk kez NY Times’ta yayınlandı.

     

    Araştırmaya göre içeriklerin paylaşımında en önemli 5 motivasyon aşağıdaki gibi şekillenmiş:

     

  1. Arkadaş çevrelerinin eğlenebileceği düşündüğü içerikler
  2. Kişinin kendisini başkasına tanıtma isteği
  3. Yeni ilişkilere başlama motivasyonu
  4. Kişinin kendisini geliştirme düşüncesi
  5. Markaların hizmet veya servisleri hakkında sorunları dile getirme

     

Sonuç:

 

Cambridge Analytica seçim skandalından güç bela kendini kurtaran platform, şimdiye kadarki en yavaş büyüme oranını da bu yıl elde etmişti.

 

Facebook, yaşadığı skandallar sonrasında ilk ciddi aksiyon adımı olarak, HP’den Global’den sorumlu CMO Antoni Lucio’yu transfer ederek işe başlıyor.

 

Umarım yatırımcı-müşteri dengesinin yanında Facebook, reklamveren işletme sayfalarını da bu dengeye adapte edebilir. Şimdilik bunun çözümü için, içerik sayılarını arttıran markaların da sonuçsuz kaldığı gerçeğini düşünürsek pazarlamacılar eğer hala erişim ve etkileşim elde etmek istiyorsa, reklam bütçelerinde revizeye gitmek faydalı olabilir. 🙂

 

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Netvent Blog’da yazdığım dijital pazarlama ve sosyal medya pazarlaması hakkında yazdığım yazıların tamamını görmek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
Sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bana iletebilir ya da onurcan@netvent.com adresine gönderebilirsiniz.
Sevgiler.

 

Yararlandığım Kaynaklar:
https://www.adweek.com/brand-marketing/facebook-hires-hps-antonio-lucio-as-its-new-global-chief-marketing-officer/

https://www.bostonwebdesigners.net/wp-content/uploads/POS_PUBLIC0819-1.pdf

https://expandedramblings.com/index.php/by-the-numbers-17-amazing-facebook-stats/

https://newsroom.fb.com/news/2018/04/inside-feed-meaningful-interactions/

Buffer & BuzzSumo Study Case

http://text-ex-machina.co.uk/blog/new-york-times-study.html

https://netvent.com/facebook-gonderilerinin-organik-erisimini-arttirabileceginiz-yontemi-acikliyorum/

 

No Comments

Yorum Yap