Zararlı Link Analizi

zararlı-link-analizi

Herkese merhabalar! Bugün Google’da herhangi bir ceza alıp almadığını öğrenmek, hangi nedenlerden dolayı ceza aldığını ortaya çıkarmak ve zararlı linklerin tespiti konusunu ele alacağız.

Bu yazıyı okuduktan sonra;

  • -Google’ın Sitelere Neden Filtreleme İşlemi Yaptığını ve Ceza Verdiğini
  • -Sitenizin Cezai İşleme Tabii Tutulup Tutulmadığını Nasıl Öğreneceğinizi
  • -Sitenizin Neden ve Hangi Güncelleme Sonrası Ceza Aldığını

(bkz: SEO ne demek)

Google Neden Siteleri Filtreler ve Ceza Verir?

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ı daha önceki yazılarımızda hem kuruluşu hem de yayınladığı güncellemeler dahilinde detaylı olarak incelemiştik. Her zaman için kullanıcıyı ön planda tutan ve en iyi bilgiyi hızlı bir şekilde ulaştırmak için çalışan Google, arama sonuçlarında kullanıcılara en iyi sonuçları sunmak ve manipülasyon yapan siteleri tespit etmek için filtreleme işlemleri gerçekleştirir. Ancak her zaman “spam” dediğimiz sebeplerden dolayı ceza söz konusu değildir. Özellikle son iki yılda yayınlanan güncellemeler dahilinde, Google’ın site sahiplerine ilettiği bazı uyarılar ön plana çıktı. Sitelerin aldığı linkleri analiz eden Penguen güncellemesinin yanı sıra, içerik açısından sitelerin incelenmesini sağlayan Panda güncellemesi ceza ve filtreleme işlemini sağlayan ana güncellemelerdir.

Sitenizin Ceza Alıp Almadığını Nasıl Anlarsınız?

İnternet siteleri ceza aldıklarında trafiklerinde ve mevcut sıralamalarında ani bir düşüş yaşarlar. Bu cezalar, daha önce kullanmanız gereken SEO araçları listesinde yer verdiğimiz Webmaster Tools üzerinde mesaj olarak iletildiği gibi, herhangi bir mesaj olmadan da ceza ve filtreleme işlemi gerçekleştirilebilir.

Örnek bir mesaj(Burada cezanın nedeni açık olarak belirtilmiş);

webmaster tools doğal olmayan bağlantılar

Yukarıdaki görselde cezanın nedeni açıkça belirtilirken çoğu internet sitesi sahibi bu kadar şanslı olamayabiliyor ve manuel bir ceza alabiliyor. Bu cezanın nedenini araştırmak için çeşitli yollara başvuruyor. Arama motorlarında yapılan “Google Sandbox Checker”, “Google Sandbox Sorgulama”, “Google Ceza Sorgulama” gibi sorgular sonucu ulaştığınız çoğu siteye güvenmemenizi öneriyoruz. Devasa bir yapay zeka ile çalışan Google’ın ceza verip vermediğini anlamak için hem link hem de içerik açısından birkaç analiz yapmanız en sağlıklı yol olacaktır.

Sitenizin hangi güncelleme ile birlikte neden ceza aldığını öğrenmek için başvurabileceğimiz çeşitli yollar var.

 

Adım 1: Google Panguin Tool ile Analytics Verilerinizi Analiz Edin

Adres: https://www.barracuda-digital.co.uk/panguin-tool

Barracuda Digital tarafından geliştirilen ve Google’a ait olmayan bu araç ile analytics verilerinizin kullanılmasına izin verdikten sonra Panguin Tool aracının paneline taşıyarak bir analiz gerçekleştirebilirsiniz. Bu aracımızda Analytics verileriniz Google güncellemelerinin yayınlandığı tarihleri verilerin üzerine yerleştirerek yaşadığınız düşüşleri ve yükselişleri görerek, güncelleme ile ilişkilendirmenizi sağlıyor.

panguin tool

Analytics hesabımızda bulunan ve analiz etmek istediğimiz siteyi seçtikten sonra üzerine tıklayarak ana ekrana aktarıyoruz.

panguin tool 2

Yukarıda gördüğünüz gibi Panda, Penguen, Hummingbird ve Yerel SEO güncellemeleri birbirinden farklı renkte çizgilerle Analytics verilerinizin üzerinde yer alıyor. Örnek olarak inceleyeceğimiz sitede çeşitli dalgalanmalar ve ani yükseliş/düşüşler görebiliyoruz. Şimdi çizgilerin üzerine tıklayarak hangi güncellemeler olduğunu görelim. Sitenin dilinin İngilizce olduğunu ve içeriklerinin çok büyük bir kısmının kopya içerik olduğunu belirtmekte fayda var.

panguin tool 3

Kırmızı ile işaretlediğimiz çizgiye tıkladığımızda sitenin Panda güncellemesinin sonrasında bir yükseliş gösterdiğini görüyoruz. Burada sitede yer alan içerikler nedeniyle bir yükseliş söz konusu. Kopya içerik olmasına rağmen rakiplerine göre daha iyi bir performans sunmasının yükselişe sebep olduğunu söylemek mümkün.

 

panguin tool 4

Yine Panda! Panda güncellemesinin devamında sitede ani bir düşüş yaşandığını görüyoruz.

Peki yazımızın başında anlattığımız Penguen güncellemesi ile ilgili bir veri bulabilecek miyiz hep birlikte bakalım;

panguin tool penguen

Yukarıda gördüğünüz grafikte Penguen 2.1 güncellemesi ile birlikte sitenin almış olduğu linkler doğrultusunda sitenin trafiğinin arttığını görebiliyoruz.

 

Şimdi de son bir yıllık sürece bakalım. Yerel SEO güncellemesi Pigeon’dan sonra sitede bir trafik artışı söz konusu

panguin pigeon

Pigeon güncellemesinin ardından gelen Panda güncellemesi ile yine trafik düşüyor.

panguin tool panda 27

Buradan da siteye gelen linklerin kalitesinin ilk etap iyi olduğunu ancak içerikleri de dahil ettiğimizde keskin düşüşlerin yaşandığını görebiliyoruz.

 

Adım 2: Searchmetrics ile SEO Görünürlüğünüzü İnceleyin

Searchmetrics üzerinden SEO Görünürlüğü analizi ile birlikte yaşadığınız düşüşleri inceleyerek sitenizin Google tarafından ceza alıp almadığına dair fikir alabilirsiniz. Panguin Tool ile Analytics verilerini inceledikten sonra Searchmetrics’i kullanarak sıralamalarınızda yaşadığınız düşüşleri görebilirsiniz.

Şimdi Türkiye’de SEO görünürlüklerinde düşüş yaşayan iki siteyi ele alalım;

1. Oyunskor.com

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen oyun sitelerinden olan oyunskor.com’un 18 Temmuz 2013 tarihinde SEO Görünürlüğü’nde ani ve 0’a varan bir düşüş görüyoruz.

oyunskor SEO Görünürlüğü

2013’ün Haziran ayında yaşanan Panda Güncellemesi sonrasında gelen “Panda Recovery Update” ile birlikte Oyunskor.com’un SEO’da büyük bir yara aldığını söyleyebiliriz.

Panda Recovery 18 Temmuz

Wayback Machine üzerinden içerik konusunda bir örnek vermek gerekirse Oyunskor.com’un sadece footer kısmına baktığımızda “keyword stuffing”in yapıldığını görüyoruz.

oyunskor footer

 

2. Medya365.com

Türkiye’nin önde gelen haber sitelerinden olan medya365.com’un son aylarda Searchmetrics’in “SEO Görünürlüğünde En Çok Kaybeden 10 Site” listesine girdiğini belirtmekte fayda var.

medya365.com SEO Görünürlüğü

Son aylarda ardı ardında gelen arama motoru güncellemelerinin ardından özellikle Panda güncellemesi sonrasında gelen ve devam eden Penguen güncellemesine değinmekte fayda var.

Penguin Güncellemesi Kasım

Searchmetrics’in ücretli bir araç olduğunu hatırlatmakta fayda var. BU araç üzerinden rakiplerinizi veya incelemek istediğiniz farklı siteleri de görüntüleyebilirsiniz. Alternatif olarak Google Webmaster Tools üzerinden “Arama Sorguları” sekmesini kullanabilirsiniz.

 

Google Webmaster Tools Arama Sorguları

 

Adım 3: Linklerinizi Link Research Tools ile Analiz Ederek Zararlı Linklerinizi Tespit Edin

Geldik üçüncü adımımıza. Siteniz ile ilgili olarak genel bir görüşe sahip olabileceğiniz araçlarımızı ve nasıl kullanacağınız anlattık. Şimdi sıra link analizimize geldi. Sitenizin aldığı linkler, SEO performansınızı doğrudan etkilemektedir. Daha önce tanıttığımız Link Research Tools Link Detox aracı ile linklerinizi analiz ederek ceza almışsanız ya da olası bir ceza için reddedilecek zararlı linkleri görebilirsiniz.

link detox risk skoru

 

Link Research Tools ücretli bir araç; ancak deneme sürümü hesabı açarak Link Detox aracını kullanabilir ve risk skorunuzu görebilirsiniz.

lrt deneme hesabı

Deneme hesabında sınırlı sayıda zararlı link görebiliyorsunuz. Burada yapmanız gereken gelen zararlı linkler hangi kelimeleri etkiliyor onu bulmak olmalı.

lrt detox anchor text risk

 

Sonrasında yapacağınız işlem bu kelimeden gelen linkleri listelemek. Bu listelemenin ardından OpenLinkProfiler.org adresini kullanarak sitenize gelen bütün linkleri görebilirsiniz. Ücretsiz bir araç olan Open Link Profiler ile LRT’den aldığımız zararlı linklerin etkilediği anchor text’leri seçip, gelen linkleri görerek bir analiz yapabilirsiniz.

Open Link Profiler Anchor Text Analizi

Bu haftaki yazımızın da sonuna geldik. Haftaya zararlı link analizi sonrasında linkleri nasıl reddedeceğinizi, sonrasında neler yapmanız gerektiğini aktaracağız.

Sosyal medyada Twitter üzerinden bana ulaşabilir, zararlı link analizi ile ilgili sorularınızı sitemizin iletişim kısmından, mesajın konusuna blog yazımızın başlığını yazarak iletebilirsiniz.

1 Comment
    • ismet
    • 4 Ocak 2019
    Yanıtla

    Kaliteli bir içerik olmuş teşekkür ederim.

Yorum Yap