Senelerin emeği meyvesini verdi ve sosyal medya, artık bir kitle iletişim makinesi haline geldi. Artık günlük ilişkilerimizin büyük bir kısmı sosyal medya platformları üzerinden yürütüyor, markalar ile iletişime geçiyor ve etkileşimleri gerçeğe döküyoruz.
Sosyal medyanın öncülerinden biri de Google Plus. Son 2 senedir aylık 300 milyondan fazla aktif kullanıcı ile Facebook’tan sonra dünyanın en güçlü sosyal medya platformu olan Google Plus, özellikle ticaret için büyük önem arz ediyor. Bu denli güçlü bir platformun pazarlamaya sağlayacağı etkilerin farkında olabilirsiniz fakat platform hakkında küçük ama önemli istatistikleri bilmeniz, sizlere bu etkilerden daha fazla istifade edebilme olanağı sunacaktır.
Bu istatistiklere kısaca göz atalım:
– 540 milyon kayıt ve 340 milyon aktif kullanıcı ile dünyanın ikinci en büyük sosyal medya platformu unvanını elinde tutuyor. Google Plus, senelik %33 büyüme hacmine sahip. Facebook’un oranının %23 olduğunu da göz önünde bulundurursak Google Plus’ın, azami 2018’de dünyanın en büyük sosyal medya platformu unvanına ulaşması muhtemeldir.1 – Her gün, 250,000’den fazla görsel yükleniyor ve paylaşımlar 5.000.000’dan fazla ‘+1’leniyor. Google Plus, rakiplerine nazaran, en fazla ‘erkek kullanıcı’ odaklı sosyal medya aracı unvanını elinde tutuyor (%60 erkek kullanıcı). 2/3
– Youtube yorum sistemi artık Google Plus’ı kullanıyor – Google Plus, ‘Hangout’ yeniliği ile video konferans sistemini geliştirdi. Barrack Obama, Uluslararası Uzay İstasyonunda bulunan NASA astronotları ile Google Plus Hangout üzerinden iletişime geçti ve Black Eyed Peas’den Will.i.am, Google Plus Hangout aracılığıyla ‘Will.i.am ile Takılma Saati’ düzenledi.4/5
– Kasım 2011 düzenlemesi ile Google Plus, Google+ Pages eklentisini kamuya açarak ticaret ile halk arasındaki engelleri kaldırdı, iletişimi kuvvetlendirdi ve ekonomiye ivme sağladı. Artık markaların %72’si bu platformu kullanıyor.6
– Ortalama olarak her 100 B2C pazarlamacıdan 42’si, her 100 B2B pazarlamacıdan ise 39’u, yeni iş kaynakları için Google Plus’ı tercih ediyor. Sırasıyla otomotiv, elektronik ve mücevher endüstrileri, Google Plus etkileşiminde açık ara öndeler.7
– Takip edilen bir Google Plus profili veya sayfasında yapılan paylaşımlar, arama sonuçlarında ilk sayfada görüntülenirler. Yani Google Plus profili üzerinden bir sayfayı takip eden kişi, o sayfanın paylaşımlarını kişiselleştirilmiş arama sonuçlarında görebilir. Dolayısıyla markalar, SEO yapmaksızın, sadece Google Plus aracılığıyla, kitleleri ile ilk sayfada buluşabiliyorlar.8
Google Plus’ın SEO açısından bir başka faydası ise web sitelerinde G+ butonunu bulundurmaktan geçer. Böylece Google Plus ağına direk başvurmuş olursunuz. Sosyal medya savaşları 2000’lerin başından itibaren aktif olarak devam ediyor. Rekabete çok sonradan dâhil olan Google Plus, haliyle eksikliklerini kapatmaya çalışıyor. Google Plus üzerinde yaptığınız paylaşımlar ve akabinde gelen ‘+1’ler, SEO işleminize yardım ederken, aynı zamanda da Google Plus’ın kendini geliştirmesine de katkıda bulunacaktır.
Bu koşullar dâhilinde, Google Plus’da etkileşiminizi optimize etmenin yolları nelerdir? Aşağıdaki maddeleri yerine getirdiğinizde, etkileşiminizin güçlenmekte olduğunu göreceksiniz.
1- Artık bir hesabınız olduğuna göre bu platformdan azami derecede istifade etmeyi hedef belirleyin. Markanızı duyurun; muhtemel olan bütün sosyal medya araçları ile entegrasyonunuzu sağlayın. Biz örnek olarak Youtube hesabı ile entegrasyonu seçtik; bununla beraber twitter ve pinterest gibi başka sosyal medya araçları da mevcut. Ayrıca, websitenizi de entegre etmeyi unutmayın. 2- İçerikleriniz, sizin hayat kurtarıcınızdır. Yani mükemmeliyetçi içerik anlayışına sahip olmanız gerekmektedir. Ayda 7 milyondan fazla görselin yayınlandığı bir çevrede bu trendi kullanmamak, kolaylıkla elde edilebilecek bir fırsatı kenara itmek demektir. Pratik bir çağda yaşıyoruz. Bu pratikliğe katkıda bulunurken sizi, markanızı ve sitenizi tanıtın. Görsellere başvurun.
3- Google Plus hesabınız dâhilinde, hakkınızda kısmında mevcut olan her noktayı doldurun, link çıkışlarınızı verin ve anahtar kelimelerinize değinin. Bahsettiğimiz gibi Google Plus profiliniz sizin için bütün SEO işlemlerinizi halleder. Önemli olan ve size kalan tek nokta ise Google’a materyal vermenizdir. 4- ‘Hangout’ düzenlemek, her otoritenin harcı değildir. Sonuç olarak ciddi bir kitleniz yoksa ve uluslararası bir marka değilseniz, insanlar düzenlediğiniz konferanslara katılmazlar. Fakat bu, sizin katılmamanız anlamına gelmiyor. Sektörünüzle alakalı düzenlenen her Hangout’a katılmaya çalışın. Bu, sizin fiziksel olarak mevcut olmadan mental olarak toplantılara katılmanız demektir. Hem zamandan hem de iktisattan tasarruf ederken potansiyellerinizden feragat etmeyin. Kim bilir, belki Will.i.am’e denk gelirsiniz 🙂 5- Ciddi etkileşim elde etmek, ciddi etkileşim gerektirir: Şayet siz, konunuzla ilgili kişiler ile irtibata geçmez, sektörünüzün sayfalarında bulunmaz ve Hashtag kullanmazsanız, etkileşiminizde ciddi bir artış beklememelisiniz. Mümkün olduğu kadar aktif olmaya çalışın. Değerlendirmelerinizi yayınlayın, günün trendlerini takip edin ve bu akımlara katkıda bulunun, insanlara sorular sorun ve insanların sorularını cevaplamaya çalışın. Unutmayın; organik artış istikrarlı çalışma gerektirir!
Netvent olarak sosyal medyanın gücünün farkındayız ve pastanın büyük parçasına talip olan sizleri, sosyal medya hakkında bilgilendirmeyi de sorumluluk olarak görüyoruz. Neticede, otoriteyi yakalamak kolay ve kısa süreli bir iş kesinlikle değil ve bunu elde edebilmeniz için yapmanız gerekenlerden biri de Google Plus platformunda varlığınızı göstermenizdir.
Sosyal medya ve pazarlama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sizleri, sosyal medya, kampanyaların planlaması , Twitter ve Linkedin makalelerimize davet ediyoruz. Düşünceleriniz bizim için önemli ve bunlardan bizleri haberdar etmeniz, bizleri mutlu edecektir. Yorumlarınız, sorularınız ve eleştirilerinizi bizden esirgemeyin. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
[hs_action id=”2683″]